Není nic pevnějšího, jak rostlý terén, podklad. Když kopáním načechráte zeminu, vše vyberete zůstane podklad tak pevný, že netřeba kamení, které pak hutníte.
Ale když chcete vyhazovat zbytečně peníze, vykopejte hlubší jámu a dejtetam kamení. Jen si fyzikálně zdůvodněte proč.
loudes1
Milej zlatej ten štěrk se tam ke nedává kvůli pevnosti proboha...i pod zámkovou dlažbu se dává štěrk a víte proč, Je to stejné jako u té základové desky, když se dostane voda i vlhkost, tak zejména v zimě ta voda mění skupenství a tak nějak se rozpíná a tomu právě zabraňuje štěrk, neboť vodu propouští, je dostatečně pevný a pokud má ta voda tendenci zamrzat, tak mezery mezi štěrkem to absorvuje, ten objemový nárůst.
Na nějakou desku před sklepem bych to vůbec neprožíval a klidně betonoval bez štěrku. Dost mě zajímá ten mechanismus, jak to funguje v zimě. Když je voda mezi štěrkem, kam se vlastně rozpíná?
break
Loudes1: to je objev na Nobelovu cenu...
Stačí zavést Arktidu a Antarktidu štěrkem a zabráníme zvednutí hladiny moří.
loudes1
Tak jinak...2 známý zedníci s praxí více než 15let mi řekli jasně dát pod beton kamenivo dělali si to tak i u sebe na baráku,myslím že toho rozhodně za svůj život nabetonovali vic jak vy(bez urážky)...a já se vás neptal jestli dát kameny či nedat...ptal sem se pouze jakou frakci
Tak jinak. Jak to je s tím mrznutím vody ve štěrku?
loudes1
Nejsem stavební inženýr ale přijde mi logicky že ten štěrk narozdíl od betonu není pevnej jsou mezi ním mezery a tak se může rozpínat narozdíl od betonu kterej se rozpíná tok že praskne...psal jsem dokonce kamarádovi co vystudoval stavební ČVUT a řekl mi že štěrk pod betonovou desku se dává a učí se to v prvním rocniku♂ale jasne zde jsou větší odborníci
break
Štěrkem člověk nic nezkazí, ale proč ho používat, když není zapotřebí?
A pokud jde o zedníky. Oni za svůj život mohli vybetonovat kilometry čtvereční a stejně o tom mohou vědět úplný h*ovno. Taková je totiž praxe v Česku, že pracovníci neznají normy a technologického postupy a zásady a dělají věci tak, jak je to někdo naučil. Často nadělají více škody než užitku...
break
Když ses teda informoval u na inženýra, tak proč se poptáváš i tady?... Jinak betonový konstrukce a materiály se učí už i na střední stavební v prváku...
pan loudes věří tomu, že tam musí být štěrk, páč to viděl. Ale zkušenosti říkají, že štěrk není vždy třeba.
pepik
Štěrk se dává právě kvůli vodě a jejímu rozpínání při mrznutí. Ve štěrku jsou mezery, kam se může led rozpínat. Kromě toho štěrkem voda nevzlíná jako v zemině, ale naopak odchází pryč (proto drenáže historicky že štěrku, trubky tam často ani nejsou potřeba. Základní fyzika a učivo na střední stavební.
Tak dobře ,vykopte jámu 50cm pak 10cm kameniva 16-32,10cm 8-16,10cm 4-8 (pořádně hutnit) poté 20cm betonu samozřejmě s karisítěma.ALE není to pouze deska před vchod?
loudes1
Jak žádnou po každej beton by se měla dávat štěrk... rozumí tomu vůbec?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.