Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
potřeboval bych poradit se stavbou domácího hobby kompresoru. Kompresor by měl sloužit na lakování a sem tam pískování malých ploch
V práci se mi podařilo za pár korun odkoupit 2 pístovou jednotku bez motoru( byl tam 4kw) a teď řeším pohom. Bud budu muset koupit někde motor na bazoši ale napadlo mě, že mi doma leží už pár let nevyužitý benzínový motr honda gx 200 (max. výkon 6,5hp, což je něco lehce přes 4kw) - dívám se na internet a opravdu se dělají kompresory i s tímhle motorem.
Co myslíte - bude levnější jít cestou benzínovým motorem a vyřešit akorát nějak spojku( popř. kdyby byl nějaký nápad tak sem sním) nebo raději shánět elektromotor? Na hluk vůbec nehledím.
Za zamyšlení stojí (ještě před spojením s motorem Honda) porovnání parametrů obou komponent.
Výkon elektromotoru byl 4kW ale při jakých otáčkách kompresoru / elektromotoru?
Jaký výkon a při jakých otáčkách má motor Honda?
A teď musíš navrhnout nějaký kompromis, kde se parametry kompresoru a motoru potkají.
A pak záleží na tom, jestli kompresor přežije otáčky spalovacího motoru? Jestli motor Honda při jmenovitých otáčkách zvládne výkon potřebný pro kompresor? Nebo obráceně: budou stačit snížené otáčky motoru a tedy i snížený výkon na pohon kompresoru.
Asi by bylo lepší si to od někoho nechat vypočítat.
No, myšlenka je to zajímavá, nicméně nesdělujete o jaký kompresor se jedná. Jde o to, jestli umí ,,bypass´´ režim. Pístové kompresory hnané elektromotorem totiž zpravidla pracují v režimu ,,nafoukám, vypnu a čekám´´ - což se spalováku asi nebude líbit, že .. Bypass měly standardně dvouválce JVK z Žandova ale to byly velké kompresory od 20kW výš.
Mě by přišlo logičtější kompresor konstruovaný na elektromotor tímto motorem pohánět.
Používání spalovaciho motoru k použití pro kompresor na stříkání barev je dost riskantní.Jednak je provoz velmi drahý,je i nebezpečný.Musí být uložen venku a stlačený vzduch přivést do dílny tlakovou hadicáí,nebo trubkou.Jinak hrozí otrasva výfukovými plyny a také požár ředidel z nastřikované barvy.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.