Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krátká příčka porobeton

Od: honzastavba odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal na doporučení na konstrukci krátké příčky. Mám v plánu postavit příčku do koupelny z porobetonu 100mm. Boční stěny jsou cihlové. Šířka bude 2 metry. Otvor na dveře by měl být cca 30 cm od stěny. Rád bych se zeptal, zda je správná varianta jak jsou nakreslil v nákresu (zeleně zvýrazněno). Příčkovky by v tomto případě nebyly provázané, pouze přichyceny pásky k boční stěně. Chci se zeptat, zda je tato varianta správná, nebo se dělají krátké příčky nějak jinak.
Další otázka je na hydroizolaci. Dům jsem nechal nainjektážovat do všech zdí a po rozvodech elektřiny atd. bude provedena hydroizolace podlah a zdí do výšky 30 cm hydroizolační stěrkou. Jak mám vyřešit vodorovnou hydroizolaci této stěny? Napadlo mě postavit příčku na kousek asfaltového pásu. Nebo nějaká hydroizolační páska? Nechci kupovat celou roli, protože se jedná o cca 2metry 10centimetrové zdi, z které budou 80 cm dveře, takže jde o 120 cm.
Děkuji za odpověď

Krátká příčka porobeton

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1. Když porobetonovou tvárnici dobře bočně při,lepíte lepící stěrkou, tak to bude dostatečné. Žádné kotvící pásky jsem u tak malé stěny nikdy nepoužíval. Zevnitř vám to zafixuje obklad.

2. Z popisu jsem nepochopil, jestli chcete izolovat novou stěnu nebo nějakou stávající, nebo obvodovou? Kamennou? Pokud by to byl dotaz na velikost hydroizolačního pásu, prodávají se např. v Hornbachu pásy o š.0.5m a délce 5m. Příčku lze založit i na hydroizolační stěrce

Dům jsem nechal nainjektážovat...

A čím? A z jakého důvodu? Injektáže jsou různého druhu a účelu

honzastavba
hodnocení

Děkuji za odpověď.

K izolaci. Ostatní zdi jsou ze starých cihel, obvodové i vnitřní jsou nyní izolovány pomocí INTRASIT® IC 28OS. Poté na podlahy přijde minerální hydrozolační stěrka Sulfatexschlamme. Nechali jsme udělat tento druh hydroizolace, protože nám sanační firmou nebylo doporučeno podřezání domu, tak jsme zvolili tuto variantu. Nyní řeším vodorovnou hydroizolaci této budoucí příčky. Musím jí založit ještě před provedením stěrky podlahy, kvůli rozvodům vody a elektřiny. Takže mi jde pouze o hydroizolaci pod tuto příčku. Děkuji

kuchtik00*

Přilepit lepící stěrkou? tzn stěrkou na Etics nebo jako čím? pórobeton má vlastní lepidla, tzv. tenkovrstvé zdicí malty. Má tedy používat dvě různé hmoty, jednu na zdění a jinou na přilepení z boku? Že se najde spousta čuňat, která pórobeton zdí na lepidlo na obklady či fasádní stěrku je pravda, ale doporučovat to není úplně vhodné..

Kotvení příček doporučují všichni výrobci pórobetonu. O fixaci příček obklady se u nich člověk moc nedočte, proč asi?

honzastavba
hodnocení

Můžu se ještě prosím zeptat? píšete, že mám dobře přilepit bočně tvárnici. Nicméně ve všech návodech jsem našel, že se bočně příčky nelepí, že se přichytí páskou, nechá se 1cm od stěny mezera a ta se vyplní neexp. pěnou. Jak to řešíte vy? Děkuji

kuchtik00*
hodnocení

0x

Nakreslená vazba zdiva je správně, je třeba kotvit každou druhou řadu do bočních stěn. Délka 30 cm je celkem dost, pokud máš obavy, můžeš klidně vedle dveří kotvit každou řadu, ale při 30cm je to skoro zbytečné.

Hydroizolace - klidně stačí hydroizolační stěrka, stejně se nejspíš někde v koupelně bude používat..

hodnocení

0x
Ja delal stejny pripad, kotvil jsem roxorem kazdou druhou sparu. Jak mala mlati dverma, tak se mi udelala vlasova prasklina ale jinak to drzi. Hlavne poctive udelat perlinku a samozrejme dobre přilepit cihly
krtek6

a není jednodušší odnaučit děcko mlátit dveřma? Já bych za to třeba rozdával facky...aj dospělým, kteří neumí normální zavřít...*nevi*

honzastavba
hodnocení

Můžu se ještě zeptat? Tady v diskuzi se píše, že se mají tvárnice přillepit i bočně ke stěně, nicméně v návodech jsem našel, že se boky příček nelepí a jen se přivrtávají pásky a nechá se 1cm mezera a ta se vypěnuje? Jaký je správný postup? Jak to řešíte vy? Děkuji

hodnocení

0x

Standartně se i menší "peroutky" kotví nerez pásky přibité (zatloukačkami , pokud je do pórobetonu pak hřebíky) a na lepidlo! .Osobně mám doma jednu takovou "peroutku jen 8cm a v ní uchycenou zárubeň a nahoře dokonce ani nemám překlad, na ty 3 či 4 šáry ytongů je to zbytečnost,jež to jen samodomo stavebníkovi prodraží!

Skrze kousek IPY si zajděte na stavbu-jistě seženete z odpadů, zrovna dnes jsem pásy cca 30cm široké a dohromady asi 3m vyhodil, když jsem izoloval sociály.Jinak i pod zárubní je potřeba izolace!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]