Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr čerpadla pro vodárnu

Od: bery* odpovědí: 5 změna:

Ahoj rádcové :)

Rád bych v rodinném domku výhledově začal používat vodu ze studny ke splachování a praní.

Vodárna bude ve sklepě pod obytným prostorem, chci tedy něco tichého (z chaty, kde střídavě používáme/opravuju 2 vodárny z nejnižší cenové kategorie mám zkušenost, že tyto s velkým plastový ejektorovým čerpadlem hučí děsně). Navíc díky zbytečně vysokému příkonu 600 a 1200w sice jdou využít i pro zalévání, ale při zanedbané údržbě expanzky dokážkou několikrát sepnout a vypnout i při mytí rukou. Pračky a splachovací nádobky se napouštějí pomalu, takže chci jít naopak cestou čerpadla co nejslabšího. Líbí se mi například něco jako obchodcerpadel.cz/... , jen asi v kombinaci s elektronickým presscontrolem. Případně jiné podobné čerpadlo + presscontrol + třeba expanzka z kotle, kterou tady mám :) Má to šetřit za vodu, tak by to nemělo moc stát :)

Vůbec nevím, jak se podobné malé čerpadla liší od "velkých", jestli je správná moje domněnka o nižším hluku. Zároveň se mi líbí viditelné oddělení motoru a čerpadla - u jedné vodárny se mi při netěsné ucpávce motor naplnil vodou, což u tété koncepce snad nehrozí :)

Ještě upřesním, že sání bude z hloubky cca 4 - +2m a výtlak cca 10m a také, že slabé čerpadlo se mi zamlouvá ještě z důvodu možnosti napájení centrálou či měničem v případě výpadku proudu (jde sice o Prahu, ale proč se o takovou možnost zbytečně připravit).

Předem děkuji za doplnění případných postřehů či vyvedení z omylu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Osobní zkušenost s ním nemám, ale pro to vaše použití na chatě se mi líbí, a ten malý odběr je sympatický, s vhodným měničem by to mělo být utáhnutelné i autobaterií. Pokud vám stačí ten průtok, proč ne. A nestojí to majlant.

Pokud dáte vlastní nádobu, tak bych koupil levnější typ bez nádobky. Třeba zde za sympatických 1150 Kč:

obchodcerpadel.cz/...

bery*
hodnocení

Díky za odkaz, taky jsem ho viděl, ten odkaz jsem dával jako příklad, jinde jsem podobné našel, bohužel s příkonem 370w, dokonce i pod tisícovku. Průtok mi stačí bohatě i s rezervou, sice to má napájet v domku celkem 4 pračky a 6 záchodů, ale jak často se sejde dohromady víc odběrů ... A i kdyby, tak čas na napuštění je skoro neomezený :) Na chatu bych to zvážil eventuelně až do budoucna, až doslouží obě současné střídavě resuscitované vodárničky, ale tam bych se toho kovového provedení trochu bál, voda je tam sice dle rozboru pitná, ale subjektivně nehezká a nějak žere hliník i železo, tak tam mi zatím ty plastové hobbymarketové "hračky" přijdou vhodnější :( Obě zatím šly i po letech vždycky nějak rozebrat a složit, na rozdíl od prožraných malyšů a ruční zahradní pumpy, čehož bych se obával i u tohohle :)

kimbert*
hodnocení

0x

Měl jsem tři jednostupnové čerpadla a všechny docela hlučné a postupně ztrácely výkon(ze studny zalévám zahradu a splachuji wc).Vyřešil jsem to 200l nádrží bez vaku a tímto tichým čerpadlem, které velice rychle a tiše natlakuje nádrž cerpadla.heureka.cz/... .Mimochodem mám měnič(400w) na zálohování plynového kotle, ale čerpadlem(200w) bazénové filtrace ani necukne...Píšete má to šetřit vodu,ale při puštění kohoutku,nebo napouštění wc čerpadlo pojede pořád a při dnešních cenách elektřiny to není zrovna šetrné řešení.

Asynchronní motor většiny čerpadel si při rozběhu vezme cca až šestinásobek trvalého proudu. Pokud se má rozběhnout, musí být měnič schopen to aspoň krátkodobě dát. Nebo se musí doplnit obvod pro snížení startovacího proudu.
bery*
hodnocení

To ztrácení výkonu mě překvapuje/zajímá - nevíte příčinu? Já se s tím setkal loni u jedné z v úvodním dotazu zmíněných plastových hobbyvodáren, kde se objevila malá prasklinka v ejektoru a čerpadlo subjektivně fungovalo normálně a při zkoušce s čerpáním z kýble vodárna fungovala v pořádku, ale při sání ze studny tlak o kousek nedosáhl asi 4,5barů, kdy vypínal tlakový spínač. Pokusně to spravil vteřiňák :) a preventivní snížení tlaku spínače asi na 2 bary - na chatě to napájí jen kohoutek s převýšením půldruhého metru :)

To pětistupňové čerpadlo z odkazu je přesný opak toho, co hledám :) Expanzku chci jen nejmenší možnou, aby čerpadlo necyklovalo, už takhle se sklepem dá sotva projít :) Leda bych použit třeba 60L LPG nádrž z auta, která zrovna v místě budoucí vodárny teď překáží pro strýčka příhodu :)

Jinak ekonomika provozu asi jakékoli vodárny na splachování vychází v nákladech na elektriku oproti vodnému+stočnému nesrovnatelně dobře. Pokud počítám 10L kupované vody na nádržku, jde o cca korunu, zatímco 2 minuty běžící 250w čerpadlo i při 7kč/kwh je 6 haléřů. Při napouštění třeba 3 WC nádržek současně, na což by jeho výkon pořád stačil, jsem na 2-3 haléřích, nemluvě o pračce.(snad jsem se o nějakou nulu nesekl :)

PS.: Problematika provozu motorů a měničů je mi známá. I přes to (taky možná proto) chci někdy, pokud bych se nudil, vyzkoušet, jestli a co by byla schopna rozeběhnout třeba trochu poladěná UPSka s výstupním trafem. Centrálu mám hodně starou poctivou Hondu s řemenovým převodem, která se snaží až do udušení motoru přetížením i kdyby měla vyskočit z rámu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]