Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo pod IBC

Od: berger® odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,

zalévám zahradu z IBC kontejneru samospádem, ale je to na dlouho, malý výškový rozdíl. Mám v plánu pod kontejner namontit čerpadlo, jenže mám problém. Výrobce uvádí, že čerpadlo nemá tlačit vodu do hadice, pokud je na konci uzavřena. Chci, aby to fungovalo tak, že zapnu čerpadlo,dojdu na konec hadice, otevřu ventil a voda teče. Potřebuji přejít, tak zastavím na chvíli ventil. V ten moment čerpadlo tlačí a nemá kam, což je asi špatně. Zvažuji dvě možnosti - dálkově ovládaná zásuvka ( moc se mi do toho nechce) anebo udělat za čerpadlem "vracečku", na hadici Tkus s odbočkou o polovičním průměru zpět do kontejneru. Myšlenka je, že pokud bude ventil otevřený, bude čerpadlo zalévat, pokud ventil zavřu, čerpadlo bude tlačit odbočkou do nádrže a přežije. Může to takto fungovat?

doplněno 03.04.22 12:33: Ehm, chlapi, dík, ten tlakový spínač by bylo skvělé řešení, jen došlo trochu k paradoxu. To čerpadlo mám ze stavbazaru za tři stovky a je tam v dlouhodobé nabídce, fakt ho nechci chránit něčím v pětinásobné hodnotě. A pane Milane - "Jak dlouho Vám trvá, nežli zapnete čerpadlo a otevřete ventil pro zalénání" - klidně pár hodin, když se k tomu dostane přítelkyně. Má paměť jak ještěrka, zapne to a než přejde pár kroků, začne dělat něco jiného...*smich*. Posledně mi zalila nově zasazenou švestku osmisty litry vody... Honění vody dokola mi nevadí, fakt šlo jen o to, jestli to bude fungovat a čerpadlo zbytečně neshoří...

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Fungovat to bude, ale vhodnější by bylo spíš mít namontovaný na výtlaku tlakový spínač a když se tlak "uvolní", tak se čerpadlo zapne...Má to jako vše svoje ale... Pokud to bude zapojeno někde venku, tak nevím zda existuje tlakový spínač s takovým IP krytím aby byl vhodný do venkovního prostředí... Asi praktičtější je strčit do kontejneru běžnou "kalovku", ale to je zřejmě investice mimo plán.

hodnocení

2x
Použijte presscontrol a máte vyřešeno... reded.cz/... nebo čerpadlo Gardena automatic plastovajimka.cz/... je i v plastovém provedení, ale nevejde se do otvoru IBC gardena.com/...

hodnocení

2x

Některá čerpadla se na tlak potřebný pro sepnutí tlakovým spinačem nedostanou. Ten zkratovací okruh by měl fungovat. Dálkově ovládaní zásuvka, případně vypinač na klubku kablu umístěný u ventilu je složitější a dražší řešení ...

Jen pro informaci... Tlakových spínačů je celá řada, lze si najít vždy vhodný...

@hiawata

Jen pro info - je i celá řada čerpadel ... a některá mají taové parametry, že na ně klasický tlakový spinač prostě nenapasujete . Proto se používají i jiné systémy než membránové tlakové spinače. jenže to je technicky i cenově mimo tento dotaz

hodnocení

2x

Jaký typ čerpadla přesně máte?

doplněno 03.04.22 16:40:

Já mám třeba ve studni vibrační (což asi nebude váš případ), tomu z principu nevadí časté vypínání a zapínání, takže jsme vůbec nepotřeboval tlakovou nádoby, ani nemusím řešit vysoké krytí tlakového spínače. U studní mám hadicové T-čko, odbočku cca 3 m dlouhou a tlakový spínač tak mám v suchu v budově. Samotný tlakový spínač jen za 210 Kč:

pumpa.eu/...

Funguje to úplně v pohodě, jako tlaková nádoba částečně funguje pružnost 20 m hadice. Pokud voda teče, čerpadlo běží stále, když vodu zastavím, tak pokud se hadice někde nepoškodí, nebo příliš neprotéká spoj použitého nástavce, nebo zpětná klapka čerpadla, tak je čerpadlo čerpadlo vypnuté několik minut, pak jen sekundu zabzučí a dotlakuje a v pohodě to takto už cca 10 le používám. Pokud už to někde utíká, tak čerpadlo dotlakovává častěji, ale ničemu to nevadí.

