Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oken zvenku

Od: mikihans® odpovědí: 19 změna:
Ahoj, uvažuju o výměně starších dřevěných oken, špatně těsnících a se špatnými dvojskly (vlhkost mezi) za nová, plastová.
Vzhledem k tomu, že ta nová sedmikomorová mají skoro dvojnásobnou hloubku rámu, radši bych je o tuto hloubku posunul směrem do exteriéru než dovnitř. Druhá související věc je, že bych se co nejvíc chtěl vyhnout rozbíjení vnitřních špalet a nepořádku v zařízeném domě.
Je reálné vyměnit okna z venku? Představa je osekat omítku z venkovních špalet, vyměnit okna, nová dorazit opět na vnitřní omítku a zvenku místo omítky vlepit XPS vhodné tloušťky a přetáhnout lepidlem a štukem.
Dá se to takto udělat? Případně proč se to prakticky nedělá a téměř vždy se "bourá" uvnitř? Na dvě okna v patře bych si samozřejmě musel půjčit lešení, ale většina oken je v přízemí.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Většinou montuji okna zevnitř, je to jednodušší a je snažší opravit špalety zevnitř, než zvenku, nepoškodí se fasáda. Pokud Vám to je jedno, jde to odsekat a nasadit i ze strany fasády. Jen si myslím, že to, o čem píše Krtek, je jiná montáž. Mmchdm, než skákat z okny po lešení, šel bych na to radši zevnitř...;)

hodnocení

3x

Já bych vysekal vnitřní špalety, vymlátil starý okna, koupil kmitací pilku z Lidlu, orýsoval na venkovních špaletách to posunutí a tou pilkou to uříznul.

Dále už klasická montáž nových oken zevnitř.
Doporučuji pro styk rámu a venkovní špalety použít komprimační pásku.

krtek6
hodnocení

0x

jde to..říká se tomu předsazená montáž a je to pro eliminaci tepelných mostů...ale je to primárně pro novostavby...neznám jediný příklad, že by to někdo instaloval do původního domu...protože se pak počítá, že se to kolem toho zateplí a nebudou trčet

@mikihans nemyslí úplně předsazenou montáž před zeď.
Jen je chce malinko posunout ven (pořád budou usazená ve stavebním otvoru)

krtek6

však já mu rozumím...a na to reaguji...že čím víc je dá "dopředu" tím menší bude mít tepelný a most a lepší pro něj

hodnocení

0x

Vybrat ram tak, aby vnutri ostala neposkodena spaleta je iluzia.

je
hodnocení

0x

Starý špaletovky jsem měnil před třemi lety. Na starém domě je to podle mě lepší dát tam kde to bylo, protože okenní otvor je po vyjmutí okna v místě rámu někdy i několikrát zalomen už při zdění a jen osekat omítku jako u nových staveb nestačí. Když to dáte tam kde to bylo, odpadne vám spousta práce a dozdívání z vnitřní strany ze kterého bude bordelu ještě více.

Myslím že vám jde hlavně o to, vyhnout se bordelu. Pokud to budete dělat sám, dá se s tím trochu vyhrát. Vemte zakrývací folii pro malování a několik latí. Latě s folií se šprajcnou ke stropu formou "T" .U okna si z toho uděláte zástněnu (takový oddělení obdélník cca 1m před okno). Proti prachu to izoluje téměř dokonale. Práší se v podstatě jen z toho když do toho procházíte = co nejméně chodit tam a zpět. Ušetříte tím ale spoustu času a práce.

Jéčko

hodnocení

On to není až tak starý dům, zdi jsou z porotherm keramických cihel, jen ta okna jsou na výměnu. Okna chci dát tam kde byly, což je cca uprostřed tloušťky zdi, ale rámy budou mít větší hloubku, proto řeším, zda by nebylo lepší je vymlátit zvenku a zvenku posadit na místo původního okna (a tedy budou trochu více směrem ven, vnitřní parapety by zůstaly stejně hluboké). Zároveň bych trochu pomohl eliminovat tepelný most zvenku tím polystyrenem, protože dávat ho zevnitř je dle mě blbost.
je

Bohužel s tímto nemám zkušenost, ale stále mi přijde snažší dát okno zevnitř. Zaráží mě ale, že jsou v takto relativně novém domě tak odepsaná okna. V mém případě okna ze 70.let nebyla v nějak významně špatném stavu. Předpokládám že do vašeho novějšího domu někdo nedal stará okna. Zřejmě tedy došlo jen k zanedbání údržby. Nestačí jen vyměnit těsnění a popřípadě natřít? Pokud budou lépe těsnit poslouží stejně dobře jako klasická nová plastová okna. Prostup tepla totiš mají stejný. Ale to jsem odbočil. Zpět k dotazu. Polystyren kolem oken zevnitř nijak nevadí, ale pokud máte zateplenou fasádu polystyrenem, tak pravda, lepší dát ho z vnější strany. Dá se tio jak říkáte, ale po lešní bych to tedy opravdu dělat nechtěl. Já bych je osadil zevnitř. Než bych je vyndal, osekal bych kolem rámu z vnější strany omýtku aby se tlouštka nového rámu vešela.

