Nejste přihlášen/a.
A ještě než ten stroj začneš používat, tak si vypočítej obvodovou rychlost pilového kotouče a potom vypočítanou hodnotu porovnej s maximální rychlostí, kterou udává výrobce pilového kotouče.
Možná totiž zjistíš, že musíš cirkulárku zpomalit (jinak zpřevodovat).
Na té domácí cirkulárce máme taky elektromotor 4kW ale otáček má pouze 1450. Převod je odhadem trošku do rychla, takže na hřídeli může být tak 1700ot/min.
Fotky pěkný, ale od tohoto stroje bych utekl hodně daleko.
Takovou cirkulárku bych použil pouze pokud bych byl poslední člověk na planetě.
Ani s továrně vyráběnou cirkulárkou není sranda. Na té jsou aspoň nějaké kryty a stejně si můžeš ublížit.
Tady na tom stroji není nic zakrytované.
Máte pravdu, na flexe se matice při zatížení kotouče utahuje, na té vaší cirkulárce se povoluje - proč to tak je netuším. Ale nemělo by se snad nic stát, přinejhorším vám pilový kotouč začne prokluzovat.
Fakt,by sa nemalo nič stať? Len sa matka povolí,zároveň aj pílový kotúč, sekne sa v dreve,šprajcne a kľudné vylomý zub,ktorý preletí človekom tak rýchlo,že si to ani nevšimne,a to nevravím,že môže roztrhnúť v tej rýchlosti kotúč a následky sú strašné.
Kotouč se vám může kousnout ve dřevu, i když máte vše OK. Pokud se zub vylomí, zůstane ve dřevě, a že by se kotouč rozlomil, to vymýšlíte krajně nepravděpodobné nesmysly. O ničen podobném jsem nikdy neslyšel. Pokud se kotouč začne protáčet na hřídeli, tak se může v tom místě poškodit, to jistě. Každopádně tazatel psal, že cirkulu bude předělávat, takže zbytečná panika.
Viem o čom vravím,to,že vy s cirkulárkou neprichádzate do styku a ani o tom sa nerozprávate,neznamená že tieto veci sa nestali. Ten zub určite neostane v dreve,lebo nasledujúci ho hneď vyhodí von a kam poletí a odrazí sa je už vo hviezdách. Tú cirkulárku je potreba celú prerobiť,uloženie osky je nevhodné na kolísku,zároveň je ten 4 kW elektromotor slabý na cirkulárku a ešte k tak veľkému kotúču,to,že je vysoko otáčkový,veľkú úlohu nehraje. Elektromotor by mal mať aspoň 5,5 kW ,na veľké zaťaženie je 7,5 kW.
4 kW se u těchto pil běžně používá. Když tam má někdo 5,5 kW tak takových pil je málo. 7,5 kW je zcela zbytečně moc.
Třífázová cirkula? Pokud ano, umíte přehodit dvě fáze? A tím pádem ovšem i otočit kotouč...
Po dalších fotkách a zmínce o další řemenici - s podobným strojem jsem také bojoval, ten Váš oproti mému vypadá mírumilovně. Jen tak ze srandy si spočítejte obvodovou rychlost na zubech. Já to udělal a fofrem nechal řemenici stočit.
A nemůžeš ten pilový kotouč namontovat obráceně?
Tady to vypadá, že je něco namontované nesprávně a možná jsou špatně i otáčky motoru.
Máme doma továrně vyráběnou cirkulárku a tam je pilový kotouč u mé levé ruky a točí se proti mně (já jsem obsluha).
Pokud si troufneš, tak můžeš zkusit následující pokus:
Demontuj pilový kotouč, natoč matici na pár krajních závitů a pak velmi krátce zapni motor. Uvidíš, jestli se matice dotáhne na hřídel (možná se matice na roztočené hřídeli na konci zakousne a budeš ji muset klíčem a poklepnutím uvolnit), nebo se matice uvolní a spadne ze závitu.
Když se matice dotáhne, tak je všechno v pořádku. Když se matice uvolní (spadne) tak je to nebezpečné.
Když dáš lepší fotku celého zařízení, tak se potom dá popřemýšlet o tom, jaké další úpravy budou možné a potřebné.
Taková cirkulárka je zmetek. Je to tovární výroba nebo nějaký kutilský paskvil?
Ta hřídel má být otočená na druhou stranu - o 180°.
Snad by se to dalo zajistit kontra-matkou (2 matice za sebe), ale přesto je to špatně udělané.
U všech točivých zařízení s výměnnými nástroji upeněnými závitem nebo maticí, se musí nástroj (pila a pod.) při zatížení utahovat a ne povolovat.
Vzhladom na to, kde je kos na vlozenie polena a zuby musia smerovat do rezu, to na zmenu smeru otacania nevidim.
Este by som zvazil prevrtanie matice aj osky tenkym vrtakom a prestrcit aspon kus drotu, lepsie zavlacku, tym sa vyriesi uplne uvolnenie kotuca.
Fotene je to bez krytov alebo to kryty nikdy nemalo? V takom pripade by som s tym ani nerobil, kotuc je velky a nechraneny z kazdej strany, to iste plati o remenici. Dorobit tam kryty nebudu velke naklady navyse.
