Nejste přihlášen/a.
Ahoj, instaloval jsem prutokovy ohrivac Eliz 4.5kW, pry vhodny pro umyvadlo. Jde o prostredni vykon na jedno odberne misto v nabidce vyrobce. Mam problem s tim, ze temer nefunguje, spina az v posledni 1/3 "teple"casti pakove baterie, coz by se jeste dalo prezit, ale hlavne, tece z nej vicemene studena voda. Pri teple na max ma cca 25C, to je uplne k nicemu. Kdyz snizim prutok, pro pripad ze by i ten maly prutok nestihal ohrivat, nepomuze to, teplota se nijak nezmeni. Ihned po otevreni baterie ma voda cca 30C, ale do peti vterin to spadne nekam k 25C a tam se drzi. Jde o instalaci v normalnim bytovem dome, studena voda je tu proste studena, ale ne uplne ledova. Je to normalni? Je to maly vykon? Nemam s ohrivaci zadnou zkusenost, tak se tu treba dozvim, ze jsou jen nouzove, ze to tak ma byt, ale moc se mi to nezda. Tady je video toho jak spina a jaky asi ohriva proud vody, ovsem tu teplotu nepoznate, tu mi budete muset verit.
Na první pohled to vypadá, že zapíná až při velkém průtoku. Pro jistotu ověřte elektroměrem příkon. Když bude v pořádku, nastavte tlakový spínač na nižší průtok.
Ampermetr nemam indukcni, ale jen do obvodu na max 10A, do mereni spotreby se tedy asi poustet uplne nechci, ale zkusim se podivat na ten ventil, pripadne to priskrtit na tom rohacku. Vypada to na prilis silny proud vody? Me to prislo docela malo, ale jak jsem psal, zkusenost s ohrivaci nemam. A zvlast kdyz pri privirani vody se teplota nezvysuje.
Bez měření ale není vědění. Výkon můžete změřit elektroměrem. V návodu se píše, že má ohřát vodu o 25 ° C při průtoku 2,6 l / min. Prostě když to nehřeje, tak to moc teče nebo málo topí. Jiná chyba tam být nemůže.
Elektromerem? Jako ze odectu deltu spotreby treba za minutu behu ohrivace? Elektromer je 5 pater daleko, jako slo by to, ze tam nekoho postavim, nebo budu behat po baraku, ale asi si prece jen spis pujcim treba nekde u souseda klestovy multimetr. Chapu, ze zjistit prikon je jedina metoda, jak urcit jestli topi jak ma, a cele to beru jako ze se mi to nezda a ze by se mel opravdu chovat lepe. Pujcim, zmerim.
Dobra, dobra, takhle o pulnoci jsem misto zvoneni na sousedy vyuzil druhou moznost a to zmerit prutok (ano, hrnec a stopky). Takze to je prokazatelne ten problem, protoze onech 2.6l/min, ktere staci na delta 25C, je tenky curek a ta voda pak nakonec 40C skutecne ma. To znamena laborovat s jinymi perlatory nebo poridit jeste vyssi vykon, nebo mozna oboji. To uz mi za to mozna nestoji.:-/
Takže sláva, ohřívač je v pořádku. S větším výkonem by už musel být třífázový. Pro umyvadlo to ale není potřeba. Zkuste nejdřív nějak omezit průtok. Roháčkem, jestli je tam ventil nebo plastovým kolečkem s dírou do holendru hadičky. Pákovou baterií se to nedá trefit.
jj, zkousel jsem to uz vcera, diky moc za vsechny rady. Stahnul jsem to pokusne prave tim rohackem asi na pulku, a tak se mi podarilo dosahnout tech 40C. Potiz je, ze takhle musim davat teplou na max, abych dosahnul aspon uzkyho proudu trochu teply vody, a smesovani zadny vlastne nefunguje/nema cenu, protoze voda jde hned nekam na 25C. Jak malo vody je tech 2.6l/min bych neveril, dokud jsem to vcera nevyzkousel. Baterie ma vestaveny perlator, takze tam uz se situace da vylepsit jen o malo, jestli vubec. Ohrivac je tedy spis jen takovy prihrivac, zda se mi, a prvni setkani me teda o smyslu uplne nepresvedcilo.
Pro vysvetleni, do te koupelny (je v patre) vede tepla od kotle v byte, ale ma tak dlouhy trubky, ze trva snad minutu, nez tam zacne tect tepla voda. Vysledkem je, ze se pri kazdem pouziti baterie zapne kotel, natahne tepla voda do trubek a tam pak vychladne, nez baterii zase nekdo pouzije, takze tam vlastne tepla voda skoro nikdy neni a jen se zbytecne x-krat denne spousti kotel. Myslel jsem, ze ohrivac bude takovy snadne reseni, ale komfort jeho pouzivani se ukazal jeste nizsi.
4.5kW? A to je do zasuvky? To vypada, ze nebude jednofazovy. A pokud to nekdo pripojil na 230V, tak nemusi spravne spinat topne spiraly. Jen takova dedukce...
Dobrý den,
tak k tomu ohřívači: Dá se snadno spočítat, zda údaje výrobce jsou správné.
N – příkon ohřívače [W]
ΔT – přírůstek teploty vody v ohřívači [0C ]
c – měrná kapacita vody 4 180 [W*s * K–1* kg–1]
M – hmotnost ohřívané vody za sekundu [kg/s] – Průtok vody
V návodu se píše, že má ohřát vodu o 25 ° C při průtoku 2,6 l / min.
Průtok 2,6 l / min odpovídá 0.0433 kg/s, tedy M = 0.0433 kg/s
ΔT = N/ M * 4 180
ΔT = 4 500/ 0.0433* 4 180
ΔT = 4 500/181,13 = 24.84 0C
Přejde-li veškerá elektrická energie do vody, voda se ohřeje o 24.84 0C.
Takže výrobce udává hodnoty ohřívače celkem správně. Vemte v ůvahu, že nyní v zimě má voda teplotu asi 7 0C.
Pokud zpočátku teče teplejší voda, a po chvíli již studenější, může být způsobeno tím, že v části potrubí před ohřívačem je teplejší voda ohřátá teplou zdí interiéru, po chvíli však začne přitékat studená voda z trubek v zemi či ve sklepě.
K podezření na nedostatečný výkon ohřívače bych navrhnut toto. Ohřívač odebírá proud 20 A, pokud je elektrická instalace starší, mohou být na svorkách v instalaci ztráty napětí. Vezměte střídavý voltmetr, pusťte vodu, ať ohřívač pracuje a změřte napětí na svorkách topného tělíska ohřívače. Mělo by tam být ideálně 230 V, bude-li tam třeba o 5 % méně, bude ohřívač mít výkon menší o 10 %, tedy o 45 W.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.