U rotačního čerpadla je to horší, tam je časté krátké zapínání nevhodné. Pokud je to takové to ponorné kalové jednostupňové čerpadlo, to se dá krátce provozovat do vodního zkratu. Horší je to s čerpadlem, jaké se používá v domácích vodárnách, tam by měla být ta tlaková nádoba a tlakový spínač. Do toho se vám ale zjevně nechce, takže minimálně tu vracečku.

Vidím, že už jste doplnil typ, Extol 414 ale nikde nevidím, takže asi 414250?. To by pak platil ten můj poslední odstavec. A kdyby se na tu vracečku namontoval tlakový ventil např.na 2..4 Atm , tak by to fungovalo ještě lépe, vracelo by to vodu pouze při překročení tohoto tlaku. Ale nevím, jestli se takový prodává. Pokud ne, napadá mě koupit zpětnou klapku a dát do ní silnější pružinu.

doplněno 03.04.22 16:43:

Blbě koukám, napsal jset to celé, typ 414260. Což je tedy stejně jako ten 250.

hodnocení

Skvělé, tak nějak jsem si to představoval. Zbastlím to, když to bude dělat binec, dám tam tlakový ventil, to mě ani nenapadlo...*palec2*.

Nejde o binec, ale o to, že ta otevřená vracečka vám vezme dost tlaku/průtoku. Aby čerpadlo chránila, bude muset mít aspoň 1/2", spíš 1/4" a vám do hadice zbyde tipuji tak 1 Atm, možná ani ne. Kdyby se do vracečky podařilo nacpat 4 Atm ventil, tak budete mít k dospozici tlak ty 4 Atm na postřik.

hodnocení

To myslím tím, že to bude dělat "binec", že ta vracečka vezme moc vody...Teď tam mám palcovou hadici, tu vracečku udělám půl palce. Buď to půjde anebo nepůjde...

a co hadice bez koncovky, zapne a voda teče...

hodnocení

Hadice bez koncovky - nelze, potřebujeme zalévat bodově, kontrolovaně. To je důsledek smečky psů. Zalít jeden mladý strom, zastavit vodu, přejít, druhý strom atd. Přejít přes plot k záhonům. Potom ke keřům... Nemám to tak jednoduché, jako většina, rytmus a postupy podřizuji sebrance...*smich*

Jen se chci opravit, měla by mít "aspoň 1/2", spíš 3/4"
hodnocení

Tomkk, to bylo jasné, už z formulace...;)

hodnocení

0x

Ne, tak to nedělejte, páč budete stále honit vodu dokola. Dejte tlakový spínač a bude pohoda. Něco jako malou vodárnu. Jak dlouho Vám trvá, nežli zapnete čerpadlo a otevřete ventil pro zalénání? Páč já to dělám tak, že zapnu čerpadlo a otevřu zalévání. Zatím bez problémů.

Chci, aby to fungovalo tak, že zapnu čerpadlo,dojdu na konec hadice, otevřu ventil a voda teče a jdu kam potřebuji zalévat.
Jak jednoduché

doplněno 03.04.22 16:27:

Pane Bergr,

Jak dlouho Vám trvá, nežli zapnete čerpadlo a otevřete ventil pro zalénán
Vždy jen pár vteřin, páč vezmu hadici do ruky, namířím kam chci zalévat, ohnu se a zapnu čerpadlo a zalévám. Páč neznám Vaší velikost zahrady, ale asi daleko od čerpadla nemáte místo, kde chcete zalévat. Někdy nechám čerpadlo běžet i půl minuty, nežli najdu konec hadice a zatím se nic nestalo...

hodnocení

:-D Pane Milane, já se neptal, já ocitoval Váš dotaz a na něj odpověděl. V mé šílené domácnosti opravdu reálně hrozí, že čerpadlo pojede a nebude mít kam tlačit...

