Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládka KG odpadního potrubí

Od: jenicekpetr odpovědí: 8 změna:

Mám na Vas dotaz jaké optimální lože vytvořit pro pokládku oranžových KG PVC odpadních trubek do země pod dům i mimo něj v hloubce cca 1m.Předpokládám podsypat těženým pískem s jemným zrnem?Je nutné spoje potrubí podbetonovat?Je nutné,při celkové délce potrubí cca10m,kousek povytahovat trubky ve spojích kvůli dilataci?děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

Když takhle čtu ty odpovědi, tak si dovolím vznést ještě trošku zmatku do toho všeho. S panem Milanem tradičně souhlasím... jak jinak, že...

Správně projektovaný postup.

Pískové lože (nebo naplaveninové podle pana Milana) pro rouru se dá 10cm. Podbetonovat hrdla jedině v případě, že je ve spádu vychýlení z přímé osy kolenem kterým koliv směrem při spádu věčím než je cca 10%. Pokud je vychýlení směrem dolů pak se podbetonuje i koleno. S dilatováním roury v hloubce 1m a na délce 10m bych si vůbec nelámal hlavu. Dilatování tímto způsobem se provádí jen při větších průměrech roury než 110mm a při velkých spádech s větším počtem zalomení a s velkým objemem počítaných hovínek, které by měli rourou proplout. Ale to asi nebude váš případ. Asi nestavíte hotel nebo bytovku s deseti byty.

Zásyp se provede opet jemným zýsypovým materiálem tak aby bylo nad rourou alespoň 20cm ušlapaného písku.

No to by asi tak bylo v kostce vše. Přeji vaším hovínkum, ať se jim rourou dobře bez zádrhelů putuje..

hodnocení

1x

písek je zbytečně drahý, použijte "naplaveninu"z písáku. Je právě na to určena. Zbytek naplaveniny jsem použil na zásyp zámkové dlažby. Je to OK.

Metr pod zemá se bude jak hodně měnit teplota?

cukrar.rajce.idnes.cz/...

technikjirik*

Pane Milane fotka s číslem 100_2680 ukazuje něco, co bych na veřejnost ani nepouštěl. Leckdo by to mohl použít i v jíném méně vhodném případě... Ale jinak pěkná názorná ukázka...Radost pohledět

Jiří, myslíte klin z betonu? Ten tam jistě nezůstal. Dal jsem záruku na dílo do 14.02.2011. Pak jdu do penze. ;)

ukazoavt by se neměl "http://cukrar.rajce.idnes.cz/Odpady/#030.jpg"ale funguje to. (je to ukázka, když se nedělá kanalizace najednou).

hodnocení

0x

Pod spoje se žádný beton nedává.

Oddělejte pryžové těsnění a nasunte do hrdla trubku. Udělejte si fixou značku kam se až trubka zasunula. Poté jak budete už napevno spojovat,dejte do hrdla pryžové těsnění,indulonou natřete konec trubky a zasunte do hrdla. Trubku nezasunujte uplě na doraz ,ale cca 1cm od rysky k vůli dilataci (týká se ovšem 3metrových trubek,pokud máte např 1metrový trubky,tak od oka tak 2, 3mm pro dilataci.

technikjirik*

Nesouhlasím, že se beton pod hrdla nedává. A zeptám se jako pan Milan.. proč se počítá s tím, že bude roura na deseti metrech dilatovat když je metr hluboko. Z jakého důvodu je třeba se obávat velkého rozdílu teplot a kde se v té hloubce pod barákem vezme?

Můžete mi to prosím vysvětlit? Ještě jsem o tom neslyšel.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Hlavně ne ten beton pod hrdla.Protože to může po vytvrzení vlivem sedání zásypu prasknout(Plast).

technikjirik*

Ano máte pravdu, že plast při sedání zásypu praskne. Ale jen v případě, že podsyp a obsyp jemným materiálem není dobře upěchován.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]