Jéčko

zam

Řek bych že při troše šikovnosti není problém

hodnocení

Dělala to před 20 lety nějaká truhlárna poblíž. Dřevo je ok, je tam jedna drážka pro těsnění, které tam ale nebylo, ale hlavně se dostala vlhkost a špína mezi skla, takže izolační vlastnosti téměř žádné, od skel jde vyloženě chlad, díky tomu se skla v zimě šíleně rosí (pod oknem radiátor, vlhkost do 50%) a jak zasvítí sluníčko, tak se zase zamlží mezi skly. Pak to vypadá, že neumýváme okna :) bohužel se to stalo prakticky u všech.
hodnocení

Přidávám fotku kování a skla
Výměna oken zvenku
Výměna oken zvenku #2

jirib
hodnocení

0x
Myslíte si,že si to vybouráte z venku bez rozbití vnitřku?
Pokuď to budete dělat sám,budete si s tím hrát měsíc.
Firma vám to neudělá.
hodnocení

Proč by to nešlo bez rozbití vnitřku? S nějakým poškozením omítky v těsné blízkosti okna samozřejmě počítám, ale nerad bych musel vevnitř omlátit celé špalety abych dal starý rám pryč a vložil nový, o to mi jde. Radši bych to udělal zvenku a rovnou tam špalety zateplil.

Všechno jde.

Na jedně MŠ jsme museli okna také zvenku a vevnitř se pak udělali jen drobné opravy - začistění jen u rámů oken a pod parapety které se měnili jak vnitřní tak i vnější minimální znečistění vnitřku, tedy v místnostech.

JInak pro tazatele proč chcete dávat extrud? Stačí EPS70F

makk
hodnocení

0x

Asi už bylo mnohokrát řečeno, zevnitř se bourá proto, že obvykle je snazší opravit vnitřní omítku než fasádu. Pokud dům není přízemní, jde taky o přístup. Jak píšete to určitě možné je, otázka, zda se takovým atypem bude chtít montážní firma zabývat.

el
hodnocení

0x
Nedělá se to kvůli tomu že se špatně opravuje venkovní fasáda. Ale můžete to tak udělat.
Čím více okna ven tím lépe, sám to tak mám.
Benefitem jsou lepší tepelné zisky že slunce a částečná eliminace tepelných mostů. Mě konkrétně se líbí i hluboké parapety 35- 40cm, které bylo třeba nechat nařezat.
Pokud nebude zateplení, nevýhoda je že na okna bude více pršet a sněžit.

hodnocení

Tak to nakonec asi udělám přece jen klasický zevnitř, myslím že to zase taková hrůza nebude. Okno v kuchyni jsme měnili už loni kvůli nové lince a tam stačilo odsekat cca 10 cm špalet hned u okna, zvenku co jsem měřil jsou otvory menší a muselo by se to odsekat komplet.
Ještě mě napadá otázka. Třeba na WC mám okno 40x60 cm, tedy dost malé. Tam budu volit "light" profil (užší rám), abych nepřišel o většinu plochy skla, ale zajímá mě, jestli musím pod oknem nechat i 30mm podkladní profil, nebo se může okno namontovat bez něj (nerad bych tu přišel k další 3 cm okna). Podotýkám, že vnitřní parapet zde, stejně jako v koupelně, není. Napadá mě pak akorát, že bude problém s napojením venkovního parapetu, ale pokud bych ho u těchto malých oken nezasunul pod okno, ale dal jen "na styk" a spáru utěsnil, může to být problém? Aktuálně jsou takto řešeny parapety u všech oken a nevypadá, že by tam nějak zatékalo :)
A ještě, někde čtu, že je nejlepší mít okna zhruba v polovině prostupu zdi, někde zase píšou co nejvíce ven. Jak to je? Podotýkám, že dům není zateplen a v blízké době ani zateplení neplánuju (ale neříkám, že bych se mu v budoucnu nějak vyhýbal).

Řešit venkovní parapet přiložením a přitmelením k rámu mi přijde jako prasárna, která nemůže těsnit dlouho.

Stejně chcete okna posunovat směrem ven a tím pádem nemůžete bez úprav použít venkovní parapet.
Takže venkovní parapet vybourat, ubourat výškově venkovní vodorovnou špaletu tak, aby tam šel venkovní parapet zasunout bez podkladního profilu. Jedině takto by to z mého pohledu bylo technicky správně a dlouhodobě funkční a zároveň budu mít co největší plochu zasklení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]