Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kombinace plynového kondenzačního kotle a elektrického bojleru

Od: baracnik* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den. Používáme kondenzační plynový kotel. Bohužel odešlo oběhové čerpadlo, tak bude trvat cca týden, než ho vymění. A protože to máme jako hlavní zdroj vytápění a ohřevu teplé vody. Přemýšlím nad instalací elektrického bojleru, jako doplněk na teplou vodu v případě takovýchto potíží. Na vytápění mám pro tyto případy poslouží krb. Byla by tato kombinace možná?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Klidně boiler namontuj, pokud je tam na něj místo. Musí se ale vyřešit napojení vody i přívod elektriky a případně sazba nízkého a vysokého tarifu - i když dnes už ty sazby vyjdou pomalu na stejno.. Některá čerpadla se dají koupit i v hobymarketech jako např. OBI Oběhové Čerpadlo /... . U plynových kotlů jsou ale menší čerpadla, takže by se to muselo celé "nějak zbastlit"a čerpadlo by muselo být mimo kotel a otázkou jsou i otáčky apod.

hodnocení

0x

Sám dělám tuto kombinaci. V setu kotla a zásobníku se to nenabízí nebo jsem to neviděl.

Mám Dražice s 1m2 vyměníkem a dobíjí ho kondenzák vodou do výměníku. Když nebude mám možnost v zásobníku (bojleru) zapojit 2,2kW elektrickou spirálu, aby se vyhnul případu, že k vůli problému kotle či plynu bych byl bez vody a mohl dobíjet elektřinou.

re4zon
Presne tak to mam taky. Nestalo to o nic vic nez standardni kombinace a ta moznost nouzove ohrat vodu elektrikou se hodi.

Přesně tak. Člověk nikdy neví a profi firma to nenabídne. Proto si to dělám sám.

@gumidek - Vaše řešení je optimální. Otázkou je zdali tazatel nemá kotel s integrovaným či jinak specifickým bojlerem, kde možnost elspirály není. Ono to samé je s oběhovým čerpadlem - klasika se závitem, délka 180 mm- tu seženu do hodiny, asi i kratší 130 mm. Ale jsou i typy na O kroužky a ploché pojistky či jiné "speciality" a pak to nemusí být tak jednoduché.

ivanhorseman- ano, to je problém kombinovaných kotlíku s mini bojlerem. Tam nějaká další alternativa není. Jen topení hadem (výměníkem).

pavel*
Dobrý den, zaujala mě vaše diskuze - rád bych k plynovému kotli ENBRA CD 24/Z8 přidal elektrický bojler (žádný zatím vybraný nemám), který by ohříval v případě slunečného počasí díky FVE. Je možné tyto dva kotle využívat v jednom systému prosím? A co musí případně bojler splňovat? Díky Horáček

Pavle, ty máš kotel s integrovaným bojlerem. Nejsem si jist, zda by nešel odpojit a připojit místo něj externí bojler a přenést s kotle i bojlerové čidlo teploty. Zda elektronice nebude vadit, že se její 8l bojlerek nějak dlouho ohřívá?...Pokud by to elektronika sežrala, tak trubky pro ohřev výměníku integrovaného minibojleru prodloužit třeba do bojleru od Dražic s výměníkovým hadem 1m2 a stejně tak z kotle vyvést bojlerové čidlo teploty, aby ho sledoval.

Pak už je jedno, zda Bojler ještě bude přitápět elektřina ze sítě nebo FVE. Nemusí spolu komunikovat. Není důvod aby FVE a Kotel spolupracovali. Stačí, když oba budou mít ve vlastním zájmu vodu v bojleru natopit na nějakou teplotu a pokud jí dosáhne jeden nebo druhý systém, tak ohřev vypnou.

Problém by nastal, kdyby jsi chtěl, aby defaultně natápěla FVE a až pak zapaloval kotel. To už spolu komunikovat musí.

Takže s tvým kotlem to nelze. Musíš mít kondenzační kotel, který umožňuje exerní zásobník (bojler) a případně má z desky eelktroniky vývody na třícestný externí ventyl.

Jinak to bude hroznej bastl ochuzený o některé funkce a navíc příjdeš o záruku a možná i o případné plnění pojistky při poruše a nehodě, protože je to zásadní zásah do konstrukce kotle.

Máš integrovanej bojler, tak bohužel...

pavel*

Díky moc za rychlou odpověď. Tudy tedy cesta nepovede :)

jenda22
hodnocení

0x
A proc jste pred kotel neinstaloval jine cerpadlo a nepripojil k puvodnimu? Takto jsem to realizoval a jeste to stalo par stokorun. Origo cerpadlo je jako vse raketa.

hodnocení

0x

Kombinaci kotel + bojler z vlastní zkušenosti nemůžu doporučit. Bojler zabírá místo, jeho údržba je špinavá práce, elektřina je drahá. Lepší je kotel + karma. Obojí je jednoduché, snadno svépomocí opravitelné.

obojí závislé jen a jen na plynu... údržba a provoz čistý, ale to je tak vše.

Pokud budu mít elektrokotel a karmu na plyn, tak se nedoplatí ve většině starších staveb.

A při výpadku plynu poteče jen studená?...

Bojler na dva druhy vytápění je BENEFIT JAKO PRASE ;).

Čištění bojleru od sanytru dělám jednou za 3 roky. Vypustím vodu, sundám přírubu, ošpricnuvodou z hadice vnitřek a vše opět složím. Práce na dopoledne. Pak se převleču nebo rovnou osprchuju, protože jsem mnohdy mokrej, ale ne špinavej.

hodnocení

0x

Zakoupit kombinovaný bojler. Pak dle libosti využívat na ohřev elektřinu nebo plyn. Vždy je lepší po jistotu pokud je možnost mít v domě dva zdroje tepla,ať už na ohřev vody nebo vytápění. Příklad : stačí situace kdy odejde v plné zimě něco na plynovém kotli ( vše plné elektroniky ) třeba ve svátky ( vánoce) a samozřejmě není možnost oprav, protože obchody zavřené a nikdo k zastižení, aby kotel opravil. Copak? Za mě je blbost se proto spoléhat jen na jeden zdroj...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]