Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topné těleso v pračce odejde po pár praních

Od: genehawkins® odpovědí: 26 změna:

V pračce mi pořád odchází topné těleso.
Vyměním ho, všechno funguje OK, pračka pere, vodu napouští a vypouští - zdá se - jak má, přesto po měsíci topné těleso znova odejde.
Údajně proto, že hřálo bez vody. Je to možné, jakýsi slámově barevný oxid na něm je, jinak na něm není nic vidět, pochopitelně se elektrické přerušení naměří.
Pračka si hlídá hladinu sama, při napouštění vodu postupně dopouští, takže asi nějaké hladinové čidlo funguje.
Výpustní hadice vede z pračky až nahoře.
Nějaký nápad, čím by to mohlo být?

Siemens WM14S740BY

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No pokiaľ nerozumiete opravám riadiacích dosiek,tak ostáva pre vás servis alebo nová pračka. Teleso sa vám prepáli preto,lebo je vadná kontrola teploty vody,spečené kontakty spínania špirály na relé alebo hladiny vody. Skontrolujte teplotné čidlo,hadičku od bubna ku snímaču hladiny vody,snímač či je funkčný,niektoré fungujú na princípe tlaku,niektoré podtlaku a to celé je ovládané skrz riadiacu dosku.

doplněno 24.04.22 14:27:

Popísal som prípadné možné poruchy,veľmi použivateľovi nepomôže,ak mu budem každý deň písať o jednom možnom poškodení. Problémom je kontrola a spínanie špirály,a všetky veci,čo som popísal majú priamy súvis.

patamat

Spečené kontakty a vadné čidlo teploty bych vyloučil, protože to by voda v pračce vřela, pokud tedy nevře, ale o tom tazatel nepsal.

Ale nějaký problém s měřením hladiny vody to asi bude. Na měření hladiny musí být závislé napouštění (aby pračka nepřetekla), ale také blokování ohřevu (aby se ohřev nezapl bez vody).

hodnocení

@patamat Je to tak, dokonce poznám, že těleso odešlo, tak, že pračka stále pere a čeká, až voda dosáhne požadované teploty. Vykašle se na to až asi po třech hodinách... :D

111®
hodnocení

3x
Tak napadá mne specene kontakty relé pro topení
hodnocení

Zkusím se na to kouknout přes wattmetr.

patamat

To asi ne, protože v tom případě by nefungovalo nastavení prací teploty a voda by vřela.

hodnocení

Ani jsem nemyslel, že by bylo zapnuté pořád, spíš jestli se nespíná někdy jindy, než má, nezůstává zapnuté déle, třeba při vypouštění a tak...

hodnocení

3x
Taky mi to boschka (stejná fabrika) udělala 2x po sobě. Shazovala chránič ale na zásuvku mimo chránič fungovala. Těleso bylo cvaklé asi od bubnu. Dal jsem nové a po měsíci znova ono to pod tím povlakem sanitru není ani vidět. Tak pračka šla na sběrný dvůr. Asi už ložisko pořádně nedrželo buben a ten občas praštil do tělesa.
hodnocení

Mechanicky na něm není vidět absolutně nic, celá pračka je uvnitř (i v bubnu) jak nová.

hodnocení

2x

Napriklad sa moze ohrev zopnut v case, ked je tam minimum vody. Diagnostikou a nakupom dielov stravite vela casu a uz ste zbytocne investovali do zopar telies. Na vasom mieste kupim novu pracku, ak ma viac ako 5 rokov.

hodnocení

No, možná může, ale jaký by k tomu měl důvod? Respektive - na to se právě ptám, jak by se mohlo stát, že by tam byla nízká hladina vody? Těleso stojí necelé dvě stovky a mám to vyměněné za pár minut. Zatím novou pračku (z jiných důvodů) kupovat nebudu.

hodnocení

2x

Overil by som, kedy to spina ohrev a kedy nie, napr paraelnym pripojenim objimky so ziarovkou alebo menej rizikovy je vas napad s wattmetrom. Zhodit dole kryt a zapnut pranie a sledovat, co sa deje.

Ako to vyzera pri vymene telesa? Nie je tam, co ja viem, zaseknuta ponozka / handra a pod? Proste nieco, co sposobi, ze nie je uplne ponorene a ma zly prenos tepla do vody.

hodnocení

2x
Jak dlouho "pralo"původní topné těleso? A ta náhradní kupujete u koho a jaký typ? Není to náhodou Čína? Koupena u nás jako ND? Už jsem se s tím setkal, neříkám, že je to váš případ... Když jste psal, že cena je necelé dvě stovky...a tady zlevněné za skoro 700 elektra-dvorak.cz/...
hodnocení

První vydrželo dvanáct let. Tady (u Dvořáka) jsem koupil druhé a třetí. Další pak na Allegru z Polska identické asi po dvou kilech.

Je samozřejmě možné, že kvalita k originálu není identická, ale na druhou stranu - "spálené" na sobě opravdu mají takový do slámova oxid (nevím teda, jak vypadá po pár cyklech nespálené), což je právě podle Dvořáka (pokusil jsem se reklamovat) známka toho, že hřálo bez vody...

Můžete dát foto spáleného tělěsa? A další i s místem "slámy"...Jaký je odpor nového tělesa za studena?

hodnocení

Už jsem ho vyhodil. Nové těleso je stříbrné, použité je proti němu celé slabě nažloutlé. Jen trochu, zcela jednolité, není na něm žádná mapa či poškození. Nové těleso má odpor desetiny Ohmu.

Nové těleso má odpor desetiny Ohmu. Topná spirála je z Cu drátu? ...2000W, 230V, 8,7A, +-26ohmů...

hodnocení

No jo, než jsem ho tam dal, tak jsem to sice měřil, ale nějak mi blbnul měřák. Spokojil jsem se s tím, že na novém to "poskakovalo" a na starém jednička.

Tak proto...zkuste změřit příště, pro jistotu...

hodnocení

2x

Klidně to vidím i na špatnou výrobní sérii... To už jsem i zažil... A těleso se přeruší? Nebo má spíš tendenci zkratovat na kostru?

hodnocení

Taky mě to napadlo, vadné se přeruší, zkratované není.

hodnocení

2x

Mě ještě napadla takováhle věc:

Není to těleso v pěně? Že by hladinové čidlo myslelo, vody dost, ale ona tam byla jen pěna.

Tákže omezit pěnění - to bude vědět spíš nějaká ženuška.. *nevi*

hodnocení

Na to jsem myslel taky, je to varianta, ale že to prvních deset let neudělalo?

111®
hodnocení

0x

doporučuji změřit a spošítat výkon, také mne napadlo že může být špatně označeno a je přetíženo

hodnocení

0x

Já spálení tělesa přehřátím považuju za vyloučené. Vzniklým žárem by bylo těleso černé, nejspíš by to zanechalo stopy i na lesklém povrchu bubnu a kvůli smradu by bylo potřeba vyvětrat. Vidím to na aušusy.

hodnocení

No, vzhledem k tomu, že stačí, aby se přepálil ten vodič uvnitř, nikoli celé těleso, tak leda bych koupil jedno navíc a nechal ho na vzduchu přepálit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]