Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lamp

Od: jendaaa® odpovědí: 44 změna:
Dobrý den. Prosím o radu se zapojením zahradních lamp. Na venkovním rozvaděči na vnitřní straně mám nově udělané jističe pro pohon brány a rád bych se z toho napojil k dalšímu jističi a poté vedl v zemi chráničkou ke třem zahradním lampám. Poradíte, abych to zvládnul sám? Od hlavního rozvaděče vede kabel skrz do těchto jističeů, kde je 25A a 16A a je to pouze pro pohon brány. K tomuto bych tedy chtěl jistič přidat, napojit se a vést k lampám. Zapojení bude přes schodišťák, ale to až v dalších otázkách:) díky všem
Zapojení lamp

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Na levo je prodouvý chránič a vpravo jistič. Ani nevíte co je co a chcete se do toho motat.. Zavolejte si elektrikáře :)

hodnocení

Já ale nepsal, co je co, pouze jsem uvedl hodnoty :) děkuji vám *haha*
jjj
Psáno vámi jističiů zřejmě jističů 25A a 16 A a nyní to popírate Fakt bych zapojeni nechal na odborníky.
10.04.22 11:18
hodnocení

:-D
hodnocení

No, neslovíčkařil bych. Myslím, že pro pochopení odkud a kam to vede, jsem to popsal tak,že pochopil každý. Nebo většina. Nejde asi úplně o to, si tady honit triko. Pokud někdo třeba skutečně poradí, budu rád.

Pochopte jedno, elektrika je "vyhradene technicke zariadenie" a hrabat sa v tom nemoze kazdy. U vas stacili dve vety a boli ste jasny, ako na to nemate. Nic proti tomu, ked skuseny clovek nieco zapaja a chybaju mu len formalne skusky. To nie je vas pripad.

hodnocení

2x

To sam nezvladnete, volajte elektrikara, nemate s tym skusenosti, vyrobite nejake nebezpecne zapojenie. Davat vam tu skolenie v rozsahu prveho rocnika priemyslovky / ucnovky, na to nie je priestor a cas. Poradime jedno, spytate sa dalsich 5 veci a aj tak to bude na 50% zle.

jjj
hodnocení

2x
Do zásuvky se instalují zařízení pohyblivá - nijak napevno spojená vysavač, přenosné světlo, vrtačka, TV atd. Jiné je to s instalací stacionárních zařízení. Osvětlení pevně spojené, kotel jak plynový tak elektrický, varná deska, el. trouba atd. A vy máte v plánu udat od každého něco. Pohyblivý vodič do zásuvky na světlo které bude na pevno. Nelogické a podivné řešení. Jak ale všichni sledujeme nechcete slyšet pravdu kde většina má o Vás a Vaše spolubydlící strach z případného špatného zapojení. Jak je známo i světlo s pohybovým čidlem bývá kovové a když bude špatně zapojené je možnost na těle světla mít fázi a při případném dotyku může být i životu nebezpečno. Což vy stále nechápete že se nejedná jen tak o triviální věc.

hodnocení

2x

Asi tak, jako na nákup arseniku nestačí fotka tchýně, na rozvod venkovních lamp přes schodišťák nestačí fotka rozvaděče. Přestože elektroinstalace není žádná kosmická věda a síťovým napětím umí zabíjet snad jen Kramný, tak si myslím, že tyto rady nepatří na veřejné fórum. Bylo by lepší pozvat někoho, kdo vám aspoň rámcově poradí na místě.

hodnocení

0x

Dalsia vec : je tam miesto horko tazko na jeden modul. Zapojenim istica pre svetlo za chranic pre branu vznikne divny obvod, kde porucha svetla vyhodi aj branu a opacne. Chcelo by to novy isticochranic len pre svetla, ten je ale siroky dva moduly a nevojde tam = treba novy rozvadzac, stary prekablovat, atd ...

hodnocení

S tím počítám, že se to do tohoto nevejde.
olinl
peter-existuje i jističochránič 1 modul kvelektro.cz/...

To viem, ale nevyrabaju to vyrobcovia, ku ktorym mam doveru.

Lepš bude místo současného vybavení jeden jističochránič pro bránu a jeden jističochránič pro světla.

peter nyní dělá jističochránič v 1 modulovém provedení i OEZ. Nevím jestli k OEZ důvěru máte ale za mě už je to ok.

dek.cz/...

