Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opuka (kámen) - je vhodné dát do základu zámkové dlažby

Od: peeta odpovědí: 20 změna:

Prosím o radu, máme novostavbu ve východních čechách a je tu všude pod horní vrstvou zeminy (cca 30cm pod povrchem) opuka. Viz reálné foto.

Vedle domu chci realizovat kryté parkovací stání, nástřešek a na zem zámková dlažba. A za domem venkovní posezení. Rovněž tam bude nástřešek.

Pod zámkovou dlažbu má přijít betonový recyklát. A ten teď nemohu sehnat.

Proto se chci zeptat zdali lze použít opuku, tyhle ploché kameny. Vím že se to pak má udusat žábou nebo vibrační deskou... ale jen potřebuji informaci zdali to tam mohu použít nebo ne.

Děkuji

Opuka (kámen) - je vhodné dát do základu zámkové dlažby

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ploché kameny se jako podklad pod zámkovku nehodí. Je potřeba na pevný uválcovaný podklad nasypat nějakou drť.

Nejen to, ale usazené horniny se na drtě do stavebního podkladu nedávají. Ostatní rádcové radí špatně*palec*

Ostatní rádcové radí špatně...nebo mají jiné zkušenosti.

break
hodnocení

0x

Použít ten kámen místo recyklatu nebo místo zamkovky?

Je to opravdu opuka? Z tý fotky nejde nic poznat. Jinak opuka je vhodná na venkovní použití třeba na terasy atd...ve štěrku se hutnit dá. Na žehličku jsou gumový návleky

hodnocení

0x

Opuka se jako stavební kámen nehodí téměř k ničemu, je silně lámavá,namrzavá, málo pevná

break

Opuka se zcela běžně využívala jako stavební materiál. Je dobře opravovatelná, je lehká oproti žule. Dřív se stavby omítky a nedocházelo ke zvětrávání materiálu...dnes se používá jako dekorační kámen nebo třeba právě na terasy, vjezdy, chodníky atd ...navíc pokud jde o kámen z okolí, tak není nic lepšího na použití. Rozhodně lepší než travertiny nebo mramory že Středozemí...

Tak trochu mimo. Mluvíme o stavebních drtích do podkladu, ne o obkladových kamenech!

Opuka je hodně různorodý materiál, na některých lokalitách je velmi kvalitní a vhodná i pro náročné účely, viděl jsem opukové lomy a ten kámen je tvrdý a pevný jako vápenec, jen se loupe v takových plátech. To na fotce tazatele ale kvalitně nevypadá, spíš to připomíná břidlici.

break

O podkladu jsem nic nepsal. Nahrazovat štěrk tímhle je nesmysl.

Ale tazatel psal, chce jím nahradit betonový recyklát. Mohl jste si ušetřit sáhodlouhou přednášku o opuce, která se jako náhrada štěrku nehodí!

hodnocení

0x

Velké kusy nikoliv, malá kusy ano.

Ani malé kusy! Materiál, co zvětrává nemá v podkladu co dělat!

Myslíte zámkovku dělat přímo na tom? To se bude dělat blbě ne? Já bych ten nekvalitní kámen použil jako zhutňující podklad a na to dal tenkou vrstvu jemnějšího štěrku.

ingjirimares: já bych si tipnul, že tenhle kámen už zvětralý je a horší to být nemůže, leda by se drolil na prach, což se mi zdá nepravděpodobné. Musí si to posoudit tazatel.

Určitě ne přímo pod zámkovou, ale pod štěrk ano.

Určitě ne! Mrazem zvětrává, tedy opuku do podloží rozhodně ne!

hodnocení

0x

Já bych ji klidně použil - tedy opuku proloženou pískem.

Výkop udusat žábou a poté pískem proložená opuka.

Z opuky se staví už hodně let :) : odkaz

break

Na venkovní použití dobrej materiál i do našich podmínek...

lkjhg
hodnocení

0x

Opuka je na h*vno dyž se dostane na luft.

mapy.cz/...

desítky let tato stěna stojí a není na to, jak píšete Vy.

a tento?

mapy.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Takové stání,ještě kryté,nepodléhá tolik venkovnímu ovzduší.Kámen pod dlažbou by měl za úkol drenáže.Tedy odvádět vodu,aby v zimě nemrzla a dlažbou mráz nehýbal.Jako drenáž bych nepoužil deskový materiál.Musel by se natrtit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]