Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části

Od: samadoma odpovědí: 16 změna:

Zdědila jsem po tchýni ten tradiční litinový mlýnek č.5 a půjčila jsem ho známému a vyhodil mi z toho ten kroužek za šnekem.Jelikož to byl vyfrézovaný parabolický kroužek důležitý,bez kterého se to nekroutí.

Nepište prosím,ať " si nekoho seženu,nebo řeknu sousedovi " ...nic takového v dnešní době neexistuje.Ale přemýšlím,jestli bych tam nemohla koupit těsnění na vododvodní baterie,jako poslední radu,jinak se to nedá použít.

Používala jsem to výhradně na těsto,takové ty třené slepované marmeládou.Vyhodit?

Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části
Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevyhazovat

kuchynskepotreby.cz/...

doplněno 22.04.22 22:53:

Jaký kroužek? Šnek jde čtyřhranem na kliku. Nebo s pletu?

doplněno 22.04.22 22:56:

Používala jsem to výhradně na těsto,takové ty třené slepované marmeládou

= -> Linecké? *mnam*

Kup díl a tvoř dobroty dál. Hlavně nevyhodit!

Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části #3
Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části #4
samadoma
hodnocení

...jo jedině na linecké,on tam mlel uzené do bramborových knedlí a prý to vyhodil :-/

hodnocení

2x
samadoma
hodnocení

...ona tam měla ocelový kroužek na konci šneku ,který se dotýkal vevnitř toho východu na který se upíná ta rukojeď,to možná někdo vylepšil o to,že to víc pracovalo,táhlo,aby to bylo tzv. nafest,mlela s tím maso...

Na mletí masa se ten šnek opírá tou bradavkou na konci o děrované víčko, které má na tu bradavku centrální díru uprostřed.

U kliky je pouze na hřídeli "futro" (prsten, trubka na vymezení).

Ukazuješ mi stále, že ti chybí to plastové futro. Zda ho někdo tenkrát vyrobil z kovu netuším, ale patří tam na šnek to, které je v odpovědi.

porkert-original.cz/...

Tady si to projdi a dokup co chybí. Žádná věda.

samadoma
hodnocení

...no právě před upevněním rukojeti ,poslala jsem znázornění = červený koužek z ocele,fakt se mi zdá více práce

...panenko skákavá,kdyby se to dalo koupit,tak tu nepíšu ...

Hlavně na RKS 5

Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části #6
Tradiční manuelní mlýnek bez jedné části #7

hodnocení

1x
Ten mlýnek od tchýně má pravděpodobně více desítek let!
Máme stejný, 50 let starý,stále funkční. Také měl kdysi na té ose směrem ke klice (rukojeti) vložený kroužek, byla to vlastně jen tenká podložka z ocelového plechu, určená na snížení tření a hlavně zamezení oděru litiny tělesa mlýnku.
Časem jsme tu podložku také ztratili. Ocelový šnek ale dalším otáčením už "opracoval" dotykovou třecí plochu k obrazu svému a tření je minimální. Jen je vhodné nedotahovat na fest tu velkou vroubkovanou matici vepředu.
Dala by se možná sehnat tenká plastová podložka v prodejně spojovacích materiálů, šroubů, podložek. Nebo vystřihnout, vyříznout z tenké fólie.
Mlýnky s pertinaxovou nebo jinou vložkou neznám, zřejmě jsou novějšího data výroby.
max2
Ta podlozka nejlepe silikonova. Pak bude cely proces vyroby nezavadny.

samadoma
hodnocení

...nic plastového tam nebylo ,ocelové vyfrézované těsnění /kroužek viz červěně vyznačeno speciélně mírně nakloněný,parabolický tvar ...nedá se koupit

doplněno 22.04.22 23:43:

...díky ,zaujal mě ten ~ čep do šneku ~ ten tam vůbec nebyl...co když ten čep púvodně byl nahrazen tím krožkem,to tam někdo spravoval,zkusím se poradit online,díky moc

Origo tam nic takového pravděpodobně není. Já to futro mám z pertinaxu. Asi původní výroba.

Ocel by rezla.

Mám ten mlýnek na vanilkové rohlíčky se zdobítkem (plechový jazyk s tvary na výstupu z mlýnku.

Bez futra na šneku by klika (jak říkáte rukojeť) skákala v díře na výstupu a šnek by dřel.

Na tom čepu je čtyřhran pro křížek (hvězdici nože).

Starý typ měl konec jako bradavku a nový má váleček, jak koukám.

Možná díky tomu, že chyběl někdo kutil pouzdro z kovu, které vám bylo ztraceno známím.

samadoma
hodnocení

...no já jsem s ní nežila a ten mlýnek neznám,takže ten plast ,kam dáváte? pokud jste žena,tak taky mi to vyhovovalo na ty linecké,třené ,byl to pomocníček

samadoma
hodnocení

...nechápu,kde patří to plastové bílé pouzdro? nikde na té stránce web není vyfocen,kam se dává ...

Přeci na tu delší část hřídele šneka.

Dělá to průchodku v díře mlýnku.

Ve složeném stavu je hned za klikou navlečené v díře mlínku a na ose šneka.

Vždyť si to stále dokolečka píšeme.

Tam, kde máš zakreslenou červenou čárku na šneku v doatzu, tak tam se prstem futra to bílé navléká.

Dělá to jakoby "ložisko" pro šneka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]