Řada LMF. Dělají pouze v 6kA

hodnocení

Tak tedy ještě jinak. Osvětlení bych mohl vyřešit z jiného místa a to sice z domu provrtat zeď skrz a protáhnout kabel ven, kde by bylo nástěnné svítidlo s pohybovým čidlem,uvnitř připojeno do trojzásuvky, nejspíš normálně přes zástrčku. Toto bych určitě sám zvládnul a přijde mi to jako schůdnejší řešení. Co vy na to?
danecek*

Směle do toho, nicméně svůj nápad je velmi velmi amatérský, humpolácký. Já bych přezbrojil rozvaděč na fotu, za předpokladu, že jeho napájení vyhovuje. Měl by to dělat někdo, kdo to umí. Což ty, Jane, nejsi.

hodnocení

Přezbrojte:) já nebudu poslouchat řeči elektrikář, že kvůli takové prkotině tam nejedou a že to není kšeft, možná někdy až pojedu okolo...to radši oholím dráty a píchnu to do zásuvky:) on každý radí co se smí a nesmí, ale neudělá to nikdo...
hodnocení

Mohu se zeptat, co je na připojení jednoho nástěnného světla přes vidlici do zásuvky tak velmi velmi amatérského?

To napojení na vidlici?

hodnocení

Ale nebavíme se už o zahradních lampách, ale o jednom nástěnném svítidle, to přeci není problém, ne? Výhodu vidím v tom, že mohu ovládat například i přes WiFi zásuvku.

Dělejte si co chcete. Je to váš dům a vaše rozhodnutí. Já už se vyjádřil s tím že si máte zavolat elektrikáře který tomu rozumí. Vymýšlet tohle může jen amatér. :)

hodnocení

Myslel jsem si, že neodpovíte. Pořád nechápete, že už jsme na jiném místě, se kterým předchozí rozvaděč nemá nic společného.

Já to velmi dobře chápu. Ale vy zřejmě nechápete že by jste se do toho neměl motat.. :)

hodnocení

Asi už ani neodpovíte..nevadí, zřejmě byste jen zopakoval svoje, k tématu nic *haha* *haha*

Přeji Vám aby vás to pokopalo aby jste si uvědomil že na to nemáte sahat když tomu nerozumíte. Pěkný den

hodnocení

Nekoplo to teď vás? :-D To chce klidnou hlavu..jakože bych volal elektrikáře na připojení zástrčky do zásuvky? :) teď jste dokázal, že nevíte o čem je tu řeč.

Mám vyhlášku 50 a vystudováno. Co máte vy? Vysokou školu života?

hodnocení

Prosím o odpověď na otázku. Můžete mi sdělit, co je špatného na tom světlo se zástrčkou připojit do zásuvky? Prosím o odpověď. Pak můžete klást otázky. Předem děkuji.
Pokud to světlo bude mít na kabelu nalisovanou zástrčku, pak problém není... ale vámi vybraná světelná armatura toto nemá! Nebo má? Dejte typ...
hodnocení

To máte pravdu, originál nemá. Myslím si ale, že se nedopustím žádného hříchu, pokud koupím hotový kabel se zástrčkou a připojím ve světle. elektro-paloucek.cz/...

jano147
hodnocení

0x

Pan " Jendaaa ", tí čo Vás oslovili, a nie Ste s odpoveďami celkom

spokojný, ja sa k nim iba pripojím, a doplním:

Máte 3 varianty:

1. nebude to celkom bezpečné.

2. nebude to fungovať.

3. fungovať to bude, ale časom sa objavia "problémy". *co*

hodnocení

0x

Pani Duning a Kruger by mali radost z tohoto vlakna, cim menej znalosti, tym vacsia sebaistota. Pevne rozvody sa robia inak ako strkanim flexosnur do najblizsej zasuvky a pretahovanim cez dieru vo fasade.

Ono to samozrejme svietit bude, rovnako ako svietia vietnamske stanky pozapajane zvoncekovym drotom. To je nevyhoda elektriky voci vodarine, zla vodarina tecie, zla elektroinstalacia naoko funguje, len je nebezpecna.

hodnocení

Jedno světlo do zásuvky a co to dokáže udělat *smich* jsem netušil, že je to takový problém :) vlastně nevím pořád, dotyčný největší kritik pořád neodpověděl *nevi*

hodnocení

0x

25A je proud, při kterém neodpojí (neumí to!), ale do tohoto proudu výrobce garantuje, že se nepoškodí sám o sobě ten strojek.

Je to chránič.

NE JISTIČ.

