Nejste přihlášen/a.
Bydlím v družstevním bytě, ve kterém je jádro po kompletní rekonstrukci, kterou provedl před lety můj předchůdce (vše s povolením družstva a zaplacení poplatku družstvu za povolení). Nyní družstvo oznámilo, že se budou provádět rekonstrukce plynových stoupacích potrubí. Nedovedu si ale představit, jak to chtějí provést, neboť plynová trubka je přesně skrytá za vodovodní trubkou. Zajímá mě proto, kdo platit případné bourání a znovuobnovení jádra.
No, kdo? Vy! Prostor šachty (nebo minimálně vedení v něm až po bytové uzávěry) je ze zákona společnou částí domu a Vy musíte umožnit přístup k němu a to v rozsahu, jaký je třeba pro kontrolu, opravy či výměnu v něm umístěných zařízení. Jak toho dosáhnete, to je Váš problém.
Ano, majitelem bytu je družstvo. To Vás ale nezbavuje povinnosti umožnit mu přístup do stoupaček. Taháte za kratší konec provazu. Zkuste se dohodnout, ale s uvedením do původního stavu nepočítejte. Obvykle ani není jak, nejsou obkladačky shodné s původními. Navíc po výměně plynu přijde výměna vody, odpadu a tak pořád dokola. Mmch. s obdobným problémem nebudete sám. Ve finále ti chudší, co mají původní jádra a ti chytřejší, co investovali do nějakého druhu odnímatelného panelu budou doplácet na ty, kteří zvolili nejjednodušší cestu rekonstrukce, bez ohledu na právní a mnohdy i stavební předpisy. Tím chci říct, že pokud u vás by byl přístup do šachty bezproblémový a u souseda měly stát vícepráce třeba 10 tisíc, asi by se Vám to taky úplně nezamlouvalo. Jasně, nebyl jse to Vy, kdo rekonstrukci jádra prováděl, ale to na věci mnoho nemění. Předpokládám, že kromě "pouhého nájemníka" jste taky členem družstva, takže větu o zhodnocení "cizího majetku" nechám bez komentáře.
Zrovna u nás to nedávno dělali, výhoda byla že byl stavěn v dobách kdy se ne stoupačkách betonem šetřilo, takže jen nepatrně odbourali kousky betonu a starou ocelovou vyndali, "natáhli" nové měděné, zapojili, vybourané zabetonovali.Ono to bylo vše krásně přístupné, při výstavbě jádra jsem udělal jedna dostatečně velký revizní otvor a pak zbytek SDK který nebyl problém vylámat (dole za mísou)..Jinak rozvody jsou pěkně (alespoň v našem z roku 1968) srovnány-VZT , vedle odpad, pak 3x voda (S,T a vracečka) a plyn. Viděl jsem taky , že byly trubky za sebou, místo vedle sebe!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.