Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se poradit: budu přepojovat světlo a potřebuji přemístit vypínač v panelové zdi v panelovém domě.
Nevím čím a jak mám udělat drážku pro kabely a větší díru pro krabici od vypínače?Poradíte někdo jak, čím?Děkuji
Dobrý den. Nepíšete jak daleko ten vypínač budete posouvat. Pokud to bude nějakej kousek,tak to vemte flexou s diamantem,2 drážky a ten střed majzlíkem (prášit to bude). Nejschudnější asi bude plochej kabel pod omítku (3x1,5 - zaškrábnout majzlem-je to dřina,ale levny a nemusíte tolik zapravovat). Krabici vykružovací korunkou (diamant-žádny hobby z OBI). Tá fréza je asi zbytečná,ale pokud chcete (mluvím o jednom káblu-kabelu ) Hlavně ji pevně držte,přeci jen ta armatura v panelu Vás může překvapit
Tomu nevěřím., že za pár minut. Záleží na panelu. My ho měli opravdu šedý! Frézou do toho elektrikáři odmítli jít!. Manžel týden pořádnou profi flexou s diamantovým kotoučem prováděl drážky. Chudáci sousedi a toho prachu. Diamantový vykružovák na krabice (profi) byl spotřeba 1ks vykružovák-cena 500kč = 1 díra! No hnus!. Nakonec jsme to řešili, tak že díry a drážky na kabel jsme pouze udělali na vypínače. Zásuvky a přívodní kabely jsme dali do podlahových lišt. Jsou to krásné podlahové lišty v různých dekorech dřeva a jsou přímo určeny pro vedení elektroinstalace jmenují se ARBITON a dá se k nim dokoupit tzv. MULTIBOX- je to box do kterého se umístí zásuky. Tyto lišty se běžně používají k olištování plovoucí podlahy, nebo linolea a vypadají super a ještě si ušetříte práci, páč dnes se přece do každého rohu dává zásuvka a vrtat to? BRRRRRrrrrrr
Readek jak se ta fréza jmenuje přesně? Taky by mě to zajímalo. Dík...
doplněno 25.03.10 09:31:Pardóóón raadek ...
po tom jaký je z toho v celém bytě bordel tak bych volil variantu plastových lišt na povrchu panelu se zatřením vnitřní malířskou barvou. Je to podstatně méně namáhavá varianta bez nutnosti práce se štukem sádrou (zapravování a pod.) Otázkou je zde však samozřejmě horší estetické hledisko. Ta fréza Vás bude něco s tát a půjčovny takové zařízení také nevím zdali ochotně zapůjčí. Snad se Vám to povede. Když sem si chtěl půjčit bourací kladivo tak byla stanovená záloha 4500kč. Netvrdím, že to budete mít stejně.
doplněno 25.03.10 10:07:jinak zapůjčeným bouracím kladivem lze drážku jakš takš taky "vykuchat". Myslím, že s ohledem na prašnost procesu to výjde nastejno s tou frézkou.
Díky a jak nebo čím mám udělat tu hlubokou díru pro krabici na vypínač pro světlo? Poradíte? Děkuji
krabici mám doma na zdi - normální klasická čtyřhranatá elektro krabice. jedinej nedostattek, že to je vidět. Na frézování krabic do panelu existují vykružováky z diamamtovými hroty. Ale to bude něco stát. Pro jednu krabici bych se na to fyprdl. My máme panely jak z ocele, jednou si říkám, že to je výhoda. jednou zase nee.
jde to dobře nabarvit vnitřní mabou= drží.
doplněno 25.03.10 12:53:jasný, užijte kabel CYKYLo-J 3x 1.5mm (tj. plochý pod omítku ) a nebo se zeptejta na tu variantu pro panel.
Já chci takhle přesouvat světlo v koupelně.
Určitě by pro mě byly lepší ty lišty . Nevím ale jak se mají přichytit? Vrtáním? Lepením?
Lišty se vrtají ... a nejlepší je použít naklepky. Já jsem byl mimo obor asi 10 let, ale když jsem nakoukl zpět tak jsem sedl na zadek. Vagošky, Jokari nůž, o křížových šroubcích nemluvě ... Naklepky jsou hmoždilky , které prstem zatlačíte do vyvrtaného otvoru a přimo dodávaný šroub ( speciální ), do něj jen kladívkem naklepnete. Věc hodná nobelovky. Drží s ní všechno, stětla, vypínače na zed´... a dají se zpětně vyšroubovat.
Dnes jsem se díval na druhou stranu zdi a je tam místo kde klepu prstem a je to jakoby slyšet že je to dutý, myslíte že by mohla být dříve nachystána vykružená díra na vypínač? Je to právě to místo stejně vysoko jako původní vypínač, mám to propíchnout a mrknout do toho? Myslíte že by tam mohla vést i drážka k tomu vypínači? Díky za radu
může to tak být, že panel je "durch". Zkuste prorazit majzlíkem, uvidíte. Já mám doma zásuvky v pokoji přímo proti sobě, ale jsou u země.Jak budou vypínače nevim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.