Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednice částečně nejde - má smysl opravovat?

Od: nimha® odpovědí: 8 změna:

Zdravim,

po prijezdu z Velikonoc bylo pivo v lednice nejake malo studene a po blizsim zkoumani se ukazalo, ze lednice nejde. Resp. nejde ta horni cast (lednice), spodni cast (mrazak) jde normalne.

Zkusil jsem opakovane reset :) (vypnuti, vypojeni ze zasuvky, tocit ruzne tim regulacnim koleckem - vic elektroniky to nema), ale bez uspechu, jenom sviti a nechladi (ta trocha chladu prostupovala spodem od mrazaku).

Lednice je Elektrolux, 12 let stara, tak nevim, jestli ma s ohledem na stari cenu vubec shanet opravare nebo rovnou koupit novou... co myslite? Zatim chodila bez poruchy.

doplněno 19.04.22 09:18:

DOPLNENO: lednice ma jen jeden kompresor jak pro lednici, tak mrazak, cili ten jde.

doplněno 24.04.22 14:52:

Tak závěr: bavil jsem se s opravářem (známe se z jiného a fóra a vyklubal se z něj opravář ledniček) a doporučil mi zkusit zkratovat na termostatu (regulátoru) 2 piny, čímž se termostat vyřadí a lednice jede naplno (což určí, zda je vada v termostatu). Udělala jsem to a lednice bežela naplno celou noc a bez efektu, takže vada je v úniku chladícího média, čili je to na výměnu...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Má jeden kompresor? Pokud ano a mraznička mrazí, tak by i chladnička měla chladit - je tam jeden okruh.

Běží kompresor neustále, nebo vypíná? Pokud vypíná, tak může být vada v termostatu - jeho čidlo bývá právě v chladničce a reguluje se podle teploty v chladničce.

hodnocení

Jo, to jsem zapomnel dopsat - kompresor je jen jeden a vypina.

riva

No když vypíná, tak je chyba v termostatu že vypíná i když je teplota v chladničce vysoká. Orientační návod na opravu: servis-whirlpool.cz/...

hodnocení

Tak jsem nasel ten termostat s regulatorem: shop.electrolux.cz/...

sedi to jak podle typu, tak produktoveho kodu lednice. Vymena se zda podle toho videa zvladnutelna (ta kapilara se jen zasune?), takze jestli je to tim, tak bych to zkusil...

riva

Ta kapilára se buď zasune a u některých lediček bývá vedena i přímo v chladícím prostoru kde je konec přichycen (přišroubován) zespodu k výparníku (hliníková mřížka).

hodnocení

4x

Skúste najprv odmraziť mrazák,mne sa to stalo nedávno u Whirpulke. Tiež slabo chladila a po odmrazení mražaku a jeho umytí ide všetko normálne. Inak servis.

hodnocení

2x
K předchozím radám bych ještě přidal, zkontrolujte záda lednice, je tam chladící výměník, který musí být čistý, neucpaný chuchvalci prachu, nebo věčím, co spadlo za lednici. Také nesmí být záda naražena na zdi, musí kolem nich volně proudit vzduch.

hodnocení

2x
Taky jsem měl Elektrolux cca 14let. Začala jet pořád, nevypinala, mrazák ok ale v ledničce teplo. Nejspíš uniklé chladivo, oxidace na trubce. Koupil jsem novou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]