Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Jelikož neznám žádného experta na vodní čerpadla, tak to zkusím tady.
Na chatě mám studnu s ponorným čerpadlem asi 28m. Čerpadlo je napojeno na tlakovou nádobu, která je umístěna ve sklepě chaty a dále rozvedeno do kuchyně záchod atd. Když čerpadlo zapnu, tak se natlakuje nádoba a vše je v pohodě. Problém je, že po určitém čase cca den se soustava začne zavzdušňovat a z kohoutku to dost plive vzduch. Není nějaká možnost jak tohle ošetřit? Nějaký odvzdušňovací ventil umístit do soustavy?
Předem díky za rady
OK. Tak díky za rady. Zkusim skontrolovat ty zpětné klapky. I když z vytažení čerpadla moc radost nemám
Ponorné čerpadlo ve studni ,pokud je v ní dost vody,se zavzdušnit nemůže.Pokud se do výtlaku nějaká bublina dostane,pak zákonitě výtlakem skončí v přetlakoé nádrži a tam je naopak udržována vrstva vzduchu.Nahromaděním plynů se může stát,že přebytek vzducju unikne až do rozvodů vody.Pak je nutno otevřít za provozu čerpadla odvzdušňovací ventil.přebytek vzduchu se vypustí a soustava funguje dál.
JABRAKA
Právě, žádný odvzdušňovací ventil v soustavě není, proto se tu ptám.
Občas jsou slyšet takové zvuky z baterii jako kručení v břiše.
Přijde mi to jako by právě vznikal podtlak a voda padala dolu. Zkusim skontrolovat koleno kde ustí trubka z studny jestli tam je zpětný ventil případně bych ho tam přidal. Snad to pomůže. Tahat se mi 28 metrů čerpadlo mi přijde dost riziko.
zdravím,
ian, po přečtení odpovědí, mnoho rad jste určitě dostal. Vzhledem tomu že mám také ponorné čerpadlo ve studni a vodárnu ve sklepě, nikdy se mi váš případ nestal. A např. netěsnosti zpětné klapky anebo málo vzduchu ve vodárně a časté spínání čerpadla jsem již řešil. Ale nikdy ne plivající kohoutky vzduchem..
Zeptám se na podstatnou jednu věc, na jaký tlak máte nastavenou zásobní vodárnu, spínací a vypínací tlak? A jak se chová manometr po dobu neodběru vody, klesá tam tlak?
Trochu nerozumím jak uvádíte.. "že čerpadlo zapnete, natlakuje se nádoba a je vše ok” Takže se ptám, Vy zapínáte čerpadlo manuálně nebo jak? Čerpadlo by se mělo spínat dle poklesu tlaku ve vodárně samo.. Takže pokud vám propouští klapka, bude čerpadlo spínat častěji aby udrželo nastavený tlak ve vodárně, ale vzduch by se tam dostat neměl..
Jaké máte čerpadlo?
Myslel jsem tím, když přijedu třeba na jaře kdy je to vypuštěné a napustí se celá soustava. Tak prvních pár hodin je to ok. Jinak se to samozřejmě spouští samo. Jestli klesá tlak na barometru po nějaké době pokud je čerpadlo vypnuté dobrá otázka. Asi to nebude hned viditelné, ale zkusím pak podívat jak to vypadá po několika hodinách. Tlak z hlavy nevím.
neznámm objem vaší vodárny.. Ale, zkuste např. trvale pustit z kohoutku vodu v kuchyni a při tom sledovat manometr na vodárně, tam uvidíte jak tlak klesá a kdy zapne čerpadlo a kdy naopak vypne po dosažení požadovaného tlaku ve vodárně. Pak kohoutek zavřete a pokud nebudete mít odběr jinde, lze vysledovat po určitém čase případný pokles..
O foto vaší vodárny se nechcete podělit?
Tak jsem to nafotil.
U toho kolena co jsem koukal, tak je sice nějakej měděnej prvek připomínající zpětnou klapku, ale nejsem si jistej, žádné označení na něm není. Jinak vodárna sepíná čerpadlo pokud tlak klesne pod 1,1 bar. Vypíná asi u 3,2. Pak tlak pomalu klesá až někam pod 2 bary. Jak u kolene, tak u tlakové láhve jsem neznamenal žádně zvuky, že by to nabíralo vzduch. Na různé přechody jsem šahal jestli to někde nekape. Nepatrně to akorát kapalo u průtokového ohřívače kde ústila horká voda, kde jsem to utěsnil a dotáhl. Každopádně první den to většinou ani nepoznám.
Ventil s nasazenou hadičkou - není to náhodou pojistný ventil se zpětnou klapkou z bojleru? Neutíká voda přes tu hadičku?
To nevím z čeho je. Kdysi to dělal známej známého a já u toho nebyl. Jestli z toho kape tak ne viditelně. Příště zkusím prověřit
Tam je taková hromada spojů, že si to při padání vody může přisávat úplně kdekoli. Tedy kdekoli ne, jen tam, kde není tlak, což je až před zpětnou klapkou. To ve studni hned u vypouštěcího ventilu by mohla být zpětná klapka, ale tento typ by měl být namontován svisle.
Pokud za tím vypouštěcím ventilem směrem k domu už žádná klapka není a to mosazné u něj zpětná klapka je, tak to musí být mezi touto klapkou a čerpadlem (pokud tedy vyloučíme, že je málo vody ve studni). Stejně to asi bude dané zpětnou klapkou u čerpadla, pokud tato bude těsnit, voda nebude padat a nepřisaje si to nikde vzduch.
Já bych to vzal jedním vrzem a vyměnil obě zpětné klapky.
Ale jak na to koukám, na zpětnou klapku je do dost dlouhé. Moc z té fotky nepoznám. je to toto?
Spíš se mi zdá, že ne.
Asi nebude. Chybí tam vyražené logo zpětné klapky, Koukal jsem na to mobilem i z druhé strany. Ale jak tady někdo psal funkci zpětné klapky plní ten pojistný ventil z bojleru co je vedle toho. To měděné bude asi jen armatura na napojení.
Jinak co se jsem četl na stránkách prodejce, tak u těch zpětných ventilů píše, že může být instalován v jakékoliv poloze.
Pak ještě otázka co je lepší? Zpětný ventil nebo klapka? Že bych to zkusil vyměnit za ten ventil z bojleru.
Zpětný ventil z bojleru není na bojleru(ten ani nemám), ale na tom koleni jak jsou skruže a plní tak funkci zpětné klapky viz foto.
Takže pokud nepřisává vzduch samotné čepadlo, musí k jeho nasátí dojít mezi tím ventilem z bojleru a čerpadlem. Primární příčinou ale stejně pravděpodobně bude špatná klapka u čerpadla. pokud by ta těsnila, voda nespadne a nic se nepřisaje.
Čim déle je voda v tlakové nadobě tím víc to plyve vzduch, takže není to na prvních cyklech, ale naopak čim déle tu vodu tam držím.
Jinak jsem si všiml, že tlak v soustavě po napumpování pomalu klesá. To by asi nemělo dělat předpokládám?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.