Omluvám se, nepochopil jsem to.

hodnocení

Asi bych měl uvést - jde o proudové čerpadlo Extol 414 260 600w

hodnocení

0x
K tomu čerpadlu jde přidat tlakový spínač, ale musí tam být ještě malá tlaková nádoba.
Kupte hotovou sestavenou vodárnu, než komponenty samostatně, ve finále víjde to levněji.
Nad vodárnu umístěte stříšku a na zimu ji přeneste do tepla.
hodnocení

Na vysvětlení - je tu pár dobrých rad, které by určitě fungovaly, ale já je ignoruji. Důvod je, že to čerpadlo vpodstatě nutně nepotřebuji, jen jsem ho náhodou za pár kaček koupil, tak ho hodlám zprovoznit. Ale nechci do toho cpát peníze, není proč.*smich*. Nějaký trubky, hadice a podobná bižuterie se mi válí v dílně, čerpadlo už také, takže to chci poskládat z domácích zdrojů. To čerpadlo bude pod IBC. Mmchdm, fakt jsem zvědavý, jestli to na podzim dokáži zabalit a schovat, moc tomu nevěřím.:(

Spínat čerpadlo dálkovým ovládáním by vám nevyhovovalo?

hodnocení

0x
Váš přístup chápu, jsem taky líný a spořivý, ale aby to běželo hodiny jen tak, to taky není žádná výhra, možná to čerpadlo ani takto dlouhodobý provoz nesnese (nemluvě o tom, jestli je čerpadlo za 300 vůbec OK). A pokud tedy máte doma nějaké zbytky, tak udělat to trochu poctivě, tedy tlakovou nádobu např. z hasičáku, trubky a zpětnou klapku ze zásob a koupit za 210 tŁakový spínač, to není žádná hrůza. Ale však ono vás to třeba časem donutí. ;)

jenda22
hodnocení

0x
Pokud mate k dispozici elektrinu, do nadrze ponorte kalove cerpadlo za par stovek a je po problemu. Plovak hlida vysku hladiny. Proc to delat jednoduse a za par stovek, ze?

Tazatel píše:

To čerpadlo mám ze stavbazaru za tři stovky
Za kolik stovek je "kalove cerpadlo za par stovek"

jenda22
777 Kc Asist. Bazarove veci jsou vite k cemu. Vsechno si nachysta, cerpadlo odejde a hura znovu. Kalovku svihne dovnitr a jakakoliv jina funguje stejne. To je moje zkusenost.
Tlakova nadoba, spinace -ha ha.
hodnocení

Jenda22 - Váš nový Asist za třeba 800kč anebo bazarový Extol za 300kč. V bazaru to je jen proto, že to je stažená předváděčka, nejelo to, nevidělo vodu, plně funkční, jen záruka půl roku. Co si vyberete? Já mám odtamtud spoustu věcí - vrtací kladivo, ponornou pilu, kapovací pilu, kompresory... zatím mě nic nevypeklo... Jinak pokud by to byla používaná věc, jetá, souhlasil bych.

Jendo22, prosím za kolik je ta kalovka? Děkuji

hodnocení

Pane Milane, kalovku mám odtamtud také, Extol 414 122 400W, pultová cena kolem 1500Kč, dal jsem za to 350. Opět - nejeté, prakticky nové, jen nožem nařízlá izolace kabelu, ne vodičů. Nějakou dobu jsem to tak provozoval, nedávno jsem ten kabel zkrátil a opravil...*smich*

jenda22

Děkuji mnohokrát.

kenav
hodnocení

0x

Všechna čerpadla vyjma vřetenové a vibracniho mohou mít uzavřený výtlak tak nevím co řešite

hodnocení

Znamená to, že tomu neublížím, pokud čerpadlo pojede a nebude mít kam tlačit? Výrobce právě píše, že takto jet nesmí...

Výrobce u toho vašeho čerpadla také píše, že není určeno pro trvalý provoz. Pokud ho necháte déle běžet do zkratu, tak se motor přehřeje velmi brzy. Pak ho teoreticky vypne teplotní pojistka.
hodnocení

Tomkk, ano, vím a proto takhle vymýšlím. Jenže Kenav tvrdí opak, tak jsem se zeptal...

kenav

Pokud je to cerpadlo s obeznym kolem tak uzavřením na výstupu ho odlehcite a motor bere menší proud

savond
hodnocení

0x

Podle meho nazoru - pouzit zasuvku dalkove ovladanou ovladacem, funguje to na 433MHz a spolehlive, pouzivame doma na zalivani ze studny pred domem, vezmu do ruky hadici a stisknu ovladac v kapse a zalivam, potom vypnu polozim hadici a hotovo... Je otazka ale zase kolik chce kdo do toho vrazit penez... Tyto veci jdou pripadne sehnat i z Aliexpresu za par korun, pokud se zda u nas draho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]