Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obnovit lesk kuchyňské pracovní desky

Od: 2874® odpovědí: 25 změna:
Ahoj všem. Jak se zbavit těchto skvrn? Je to od občasného odkládání umyteho nádobí na útěrku. Dík za rady.
Jak obnovit lesk kuchyňské pracovní desky

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Postforming nebo masiv?

hodnocení

Netuším, ale masiv určitě ne.
Pokud to je Postforming, tak jedině výměna. Ovšem až zjistíš cenu, rád si zvykneš na fleky.
hodnocení

Je to prý z IKEA.

jenyk:
Klasický HPL laminát (postforming) by tohle udělat neměl. Nebo jo?

orion:

Ano,postforming by to udělat neměl. Ale čert ví, z čeho a jak to je dělaný. IKEA mě již mnohokrát donutila nevěřícně zírat co vše je možný.

re4zon
Nemel? Mam postforming desku od kronospanu a udelala totez. A podle toho kde se to deje mam pocit, ze to je vodni kamen. Jeste jsem se nedokopal ho zkusit odstranit, ale jit by to snad mohlo.

Mám desku cca 5 let a také to mám a ještě horší. Je to jen kolem dřezu a dělá to pouhá voda, žádný vodní kámen, žádná chemie, žádný jar. Fleky jsou do sv. šedé barvy.. Pomůže jen nátěr olejem,voskem a pod., takové jen ošetření a pak stále dokola. Je zajímavé, že mám také tm.hnědou. U nikoho jiného jsem to v bytě neviděl

Vodní kámen to nejspíš nebude. Podle všeho to vypadá, že se laminát v tenké vrstvě stal působením vody porézní a získává tím mléčné či kouřové zabarvení. Ingjirimares píše, že olej pomůže, ale jen krátkodobě (to by nasvědčovalo té poréznosti), je tedy potřeba použít něco, co ten porézní mléčný povrch ošetří dlouhodoběji a napadá mě polyuretan - houževnatá, vysoce voděodolná hmota s vysokou adhezí k téměř všem materiálům. Jenže běžné PU lepidla či tmely jsou medové konzistence a schopnost penetrace nebude dobrá, bude tedy třeba naředění. Zkusil bych lamino přetřít hadříkem navlhčeným polyuretanem rozpuštěným v nitroředidlu (je potřeba povrch vyleštit do sucha dříve, než začne PU vulkanizovat). Ingjirimares jistě PU tmel v kartuši má, tak to dostává za úkol, abychom zjistili, nakolik to bude fungovat ;)

re4zon
Uvaha dobra, ale zaver mi prijde pekne blby. Bavime se o kuchynske desce, ne o nejakem kusu nabytku, patlat tam tmel je naprosty nesmysl. Takze by to chtelo pu bezbarvy lak vhodny pro styk s potravinami a odolny mastnote a cisticim prostredkum. Pak zajistit dokonalou adhezi, aby se to neloupalo, takze cele jemne prebrousit. A zaverem aplikovat tak, aby to bylo perfektne rovne, cili odmontovat a striknout, v zarizene kuchyni to asi nikdo delat dobrovolne nebude. Zaver - to uz vyjde lip nova deska..

Evidentně jste nepochopil smysl zmíněného opatření. Je úplně jedno, jestli se jedná o tmel či lak nebo truhlářské lepidlo, podstatná je složka, což je PU pryskyřice bez pigmentu, na vzduchu vulkanizující, která barvou i konzistencí připomíná med. A cílem toho postupu není nalakovat povrch, čili vytvořit na povrchu lamina novou vrstvu, ale ošetřit zerodovanou, nejspíš jen velmi tenkou vrstvu lamina, která tou erozí získala mléčné zabarvení. Polopaticky řečeno, nahradit olej, který ten mléčný vzhled dočasně odstraní, něčím trvanlivějším. Ten olej také na povrchu nevytvoří žádnou vrstvu, pouze napenetruje tu tenkou zerodovanou vrstvu. Samozřejmě se jedná o kutilský návrh pro experimentátory vycházející z mých značných zkušeností s PU pryskyřicí. Nakolik to bude fungovat je otazné, ideální je samozřejmě koupit novou desku.

