Nejste přihlášen/a.
orion:
Ano,postforming by to udělat neměl. Ale čert ví, z čeho a jak to je dělaný. IKEA mě již mnohokrát donutila nevěřícně zírat co vše je možný.
Mám desku cca 5 let a také to mám a ještě horší. Je to jen kolem dřezu a dělá to pouhá voda, žádný vodní kámen, žádná chemie, žádný jar. Fleky jsou do sv. šedé barvy.. Pomůže jen nátěr olejem,voskem a pod., takové jen ošetření a pak stále dokola. Je zajímavé, že mám také tm.hnědou. U nikoho jiného jsem to v bytě neviděl
Vodní kámen to nejspíš nebude. Podle všeho to vypadá, že se laminát v tenké vrstvě stal působením vody porézní a získává tím mléčné či kouřové zabarvení. Ingjirimares píše, že olej pomůže, ale jen krátkodobě (to by nasvědčovalo té poréznosti), je tedy potřeba použít něco, co ten porézní mléčný povrch ošetří dlouhodoběji a napadá mě polyuretan - houževnatá, vysoce voděodolná hmota s vysokou adhezí k téměř všem materiálům. Jenže běžné PU lepidla či tmely jsou medové konzistence a schopnost penetrace nebude dobrá, bude tedy třeba naředění. Zkusil bych lamino přetřít hadříkem navlhčeným polyuretanem rozpuštěným v nitroředidlu (je potřeba povrch vyleštit do sucha dříve, než začne PU vulkanizovat). Ingjirimares jistě PU tmel v kartuši má, tak to dostává za úkol, abychom zjistili, nakolik to bude fungovat
Evidentně jste nepochopil smysl zmíněného opatření. Je úplně jedno, jestli se jedná o tmel či lak nebo truhlářské lepidlo, podstatná je složka, což je PU pryskyřice bez pigmentu, na vzduchu vulkanizující, která barvou i konzistencí připomíná med. A cílem toho postupu není nalakovat povrch, čili vytvořit na povrchu lamina novou vrstvu, ale ošetřit zerodovanou, nejspíš jen velmi tenkou vrstvu lamina, která tou erozí získala mléčné zabarvení. Polopaticky řečeno, nahradit olej, který ten mléčný vzhled dočasně odstraní, něčím trvanlivějším. Ten olej také na povrchu nevytvoří žádnou vrstvu, pouze napenetruje tu tenkou zerodovanou vrstvu. Samozřejmě se jedná o kutilský návrh pro experimentátory vycházející z mých značných zkušeností s PU pryskyřicí. Nakolik to bude fungovat je otazné, ideální je samozřejmě koupit novou desku.
Přátelé, nějak netuším co a jak chcete dávat či natírat na Postforming. Na tom nic nedrží, vše se oloupe.
Znovu opakuji, že se nejedná o nátěr za účelem vytvoření nějaké vrstvy. Snad máte zkušenost s ošetřujícím olejem na nábytek. Ten také neudělá vrstvu, ale vsákne se do narušeného povrchu a obnoví čistý vzhled. Jak psal ingjirimares, když na ty fleky na laminu pomůže olej, proč by nemohlo pomoci i něco jiného a trvanlivějšího.
Z IKEA? Pak by to mohla být dýhována dřevotříska KARLBY, je ve více provedeních dýhy. Celková tloušťka 3,8cm.
Z popisu
Pracovní deska je natřená tvrdým voskovým olejem, který umožňuje rychlou instalaci a snadnou údržbu.
Tato pracovní deska s designem úzkých prken má nadčasový, všestranný vzhled, který se skvěle doplňuje s moderními i tradičními kuchyněmi.
Výběrem pracovní desky KARLBY jste se zasloužili o pomoc životnímu prostředí. Vrchní vrstvu tvoří masivní dřevo a pod ní je ukrytá dřevotříska – energeticky efektivní materiál.
Záruka 25 let. Více informací o podmínkách záruky najdete v zárukové brožuře.
Tak co, stolaři, zbrousit a natřít olejem? Vaše rady? Jinak je nutné tento typ desky pravidelně ošetřovat olejem, jinak vypadá, jak ta u tazatelky...někdy i hůř...
Ano, je možný, že to je dýhovaná dřevotříska.
Ovšem, jestli to půjde ještě obrousit, to ví jedině Ódin. Záleží na síle samotné dýhy. Pokud to je ošizený tak, jak je IKEA zvyklá šidit, obrousit to už nepůjde, neboť se to probrousí zkrz na dřevotřísku a když se to stane, už to nikdo nezachrání, jedině výměna desky.
Z fotky to takhle nikdo nepozná.
Přebrousit se to může vždy, já bych zkusil nějaké testy, nejdřív bych zkusil ten lak někde na skrytém místě pošudlat uchošťourem navlhčeným v nitroředidlu, jestli to něco udělá. Ten lak by se možná dal zrenovovat. Nebo pokud je vrchní zmléčnělá vrstva porézní, tak by se mohla ošetřit fermeží, ten mléčný závoj se třeba zmírní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.