Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní zásuvky+vypínač

Od: oto000® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,chci se zeptat udělal jsem si venkovní zásuvky pod stříškou do vlhka neprší na ně.Kabel mám protahnutý do sklepa k nastěné krabici.Potřeboval bych poradit jak tyto zásuvky dle potřeby vypínat třeba bouřka.Koupit krabici na jeden jistič 10A/16A nebo tam dát klasický vypínač do vlhka který rozpoji obvod,nebo nějaký jiný vypínač.Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

S tou bouřkou bych se netrápil. Jakýkoliv vypínač, či jistič má vzdálenost rozepnutých kontaktů v řádu jednotek milimetrů. To pro případný blesk není žádná vzdálenost, to prostě přeskočí.

nejsem elektrikář - ale nepomohlo by třeba mít uzemnění přímo pod zásuvkou? - nedávno jsme řešili ve starém domě 3f spotřebič u starých rozvodů - elektrikář to řešil uzemněním - přidáním drátu se zaboucháním cca. 2metrové tyče do hlíny... Asi to není úplně košér, ale jako jeden ze zajišťovacích kousků by snad nevadilo toto udělat.

hodnocení

Takže nejlepší řešení je fizicky odpojit spotřebiče ze zásuvky.

Zalezi na tom, voci comu sa chcete chranit. Ziadne uzemnenie ochranu proti prepatiu a blesku neriesi. Proti uderu blesku jedine spravne naprojektovany a realizovany bleskozvod, voci zavlecenemu prepatiu pri udere blesku do objektu alebo v okoli potom prepatove ochrany v rozvadzaci koordinovane s dalsimi stupnami (chranit musite akekolvek vedenia vstupujuce do objektu : plynove potrubie, vodovod, telefon, internet, satelitnu antenu ...)

"peter" - správně *palec*

Když to vše, jak to popisuje "peter" nezafunguje, zejména po extra silném úderu blesku přímo do objektu, nebo těsné blízkosti, pak je ještě jedno řešení - dobrá pojistka u dobré pojišťovny! :)

hodnocení

3x

Zase nic nového u laika...udělal jsem si venkovní zásuvky pod stříškou do vlhka neprší na ně. ...takže venkovní zásuvky, pro spotřebiče, použité venku...a chránič je zapojen před nimi? Nebo tam chránič vůbec není?..pak je velký problém!...dejte info...

hodnocení

Chránič není.

hodnocení

2x
Má stávající zásuvkový obvod proudový chránič? Pokud stávající obvod nemá chránič tak je možno před zásuvky osadit malí rozvaděč s chráničem.
Spotřebiče nejlépe ochráníte před bouřkou vytáhnutím vidlice ze zásuvky.

jabraka*
hodnocení

2x

Na zahradě často používám řadu spotřebičů venku.V chatce mám rozvaděč s jističema,a čtyřmi zásuvkami.K tomu mám z boudy vytažen gumový kabel s koncovkou která je vodovzdorná s uzávěrem. připojení proudu provádím zapnutím jisiče.Po skončení práce schovám kabel do chatky a jističe vypnu.

hodnocení

0x

pokud je zásuvka tohoto typu, je vypínání přívodu zbytečné... jinak se na to mělo myslet už před instalací a napojit na extra jistič / vypínač celého okruhu

doplněno 24.04.22 18:20:

a je možné přívod po cestě někde přerušit "hlavním vypínačem"a používat jen v případě potřeby?

hodnocení

Bohužel kabel nelze tahnout až k jističi ,jde oto že je třeba ochranit spotřebiče před bouřkou odstavením těchto zásuvek.

kenav

A jak jsou chráněni před bourkou ostatní spotřebiče v domě?

hodnocení

0x

Ochranu pred burkou musite riesit komplexne, ak o to mate zaujem. Ziadne odpojenie vypinacom alebo isticom vam nepomoze, tam su vysoke napatia, pre ktore nie je ani 10 cm medzi vodicmi ziadny problem.

Ak si zistite, co by vas stala komplexna ochrana s prepatovkami, tak vas to rychlo prejde. Navyse, celu instalaciu v celom dome by ste museli tomu prisposobit.

Jedine, co vyriesi odpojenie vypinacom / isticom, je nebezpecie plynuce z vlhkeho prostredia za a po dazdi.

danecek*
hodnocení

0x

Vždyť si sám odpovídáš. Kabel k zásuvkám na vhodném místě přeruš, a tam vlož vypínač v krabičce. Mně se líbí otočný aspoň na 20A, je vidět stav a má dost mohutné kontakty, dvoupólový by byl fajn, ale zelenožlutý vodič rozhodně nevypínat.

hodnocení

danecek*

No třeba, ale MUSÍ být v suchu, nepatří ven.

hodnocení

Bude ve klepě a teď mě napadá že bych to mohl dát ještě dál a tím vyřadit celý sklep kde je napojený kotel+čerpadlo od vrtu.

Jako vypnutí je to věc hezká, ale proti blesku fungovat nebude - jak psali kolegové...

já mám na přívodu do garáže a zahrady extra stavební přípojku-jističe, fíčka, ...

hodnocení

0x

Ked nemate chranic, je to dost zle. Ten doplnte ako prvy a ziadne nezmysly s vypinanim za burky nerieste, vyznam to nema. Pripojenie chranica ma samozrejme svoje podmienky, elektrikar uz bude vediet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]