Pravděpodobně je tam pouze samotná brána. A pouze jeden přívod.

...

Manželka a Tchýně taky není totéž :-D

hodnocení

Asi píšete o tom rozvaděči. Tu variantu jsem už vyloučil, ale chápu.

hodnocení

Řekne mi tedy někdo, co je na tom opravdu nebezpečné? Moc tomu nerozumím pořád.. chápu, že to není třeba úplně standardní řešení, nicméně je opravdu nejjednodušší a opravdu by se mi to hodilo, zásuvka uvnitř je i v dobrém místě. Jen mě prostě zajímá, co je na tom nebezpečného. Ve světle budou připojeny 3vodiče, světlo bude na fasádě schované pod balkonem. Díky za vysvětlení bez nějakého napadání čemu kdo nerozumí atd. Díky *palec2*

Nebezpečná je vždy samotné realizace. My ti tu dáme schéma zapojení dle norem, ale ty třeba nedodržíš průřezy kabelů nebo ochranu proti vnikání vody (průchodky, smyčky, strojky s IP vyžším jak 44 a někde i více dle toho, kde to je a jak to máš doma).

Tedy na úplný projekt málo popisu a málo fotek.

Taky se může stát, že ti to bude vybavovat (shazovat) ten chránič a k vůli blbě zapojeným světlům ti nepojede brána. Stačí překročit watáž nebo spínané zdroje u nějakých LED světel ti nasčítají uníkové proudy do PE a opět bude celý okruh s bránou nahodile padat.

Nejde jen o bezpečno či nebezpečno (zdraví a požár), ale taky i praktično, snadný servis a v neposlední řadě estetiku.

hodnocení

Nene, to už právě neřeším..teď myslím to, protáhnout kabel skrz zeď z domu do světla a uvnitř to zapojit do zásuvky. Světlo na sobě bude mít pohybové čidlo, je venkovní a bude jen jedno na fasádě. Někdo tu psal ze je to nebezpečné, tak mě zajímá čím.. do toho rozvaděče se právě hrabat nechci

Pohyblivé přívody nejsou určeny k venkovní instalaci. Popraská izolace (první nebezpečí) vlivem střídání teplot a UV záření.

Tedy nevhodné ty PVC bílé CYSY nebo gumáci.

Jen klasická CYKY, ale ta se nezapojuje do zástrček (vidlic).

Taky kondenzovaná rosa nesmí mít tendenci stékat po kabelu do světla nebo do prostupu fasádou.

Proto se tam dělá smyčka ve tvaru "U"

hodnocení

Nechci mít na všech o odpověď, jen se ptám.. a když kabel nebude na vlivu UV? Prostě prostup zdí a hned světlo, nebo maximálně kousek v liště. Řešilo by to něco?

Lišty nejsou vůbec určeny pro venkovní prostředí. UV křehnou a praskají při sebemenším doteku. Třeba malinké kroupy je snadno rozmlátí.

Nejsou UV stálé jak pevnostně, tak barevně. Jsou jen do interiéru.

Pro venkovní instalace jsou určeny kovové trubky (ocel, hliník, nerez).

esvit.cz/...

Pro tvůj případ zbytečné, pokud výstup kabelu bude u světla. Jen uděláš tu U smyčku, aby nezatékalo do průchodky světla nebo do zdi po tom káblu. Třeba ranní rosa. Nemusí na to přímo pršet.

Kabel CYKY 1,5.

Předpokládám, že bude pod balkonem na RD nějaký halogen či LED "halogen"s PIR čidlem a cca 30cm CYKY drátu přímo u něj do zdi fasády. Fasádou pak třeba dalších 40-60cm a pak do krabice v pokoji.

V pokoji pak cyky zakončíš elektroinstalační krabičkou a napojíš se na CYSY ohebný kabel s hotovou zástrčkou s tím, že použiješ tento materiál:

Kabelová vývodka se svorkovnicí ABB Tango 3938A-A106 B bílá + rámeček + krabice do zdi nebo na umítku. A ten kabel s hotovou vydlicí.

Proti tomu nemůže snad nikdo nic říct.

Zapojení lamp #2
hodnocení

No tak super, řešení se našlo. Dobře, takto to udělám. Moc díky! *palec2*

Víme, že by jsi na to elektrikáře asi nepozval a mnohdy sami elektrikáři hledají snadná řešení a na spoustu věcí kašlou, takže lépe co nejvíce poradit, aby to nebyl úplný technický a bezpečnostní propadák ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]