Nejste přihlášen/a.
Všechny zdravím. Koupil jsem garáž a nechal jsem si ji firmou vevnitř omítnout. Oni mi to omítli perlinka + stěrkou weber tmel 700. Já jsem chtěl původně klasickou vápennou omítku, tohle jsem nečekal. Ale budiž. Mám však obavy z jiné věci. Jsou to dvě garáže na sobě, však každý ví, jak se to kdysi stavělo. Takže zadní strana mé spodní garáže je pod povrchem příjezdové cesty té horní. V garáži je sucho. Ale chci mít jistotu. Co kdyby přece jen při delších deštích někde sezhora do zdi prosakovala voda (50 let stará garáž), normálně by se vypařila přes omítku do garáže. Je na tom místě vhodná použití stěrky weber tmel 700? Má faktor difuzního odporu20. Dýchá? Ať za ní zdivo nezůstane mokré. Já se v tom nevyznám a tak prosím o radu. V případě nevhodnosti to z té zadní strany strhám a nanesu klasickou vápenocementovou omítku. Děkuji za odpovědi.
Děkuji. Zabránit vhkosti nelze nikdy. Mi se jedná o to, jestli kdyby bylo zdivo po deštích ne mokré (celá zadní část je pod zemí), ale vlhké, jestli přes tu stěrku v pěkném počasí vyschne jako přes omítku (jestli dýchá) a nebo ta vlhkost zůstane za ní a neodpaří se. V garáži jsou větrací mřížky, takže přes vápennou omítku by případná vlhkost asi vyschla dobře. Garáž je suchá, majitel tvrdil, že je v ní pořád sucho, ale to tam nebyla ta stěrka. Já se ptám jenom kdyby. Abych měl jistotu, než garáž zaplním materiálem. Kdyby byla stěrka neprodyšná tak ji shodím a natáhnu vápennou omítku. Avšak škoda práce, když už je to hotové.
Mícháte hrušky s jablkama. Předně je třeba zajistit aby byla funkční hydroizolace a pak si tam dejte za omítku, co chcete. Operovat faktorem difúzního odporu u omítky garáže je i tak nesmysl. Když budete mít venku 10 st.C a uvnitř to samé, tak jakékoli "dýchání " zevnitř ven nebo obráceně žádné nebude. Pokud jste měl na mysli odpar vlhkosti od zemní vlhkosti, tak na to je ta hydroizolace. To aby jste měl jistotu...
Takže buďte v klidu, zima vše prověří. A hlavně nesledujte faktor difuzního odporu. V tom to není.
Máte pravdu. Garáž je zatím suchá. Ptám se jen hypoteticky. Hydroizolaci neovlivním, když je garáž 3m pod zemí. Znovu- je schopna stěrka odpařovat případnou mírnou vlhkost jako vápenná omítka? I když do zdiva nateče štamprle vody za hodinu, kolik je to za tři dny... Normální místnost se odpaří ven, ale já to mám pod zemí. Takže zbývá odpařování dovnitř. Garáž je v pořádku, suchá. Jenže to může být třeba tím, že to vápenná omítka umožňuje odpařování. Odpaří se to i přes tu stěrku, kdyby zdivo náhodou po déletrvajících deštích navlhlo? Garáž se průběžně větrá mřížkou u dveří a komínkem vzadu. Neřeším zimu, ale léto. Ptám se proto, že chci mít jistotu, než do garáže navozím matroš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.