Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena plynu

Od: lenka* odpovědí: 14 změna:
Ahoj. Zajimalo by mně o kolik vám zvedli měsíční zálohy na plyn.Ja topim plyn.kotlem a zálohy jsem měla 2100kč .Od ČEZu . Ještě mi nepřišlo zvýšení záloh.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bepe
hodnocení

1x
Jak správně píše kenav, je to individuálně dle spotřeby. Pokud jste na turbulentní situaci reagovala tak, že jste šetřila a tolik/nebo tak dlouho netopila, bude to zvýšení o méně, než pokud byste fedrovala jako obvykle či ještě více, nebo až do května. Vypočítávají to podle toho, jaký ten rok měl člověk spotřebu, jaké mají aktuálně ceny a aby to přibližně odpovídalo tomu, aby vám raději vycházel příště menší přeplatek než nedoplatek. Čili může u Vás dojít ke zvýšení záloh třeba o polovinu, ale i o více než dvojnásobek. Bez dalšího vám to nikdo přesněji neřekne. Jinak pro karel10 - Prosím, zjistěte si, co to je fix. Jaké jsou podmínky fixu a pak napište, jestli stále litujete. Lidičky mají v hlavičkách, že fix je něco pevného, že je to strop, že je to chrání. OMYL. Nic takového to neznamená. Musíte číst i obchodní podmínky. Firmy mohou zdražit i pokud máte fix a reálně se to děje. Vygumujte si z hlav, že fixem jste vyřešili svoji energetickou situaci na dobu sjednání fixu, tedy až na 3 roky. Je to mýtus. Proč myslíte, že většina firem nabízela v době krize na podzim a stále nyní nabízí jen nebo většinou dlouhé fixy? Aby to bylo výhodné pro klienty, aby vás ochránila? Samozřejmě, že ne. Přivázala si tím lidičky na vodítko, nikam nemohou odejít, leda pod tučnou pokutou a cena jim může vesele růst stejně.

hodnocení

1x

Ze 2600 na 4800. Myslím ale, že zabývat se zálohami je naprosto zbytečné. Jsou to jen zálohy a ty mohou být jakékoli. Rozhodující bude konečné vyúčtování. Nemyslím si, že mezi jednotlivými obchodníky budou významné rozdíly, aby bylo nutné někam přecházet.

hodnocení

1x

ppas (Praha) bez fixu předtim i teď, dost malá spotřeba (asi víc než vaření, ale jistě míň jak topení) - nová záloha od půlky února +40% proti předchozí
(ale to je samozřejmě cena bez započítání důsledků ukrajinský války (i když ty důsledky zas nejsou, a pokud se nestane něco zatim nečekanýho tak nebudou, zas tak obrovitý, dík tomu, že EU se neodpojila od ruskýho plynu,
mimochodem, ČR nakupuje 100% plynu z Ruska... (jakož i 100% ropy, jakož i 100% jaderný energie, tj.palivovejch článků), skvělej (a v těch 100% poměrech v EU nebývalej) příspěvek naší země válečnýmu úsilí Ruska..., tušim jde o víc jak dvaceteronásobnou sumu než zatím činí naše podpora Ukrajině...))

Tak tak, a to nás Babiš s Havlíčkem ujistovali o energetické soběstačnosti. Nedokázali ani aspoň podepsat dlouhodobé kontrakty, takže teď ten plyn kupujeme z Německa přes burzu o sto procent dráž.
jendad

Já vám to trochu připepřím . Kupecký počet dodávek břidlicového plynu :)

krajskelisty.cz/...

Aby se nahradil ruský plyn , tak by muselo každý den dorazit 18 000 tankeru . Hezké počtení .

007cz
Autor článku, Štěpán Chába, jak se sám označuje anarchista, je erudovaný v energetice, makroekonomice? Ono je to vlastně jedno, hlavně že to někdo čte a dostane zaplaceno.
jendad

007cz . Mě to hodil seznam cz . Pána neznám , jen je tam přepočet dodávek rusáku 156 000 000 000 m3 plynu a jeden tanker , že dodá 24 000m3 plynu. Jinak jsem to hodil do kalkulačky a vyšlo mě 17 808 tankeru za den . Tak kecá !

007cz
Neznám kapacitu tankeru, ale google říká tohle..
Přepravní kapacita tankerů pro přepravu LNG se může pohybovat od 1000 po 267.000 metrů krychlových. Většina moderních plavidel má však podle Mezinárodní skupiny vývozců zkapalněného zemního plynu (GIIGNL) kapacitu v rozmezí 125.000 až 175.000 metrů krychlových.12. 1. 2021
Asi tedy kecá, souhlasím.

hodnocení

1x
Podle záloh to nemůžete určovat. Někdo platí zálohy vyšší, pak mu víc vrátí, někdo nižší, takže dostane nedoplatek. Řekněte jakou máte roční spotřebu a z toho se dá vycházet. Navíc zcela jistě máte svůj ceník od svého dodavatele, pak lze zálohu určit přesně.

kenav
hodnocení

0x

Zhruba dvojnásobek,je to ale podle spotřeby

karel10
hodnocení

0x

Já u ČEZu na dobu neurčitou zatím platim :

2060 Kč MW/h + 300 Kč měsíčně stálou platbu

škoda že jsem tehdy nezafixoval, nepočítal jsem s válkou :-/

Tak to je pálka ty tři stovky měsíčně za nic. Já platím u svého dodavatele paušál nula a 1785kc MWh. Noví zákazníci ovšem mají cca 3100 MWh, ale nulový paušál zůstává.

355
hodnocení

0x

Já po krachu dodavatele plynu a elektřiny loni v říjnu jsem byl převeden pod DPI a odtamtud jsem s elektřinou a plynem přešel k ČEZu. ČEZ při přechodu k ním mi dovolil si určit zálohy v jakékoliv výší tak jak jsem sám uznal za vhodné a ty si mohu sám kdykoliv změnit po přihlášení se k MÚJ ČEZ. U zkrachovalého dodavatele jsem za plyn platil měsíční zálohy 2200 Kč a nyní u ČEZu jsem si je určil na 2500 Kč, ale předpokládám, že při vyúčtování budu muset asi docela dost doplácet.

id
hodnocení

0x
Lenko , čez vám žádné zálohy nezvedne. Zálohy si sama můžete upravit v čez samoobsluze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]