Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vybírám tepelné čerpadlo vzduch voda pro vytápění RD (radiátory+podlahovka) s tepelnou ztrátou 7kWh a ohřev TUV. Rozhoduji se mezi těmito řešeními:
1. Monoblok Nibe 2040 8kW, akumulační nádrž 100l, bojler 200l
2. Split Toshiba Estia 8kW bez akumulační nádrže, bojler 200l
Cenově vychází lépe Toshiba o 35000 Kč, ovšem nejsem si jist, jestli po stránce technického řešení, spotřeby elektřiny, hlučnosti by nebylo lepší volbou Nibe. Jelikož ale nemám nárok na dotaci, je pro mě důležitá i cena.
Co byste mi doporučili, nebo alespoň obecně jaký máte názor split vs monoblok? Rozdíly vím, jen neumím určit vhodnější řešení.
Obávám se, že zde nebude nikdo, kdo vlastní obě TČ a dokáže je mezi sebou porovnat.
Asi bych se pídil po názorech uživatelů na fórech o TČ.
Osobně bych se klonil ke splitovému provedení, ale nemám teď čas studovat datasheety obou TČ (protože tam když se "začtu", vždy mne něco překvapí..a to i u renomovaných značek).
A pokud bych měl dost času, osobně bych si objel pár uživatelů obou značek a poptal se jich na osobní zkušenosti.
Podle mne ani jedním výrobcem či typem neuděláte chybu. U monobloku je nutná nemrznoucí směs jako ochrana při výpadku napájení. To by neměl být problém, spíše "čuji" problém s radiátory. Buď by musely být předimenzované nebo vyrábět teplejší topnou vodu pro radiátory a pro podlahovku jí "ku.vit" směšováním. Omlouvám se za ten termín, ale je to tak. Jinak nevím proč je u Nibe akunádrž, předpokládám, že se jedná o invertor , protože s podlahovkou většinou nebývá problém splnit požadavek výrobců na min obsah vody v okruhu, ev obsah na 1 kW topného výkonu. Důležito roli hraje dostupnost servisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.