Dobry den, u nas ve meste mame zaprve jednu z nejdrazsich vod v republice, ale zadruhe i velmi prechlorovanou a tvrdou. Proto mi byla doporucena filtracni konvice. Mam o ni ale jiste pochybnosti, jestli do sveho tela nedostanu jeste vetsi sajrajt nez bez jejiho pouziti. Nejvice me v tom utvrzuje to, ze pokazde kdyz dam novou patronu (filtr) proteka do konvice doslova cerna voda plna ruznych mikrocasti. Takhle to je asi 4x za sebou a pak uz tece cista. Nevite zda je to normalni, a jaky na to mate nazor?
No...já bych nedal na "dojmy" a sehnal bych si rozbor vody od správce vodovodu (musíte ho dělat ze zákona a celkem běžně se i zveřejňuje na webu). Možná pak zjistíte, že chyba je někde jinde.
U vodovodních systémů,městských,nebo systémových,lze spolehlivost hodnot pitné vody očekávat vcelku spolehlivě.,Normy jsou nesmlouvavé.To platí i o obsahu chloru,nebo dalšího desinfekčního prostředku - ozonu.Filtrace,či jiná úprava vody je možná pro vodu ze soukromých studen,i ta pro kolaudaci nové studny vyžaduje několikrát ročně laboratorní kontrolu složení vody .Pak je další úprava nějakou filtrační pomůckou zbytečná.Jen si zvyšujete náklady domácnosti.Jiné je to pro používání vody ke speciálním účelům,kde vadí zvýšený obsah vápníku a hořčíku - tvrdosti vody.Tam ovšem tyto "konvice" nepomůžou.Musí se použít systémové prostředky- iontoměniče.
Normy jsou velmi přísné, pokud nemáte vyloženě problémy, neřešte to. Taky mne to s Britou chvíli drželo. Ale člověku po čase ještě více dojde, že ta cena za konvici s filtry je poněkud přestřelená a upřímně - i na konci životnosti filtru bych měl pochybnosti o ideálních vlastnostech filtrované vody. Tvrdost není na obtíž, rychlovarku vezmu jednou týdně citronkou, mám obyčejnou konvici na vodu (doporučuji skleněnou) a používáme tedy jen odraženou vodu. Z ní chlór samozřejmě vyprchá, zbytek musí být v běžném řadu ok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.