Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ceny dřevěných peletek 2022

Od: doktorblutwurst® odpovědí: 18 změna:
Vždy na jaře beru 7 tun na příští rok. Tak jsem začal sledovat ceny a jsem zděšený. Aktuálně cena 139 Kč za 15kg pytel. Loni jsem je bral za 85 Kč / kg. Jaký očekávat další vývoj? Ukrajina je prý významný vývozce pelet.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mios
hodnocení

1x
Pelety se za dnešní ceny jednoduše už nevyplatí takže pokud je možnost topit dřevem nebo uhlím do toho a pak kdo si zafixoval cenu elektřiny v loni na podzim klidně jít na elektrokotel pokud ho máte..já mám pelety i elektrokotel a jdu právě do elektriky vyjde mě levněji!
hodnocení

pelety se nikdy extra nevyplatily. Byl to jen další způsob jak vytápění.
Byla to defakto nahrada plynu o trochu levnejsi.

tampa*
hodnocení

0x
Máš pravdu za pytel 150 Kč cca ,to je sebevražda ,minulý rok jsem vzal 7 tun za 35000 takže luxus letos kde nakoupím fakt nevím mám nabídku tunu za 5600 ale v bigbagu tak nevím
hodnocení

Otázkou je, jestli na podzim nebude pytel za 200. Přitom těch keců na stranách Česká peleta, jak jsme ve výrobě soběstační, bla bla bla. By mě zajímalo, kvůli čeho se u nás skoro 2x zdražilo.
honzinek
Cena na trhu a soběstačnost je přeci něco jiného. Lesáci taky u nás vesele a velkém kácí zdravé stromy v kůrovcem zdecimovaném lese. Potřebují se zahojit na vysokých cenách dřeva.
jendad

A jak si myslíte , že se pelety vyrábí? Že by k tomu bylo potřeba obrovské množství energie :) . Třeba rozdrtit , vysušit a slisovat *slunce*

" Na výrobu 1 kg pelet o výhřevnosti 4,8 kWh/kg je spotřebováno 1,8 kg pilin, ve kterých je akumulována energie 3,6 kWh (2 kWh/kg x 1,8 kg). Energetický zisk je tak 1,2 kWh. K tomu spotřebuji 0,52 kWh energie na vysušení původní suroviny, 0,15 kWh elektrické energie na výrobní technologie a 0,2 kWh energie z nafty spotřebované na dovoz surovin a distribuci výrobku. Spotřeboval jsem tak necelých 0,9 kWh energie. K tomu je nutné si uvědomit, že vetší polovina vynaložené energie pochází z procesu sušení, tedy z využití obnovitelných zdrojů."

Viz https://ceska-peleta.cz/zpravy-z-tisku/energeticka-narocnost-vyroby-pelet-z-biomasy/

rv®
hodnocení

Situace je opravdu tristní. Aktuálně se ceny A1 pohybují kolem 8,90 Kč za kilo. Kontaktoval jsem pár dodavatelů a většina už ani nemá nic na skladě. Doteď jsme platili za pelety cca 35000 za rok za vytápění rodinného domu. To samé množství nyní koupím za 60 000 Kč. Naprosto neuvěřitelné. Člověk, když čte ty články ještě z 2021, jak je ČR soběstačná a bude vyvážet a nyní po výpadku ruských a ukrajinských pelet se budou dovážet z Rakouska za 2 násobek. V jedné firmě, ve které jsem byl se ptát, tak mi řekl rovnou, berte co je teď i za 9 Kč/kg, vypadá to, že to bude ještě horší. Tak nevím, asi vezmu půl teď, to mám do Vánoc a během těch 8 měsíců se snad situace zlepší.

honzinek

Je to samozřejmě špatné. Ale doufám, že neočekáváte, že v situaci, kdy za plyn a elektřinu budeme platit násobky, že cena ostatní paliv se zvýší jen o desítky procent? Proč by tomu tak mělo být?

rv®
hodnocení

K tématu by něco nebylo? Už druhá odpověď od vás o ničem
honzinek

Ale samozřejmě. Poradím Vám přečíst nějaké učebnice ekonomie. Protože evidentně nechápete, jak funguje trh.

Moje druhá rada je sehnat si drtičku a lis na peletky, a dřevo. Co myslíte, že Vám někdo poradí jiného? Kromě výměny kotle za jiný zdroj. Řešíme to teď skoro všichni.

rv®
hodnocení

Nevím, proč tady spamujete. Peletami zjevně netopíte, ale knížecích rad máte evidentně plno.
Ale vzdyť má pravdu, to je prostě trh, když zdražila ostatní paliva, zdraží i peletky. Jen se podívejte, kolik se zde lidí zděšených ze zdražování plynu začalo pídit po kotlích na peletky, tepelných čerpadlech, solárech..
Dřevo (i peletky) nemá takovou cenu, za kterou vyrostlo v lese, ale takovou, za jakou se ho podaří prodat.
Chtěli jsme sankce proti Rusku, tak poneseme následky. A nemůžeme tentokrát nadávat na EU, jsme jedním z nejaktivnějších mopslíků, který na Rusa dlouhodobě nejvíc štěká. Užiteční idioti.

aa*
hodnocení

0x

Dřevěné pelety v některých zemích rychle zdražují. Rusko je totiž jedním z největších dodavatelů

ve Velké Británii

tuna pelet se dá pořídit asi za 385 liber (cca 11 200 korun)

hodnocení

0x

Záleží jaký máte kotel, ale třeba by se dalo uvažovat o nějakých alternativních peletách... Klasické dřevěné jsou tak za 12-15 Kč / kilo, alternativní (půl na půl dřevo a agromateriál) jsem sehnal za 8,5 Kč.

hodnocení

A to se vám vyplatí? Já mám kotel Benekov řady K, který je určen ke spalování i pelet nižší kvality. Taky jsem s tím že začátku experimentoval. Spálilo to i úplně hnědé pelety z kůry, ale spékalo se to, pořád se musel čistit horák a potom i zásobník, který byl plný prachu z pelet. Pořádně to netopilo, takže jsem ve finále protopil o 30% více pelet a nic jsem neušetřil. Pak jsem zkoušel polské, hořely perfektně a strašně smrděl sklep plastem, když jsem je potom probíral, byly v tom kousky z nábytkové desky. To jsem taky zavrhl. Od té doby beru jen premium A1, hořák čistím 2x za sezónu, zásobník jednou. Ale stálý v jarní akci pod 6 Kč/kg. Teď už ani nejsou dostupné

Pod 6 Kč? To ale byla loňská jarní akce, ne? :) Velcí výrobci mají aktuálně cca za 14 Kč, u menších jsem viděl i o chlup levnější. Já mám teda Benekov R25. Kotel je předimenzovaný, takže případný nižší výkon mi nijak nevadí. Už jsem jednou topil slaměnými peletami a je pravda že hořák bylo potřeba čistit každý den. U těchto by to snad mohlo být lepší. Komfort při topení peletama A1 je super, ale pokud si ho člověk nemůže dovolit, musí holt strpět nějaké to nepohodlí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]