Ne! To je velmi nebezpečné. Takovéto stroje musí být připojeny přes stykač s cívkou zapojenou mezi fázemi. Při náhodné ztrátě napětí musí dojít k trvalému odpojení motoru od zdroje. Motor se po obnovení dodávky proudu nesmí sám roztočit!
Nesetkal jsem se s pilou pro domácí použití aby měla tuto funkci na rozdíl od všech strojů v průmyslu
kenav: Určitě ano. I takové ty hobby stolní vrtačky, stolní i stojanové cirkulárky mají základní bezpečnostní prvky. Minimálně takové stroje mají spínače s podpěťovou spoušťí.
Co takový ten dvoutlačítkový ovladač (červená nula, zelená jednička)? Tak ten obsahuje přídržný elektromagnet kontaktů, a jeho cívka je zapojená až ZA spínacími kontakty. Stisknutím zeleného tlačítka sepnete kontakty - ale současně tím sepnete proud do cívky elektromagnetu a ten je přidrží sepnuté i po uvolnění stisku. Pokud stisknete nulu, kontakty oddálíte - vypnete proud - ale tím i do cívky takže elektromagnet odpadne. To samé se ale stane i když vytáhnete vidlici ze zásuvky - elektromagnet ztratí napětí a odpadne, rozpojí kontakty. Po zapnutí vidlice se ale nastane nic, protože cívka je zapojená AŽ ZA spínacími kontakty, takže nemá jak sepnout, teprve až ručním impulsem, nuceným stiskem tlačítka.
Ale tuhle je jednofázová verze. Já taky neříkám, že tam ten bezpečnostní stykač nemůže být a ten stiskem vypni v sérii. Osobně se mi to mockrát osvědčilo, mám kotouč 80 cm a když se stane a blbě se kousne dřevo, tak ho někdy dál držím oběma rukama a stroj vypnu i poslepu kopnutím nohou. Na to je ten vystouplý hříbek odpojovače dobrý, snadněji se do něj v krizové situaci strefuje..
tommk: To bylo jen na ukázku, že bezpečnostní prvky má už kdejaký krám z hyperbaubaukšeftu. Prosím, zde je třífázová verze:
Dělají se i čelní panely s velkým červeným hříbkem.
Samotný spínač nestačí - pokud by náhodně zůstal zapnutý a někdo míchačku/cirkulárku nebo jiný stroj zapnul do zásuvky, nebo po ztrátě napětí došlo opět k obnovení dodávky (vypadlý jistič, výměna pojistky,...) motor se samovolně roztočí!
Ja1, nemohu říct, že s Váma nesouhlasím, ty havarijní stopy jsou fajn, ale někdy se jen tak projděte po nějaké vesnici a nakoukněte přes ploty, co všechno tam vrčí... Můj dvorek nevyjímaje... Bezpečák a hasič by zaplakal.
berger: Já to samozřejmě chápu, ať si každý staví co chce a jak to uzná za vhodné. Jestli mu to stojí za to, zodpovědnost totiž bere na sebe...
Záleží jen na tom jak kdo má svoje zdraví (nebo svých blízkých) rád.
Taky jsme kdysi s otcem stavěli doma sekačku na trávu, no moc se mi do toho nechtělo protože už jsem tušil že to bude naprd.... Sekačku s třífázovým motorem, byla to ocelová konstrukce takže uzemněná na PE vodič a na zásuvce tehdy nebyl ještě proudový chránič, s přívodkou 32A na prodlužovák, taky s vypínačem "Tahem zapni stiskem vypni". Musel jsem k tomu udělat prodlužovák ze sedmižilového! gumového kabelu 1,5 mm2 a dlouhý asi 50m... protože kromě té přívodky kterou jsem koupil levně na burze a motoru co se našel u tety to všechno bylo zadarmo (vyrobeno z materiálu "přemístěného" z fabriky) Už bych to nedělal, bylo to nebezpečné, náboj nože totiž byl špatné konstrukce - nůž držel v ose hřídele motoru na jednom šroubku se závitem M4 (nebo M5?), později přeříznutém na M5 (nebo M6?) v hřídeli motoru protože šroubek se deformacemi při nárazech nože uvolňoval a dokonce i utrhl (při asi 2880 ot/min)
Naštěstí se nikomu nic nestalo.
Nakonec po letech skončila ve šrotu, prodlužovák se prodal v bazaru a jsem rád že je to pryč, vůbec toho nelituju. Sehnal jsem totiž zadarmo sekačku tovární výroby. Stačilo jednoduše opravit motorek. A tahle je lehčí, jen na 230V (zásuvka je blíž), takže stačí lehčí prodlužovák, dvojitá izolace, bezpečnostní vypínač - stačí pustit rukojeťa vypne se, pořádný držák nože a koš na trávu.
Přece jen doba pokročila a patlat se s podobnými vergly? Konstrukce naprd, bezpečnostní opatření naprd, ne díky - mám svoje zdraví rád. A svoje blízké mám taky rád.
Max2, dovolím si odpovědět já. Podobný stroj bez kolíbky, s podezřelým stolem na pantech jsem koupil za sedm stovek. To považuji za dobrou cenu. V ideální rovině nestojí ani omylem, spíše poněkud vratce v mírném kopci, kryty nikdy neviděla, ale má vypínač stiskem vypni na straně člověka.
Ironické blahopřání? Cena sedm kil vysoce převyšuje cenu kotouče a motoru? Kde a za kolik kupujete padesátky kotouče? Tam musí být levno...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.