Přátelé, nějak netuším co a jak chcete dávat či natírat na Postforming. Na tom nic nedrží, vše se oloupe.

Znovu opakuji, že se nejedná o nátěr za účelem vytvoření nějaké vrstvy. Snad máte zkušenost s ošetřujícím olejem na nábytek. Ten také neudělá vrstvu, ale vsákne se do narušeného povrchu a obnoví čistý vzhled. Jak psal ingjirimares, když na ty fleky na laminu pomůže olej, proč by nemohlo pomoci i něco jiného a trvanlivějšího.

Ono se do laminátu něco vsákne? To by musel být už úplně na kaši, aby vylézala dřevotříska.

re4zon
Ja chapu pointu, on ten povrch bude skutecne zdegradovany a castecne porezni. Ale aby se dal "naimpregnovat" pryskyrici je scifi. I ten olej na tom udela vrstvu, do niceho se nevsakne natolik, aby to stalo za rec.

hodnocení

0x

Z IKEA? Pak by to mohla být dýhována dřevotříska KARLBY, je ve více provedeních dýhy. Celková tloušťka 3,8cm.

Z popisu

Pracovní deska je natřená tvrdým voskovým olejem, který umožňuje rychlou instalaci a snadnou údržbu.

Tato pracovní deska s designem úzkých prken má nadčasový, všestranný vzhled, který se skvěle doplňuje s moderními i tradičními kuchyněmi.

Výběrem pracovní desky KARLBY jste se zasloužili o pomoc životnímu prostředí. Vrchní vrstvu tvoří masivní dřevo a pod ní je ukrytá dřevotříska – energeticky efektivní materiál.

Záruka 25 let. Více informací o podmínkách záruky najdete v zárukové brožuře.

Tak co, stolaři, zbrousit a natřít olejem? Vaše rady? Jinak je nutné tento typ desky pravidelně ošetřovat olejem, jinak vypadá, jak ta u tazatelky...někdy i hůř...

Ano, je možný, že to je dýhovaná dřevotříska.

Ovšem, jestli to půjde ještě obrousit, to ví jedině Ódin. Záleží na síle samotné dýhy. Pokud to je ošizený tak, jak je IKEA zvyklá šidit, obrousit to už nepůjde, neboť se to probrousí zkrz na dřevotřísku a když se to stane, už to nikdo nezachrání, jedině výměna desky.

Z fotky to takhle nikdo nepozná.

Přebrousit se to může vždy, já bych zkusil nějaké testy, nejdřív bych zkusil ten lak někde na skrytém místě pošudlat uchošťourem navlhčeným v nitroředidlu, jestli to něco udělá. Ten lak by se možná dal zrenovovat. Nebo pokud je vrchní zmléčnělá vrstva porézní, tak by se mohla ošetřit fermeží, ten mléčný závoj se třeba zmírní.

Přebrousit se to může vždy. Ovšem nikdy se neví, jestli to nebude skrz. Ono to je hnedka.

Jste vedle, jak ta jedle. Žádný Karlby to není, žádný masiv, je to postforming!

A já říkám, že je to masív? Čtěte výše...

hodnocení

0x
Další info...
Pokud je to i IKEA a typ KARLBY, pak blíže na foto; štítek už sice není celý... Pak je to opravdu dřevotříska s dýhou v tloušťce 3 - 3,5mm, takže zbrousit se to dá bez větších problémů...
Jak obnovit lesk kuchyňské pracovní desky #2
Jak obnovit lesk kuchyňské pracovní desky #3
06.04.22 16:59
Jak obnovit lesk kuchyňské pracovní desky #4
Je s podivem, že se to neohne.
Pokud to je opravdu takhle silná dýha, dá se obrousit.
Tedy desku odmontovat a začít brousit. Nejlépe excentrem.
Ale co má doma autor dotazu, těžko říci.

hodnocení

Deska je cca 5 let stará. Je to 4,5 m kuchyňska linka. Problém je jen na jednom místě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]