Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím naimpregnovat dřevěný štít

Od: tomkk® odpovědí: 8 změna:
Zdravím, loni jsem zavětroval štít rekonstruované střechy staré hospodářské budovy čerstvými omítanými prkny. Zevnitř jsem to ošetřil přípravkem proti plísním a broukům a letos bych to chtěl ošetřit něčím zvenčí. Není to prakticky odnikud vidět, nejde mi o vzhled, jen o to to něčím ošetřit, aby to pár let vydrželo. Je nějaký důvod to nenatřít vyjetým olejem? Nebo co bych měl nejlépe použít, co vydrží chránit dřevo nejlépe? Moc na to neprší, střechu jsem udělal s dost velkým přesahem a orientováno je to cca k severu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Čerstvý prkna z pily jsi přibil na štít a natřel proti plísním?

hodnocení

Necelý rok ležely. Nic to nedělá, nekroutí se, prostě doschly na štítu. Nechtěl jsem to nechat přes zimu otevřené. Ošetřoval jsem zevnitř trámy a nové latě a přešplíchl jsem zbytkem lignofixu zevnitř i štít. Jen aby to nežrali brouci.

hodnocení

0x
Jenyku - "Čerstvý prkna z pily jsi přibil na štít" - jo, přesně to jsem udělal. Měl přijít vichr z hor a já měl novou střechu, která by fungovala jako padák. Namlátil jsem to hřebama těsně na sebe. Dočasně. Po dvou letech tam byly 2cm mezery. Vyřešily to cetris desky prošroubované na to, na ně polystyren, stěrka, omítka.*smich*. Pro tazatele - vyjetý olej je fajn, děda tím natíral plot, jenže smrdí a to tak, že fest. A Greta by se zbláznila (pokud by to ještě šlo).
hodnocení

To byla prkna poměrně úzká, cca 10..12 cm, kazdé jiné, takže až takové fuchy tam nevzniknou. A ničemu to nevadí, je to cca 120 stará menší hospodářská budova, dnes tam vlastně mám jen uskladněnou rezervu uhlí a míchačku. Jak píšete, klidně by to mohlo i zůstat otevřené, ale nechtěl jsem, aby mi vichr zvedl tašky a nebo tam padal sníh. I kdyby tam nakonec byly 1 cm fuchy, ničemu to nevadí.
A Greta sr zbláznit nemusí, ten olej skončí v prknech a desítky let tam bude vysychat, nevyleju ho do řeky.
hodnocení

Spíš mi šlo o to, jestli není něco o hodně trvanlivějšího, nejde mi o to usetřit pár stovek.
Mimochodem, byly tam stoleté trámy kdysi natřené něčím hnědočerveným (volská krev?). Jsou tvrdé jako kámen, nesrovnatelné s tím řídkým papírem, co koupím na pile dnes.

hodnocení

0x

Obvykle se natírá tenkovrstvou syntetickou lazurou Luxol,Luxonol,Lusonol,Lazurol a jiné.

Čím naimpregnovat dřevěný štít
První vrstva, případně první dvě vrstvy tenkovrstvá, konečná silnovrstvá.
Za mě nejlépe Remmers.
jendad

jenyk . Tím, že to pak natřete silnovrstvou lazurou to uzavřete . Je to jako kdyby jste natíral fermeží (to je ten luxol) a pak uzavřel emailem (silnovrstvá lazura) . V principu už se to nedá pak přetřít . Musíte to pak příště přešmirglovat , což je masakr .

Když jsou prkna čerstvá , tak nejlépe je udělat peření a vnitřní stranou prkna dát ven . Prkno se tak prohne do obloučku . A přibíjí se jedním hřebíkem na šíři prkna , aby mohlo pracovat . Vídáme to často u amerických prkených domu (skládanka jak šindele) . Nedojde tak k tvorbě mezer a nezatíká. Mě doporučil nátěrka použít tenkovrstvou lazuru (luxol) a naředit 1/5 fermeže .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]