Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat na názory na tepelné čerpadlo. Mám 15let starý plynový turbokotel Vaillant a topenář mi radí přejít na tepelné čerpadlo od Vaillantu. Doporučuje sestavu VWL 75/5 230V + VWL 77/5 IS + VIH RW 300/3 BR + VRC 700
Je otázkou, zda již doba nazrála a přejít nebo počkat až starý kotel doslouží
Děkuji za názory
Brambor
Terno?
Že je TČ terno Vám asi nikdo neřekne.
Ale je to funkční řešení v místě, kde z jakýchkoliv důvodů není jiné řešení možné, přípustné či žádoucí.
Pořizovací cena je samozřejmě vyšší než u srovnatelného PK stejného výkonu (násobně). Provozní náklady jsou zhruba stejné (jak to bude za rok, nikdo neví).
Z popisu vaší sestavy odvozuji velmi malý dům, případně velmi dobře zaizolovaný dům střední velikosti.
U TČ je třeba vše velmi pečlivě spočítat (vaillant 75 nemá výkon 7,5kW, pro podlahové vytápění Vám dá při -15°C jen 6kW a pro radiátory ne více než 5kW). Je třeba vše pečlivě 3x posoudit..a pak teprve "řezat".
T.Č se řídí fyzikálními zákony.Nelze očekávat,že z teploty vzduchu -10 stC,je ještě moc velká možnost získat moc tepelné energie.Lepší je to odebírat teplo ze studny z hloubky 50 m pod zemí.Připadá mi jako zázrak,že TČ vzduch - vzduch ještě topí ekonomicky.
JB
ANo "jabrako" fyzikální zákony...
Při -10°C TČ vzduch voda funguje naprosto bez problémů (COP faktor cca 2,25) a ještě při -28°C je COP faktor 1,55.
Z toho za poslední 2 roky byla u nás (nadmořská výška 480 m.n.m.) "chvilkově" 2x teplota kolem -20°C.
Letošní rok byla nejniší průměrná teplota v lednu 12.1. a to -3°C, v únoru pak 28.2. a to -2°C. V tyto "nejhorší dny" pracovalo TČ vzduch voda s COP faktorem cca 2,7.
Bez zatepleného domu a plastových či eurooken a případně střechy nemá tepelné čerpadlo tolik výkonu na rozdávání jako třeba kotel na plyn.
Blbě jsem se vyjádřil, ale asi se chápeme.
Aby si tazatel nemyslel, že koupí to nejlacinější čerpadlo.
Asi k vůli starému RD bez zateplení nebude kupovat TČ se stovkami kW,že...
Z mé profesní zkušenosti si dejte pozor kromě všech provozních parametrů, které zde byly již zmíněny výš, na hluk, aby neobtěžoval ani Vás, a hlavně žádné sousedy. Začíná přibývat stížností na hluk/následné měření hluku. Případné nařízené odhlučnění jsou hravě destky tisíc navíc. S odbornou montážní firmou se tomu dá vyhnout, respektive vyřešit včas, hlavně vhodným umístěním jednotky. Samotné Vámi uvedené TČ je kvalitativně v pořádku, sestava také. Ovšem jak zde píší jiní, je zde více proměnných - tepelné ztráty atd..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.