Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna vložky v zámku

Od: marta odpovědí: 10 změna:

Přebrala jsem byt po předchozím majiteli a chtěla bych si pro jistotu vyměnit vložku ve vstupních dveří do bytu. Nechce se mi však utrácet za zámečníka a tak mě napadlo, že bych si výměnu provedla svépomocí. Rozumím tomu správně, že stačí vyšroubovat druhý šroub od zdola (křížový) a vložka půjde vytáhnout? Je tady ješně jedno specifikum a tím je ovládací klobouček ze strany bytu (asi proti zabouchnutí klíčí zasunutých ze strany bytu), který bohužel nemám vyfocený. Vypadá to, jako by byl přímo součástí té vložky. Půjde tam vložit klasická FAB vložka?

Výměna vložky v zámku

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

3x

Snad pomůže video

hodnocení

2x

Vložky mají různé délky s různě dlouhými konci jak na jedné, tak na druhé straně.

Musí lícovat s nástěnkou kování, jinak při trčení z ní hrozí, že zloděj za ten konec vložku uchopí francouzákem a vložku velmi snadno rozlomí.

Vyšroubuješ jeden šroub a klíčkem otočíš o 10stupňů, bay zajel jazyk do vložky a lícoval s vložkou. Pak netrčí do mechaniky zámku a vložka jde volně vytáhnout ven.

Před koupí nové vložky si vymontuj starou a na papír 1:1 obkresli, aby bylo jasné, kde má střed, kde šroub, kde pohiblyvý jazyk a kde konce s jakou délkou.

doplněno 14.04.22 06:46:

Obyč mosaznou vložku FAB překoná i zručné technicky nadané dítě :-D. Ta se hodí někam do špajzu nebo na záchod. Né pro vstupní dveře. Tam se dává poniklovaná odolná proti odvrtání a s nějakým alespoň minimálním stupňem zabezpečení stavítek ve vložce!

Vlozka je nepodstatna, to su stare smiesne dvere, bez hluku ich otvorim pacidlom za minutu.

hodnocení

2x

Vyndat vložku, změřit délku a vyfotit. Vložku dát zpátky a v zámečnictví podle fotky koupit novou vložku. Pokud se jedná o typ vložky s knoflíkem (váleček na vnitřní straně), pak se musí vyndávat knoflíkem k sobě a knoflík se musí pootočit tak, aby vložku šlo vysunout.
Koukám hejkal sem dal fotku vložky s knoflíkem.

hodnocení

1x

Až půjdete kupovat vložku do speciálního obchodu, určitě Vám poradí s výběrem vložky a rádi předvedou, jak se vymění. Jen si změřte délku vložky.

Při demontáži vložky musí být klíč šikmo, asi na 14té hodině.

hodnocení

1x
Zřejmě od máte na mysli podobnou vložku. Dá se uzamknout zevnitř pouhým otočením.
Neblokuje úplné zasunutí klíče z vnější strany, když je zasunutý ten klíč zevnitř.
Klíč zevnitř = neodemknete zvenku!
Výměna vložky v zámku #2

Hejkale - to je vložka s olivou a ta NEMÁ možnost vložení klíče zevnitř. Zevnitř lze olivou uzamknout na jeden, na dva západy, ale zvenku je vždy možné vložit klíč a odemknout si. Tuto vložku jsem instaloval mamince, aby právě nedošlo k tomu, že by si klíčem zamkla a nechala jej pootočený v zámku a něco se jí stalo a pak by nebyla možnost se do bytu dostat.

Pane Ivane, myslím si, že jste špatně pochopil Hejkala, páč já to pochopil jinak, nežli Vy a souhlasím s Hejkalem.

Omlouvám se, vypadlo jedno podstatné slovo...
...Neblokuje úplné zasunutí klíče z vnější strany, JAKO když je zasunutý ten klíč zevnitř...

Milane - pochopil jsem dobře, ale slovíčko ulítlo. A ve finále je vidět, že jsme pochopili všichni ... kéž by takto dopadalo více nedorozumění *mir*:):):):)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odvrtání zámku
Otázky na téma odvrtanie fab

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]