Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který byt koupit?

Od: churchill odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer, rád bych požádal o radu. Chtěli bychom koupit byt, který budeme pronajímat.

Rozhodujeme se mezi 2 variantami:
Byt A: Čtyřpatrová bytovka bez výtahu ze 70.let, byt 2+1 ve 3.patře, 53 m2. Byt nově zrekonstruovaný - omítky, podlahy, kuchyň, renovované parkety. Původní rozvody elektřiny. Dům po renovaci. Blíže centru města.
Byt B: Čtyřpatrový dům s výtahem z roku 2017, byt 2+kk v 1.patře, 43 m2. Na okraji města.

Oba byty jsou za srovnatelnou cenu. Váhám, zda upřednostnit větší, ale starší byt nebo menší, ale novější byt?
Který byt dává větší smysl z hlediska udržitelnosti jeho hodnoty?

Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Žádný. Pronájem bytu je poměrně pracná činnost s výnosem kolem 2 - 4 %, což je v současnosti srovnatelné s bezpracnými spořicími účty, u kterých výnos roste. V podstatě to je spekulace na nárůst ceny nemovitosti a ta se mi jeví při současných cenách a předpokládané hospodářské situaci jako riziková. Předpokládám, že byt budete kupovat za hotové, bez dluhu.

hodnocení

2x
Ono je to vcelku jedno, protože za těch cca 20let než splatite hypo bude každý byt potřebovat další rekonstrukci. Taky je třeba počítat s měsíčními náklady do fondu oprav, daní z nemovitostí, daní z pronájmu a dalšími náklady u nemovitostí. Aktuálně při výši úrokových sazeb, které ještě nejsou konečné, vysoké inflaci a předpokládané stagflaci je nákup nemovitosti pro tyto účely nesmysl.

Presne tak, z investicneho hladiska nezmysel. Byt je zaujimavy vtedy, ak ho napr zdedite = nulova obstravacia cena, ale kupovat to na hypo v dnesnej dobe je cesta do pekla.

hodnocení

1x

Ak to idete kupovat na hypo, tak to uz by som do toho vobec nesiel. Predpokladal som, ako mate volne peniaze a idete investovat. Riziko : narast urokov na hypo. Vami spominany rast o 90% za 10 rokov spravili aj akcie.

Napr index SP500 siel z 1100 na 3200 medzi rokmi 2010 - 2020, co je este viac ako vami spominanych 90% a nie su s tym ziadne vedlajsie naklady a manazovanie, ako pri najme.

hodnocení

1x
Peter souhlas. Argument že byty vzrostly o 90% je tak trochu mylný a týká se možná nominální částky. Pokud se od toho odečte inflace za těch deset let, bude výsledek daleko nižší. A důležité je taky třeba říct, že před deseti lety byly ceny bytů totálně na dně kvůli hypoteční krizi v US která se nakonec rozšířila po celém světě v krizi finanční a naše tehdejší vláda tomu ještě nasadila korunu, když totálně utlumila ekonomiku, takže nebyl o byty vůbec žádný zájem a to byly hypotéky zadarmo, ne jak teď, když jsou okolo pěti procent a k tomu ceny bytů na maximu. Já jsem tehda tady psal, kupujte byty, jsou zadarmo, jenže v té době mě tu málem ukamenovali, protože v módě bylo zlato za 1900 dolarů, tedy na maximech. A máte pravdu v tom, že akcie od té doby vzrostly daleko více a navíc je takové investování v podstatě bez práce, bez dalších investic, bez oprav nebo hledání nájemníků, takže čistý zisk bez práce. Mně loni portfolio vzrostlo přes 21 % a letos od začátku ledna o nějakých 10%. Mírně jsem ho přeskupil, něco odprodal a tři měsíce dokupoval v US při propadech. Ještě budu s nakupama pokračovat. Kdybych se zajímal o nemovitosti, tak koupím "Óčko" Realty Income, nájem cca 4% p.a. mi bude chodit měsíčně a bylo by to bez starostí, bez hledání nájemníků a hlavně bez předražené hypotéky.

hodnocení

0x

Ten v centre, kedze poloha je dolezita a ako pisete, dom je rekonstruovany, tak sa nemusite bat prekvapeni ako navysenie fondu oprav o 100% kvoli rekonstrukcii stupaciek a zatepleniu.

Teda ja by som nebral ani jeden, predstava, ako budete zarabat na najme nie je realna. Ak mate volne peniaze, su ine sposoby s ovela mensou namahou a rizikom. Nahodim mozne problemy ; nebude vzdy 100% obsadenost cely rok, mozete mat neplatica, ktoreho sa nepojde zbavit, susedia si budu stazovat na hlucneho najomnika, poskodi vam byt a bude nutna oprava, to vsetko znizuje vynos.

id

Kdyby takto uvažoval každý majitel volného bytu, tak je 40% obyvatel pod mostem.Kdo nic nedělá, nic nemá a nic pokazí.

Koupila bych ten novější byt.

churchill
hodnocení

Díky za reakci. Rozumím, že na nájmu nevyděláme. Naše představa je, že nájem pokryje dejme tomu 75% splátky hypotéky. A za několik let budeme vlastnit byt, jehož cena bude, očekávám, vyšší než dnes (podle ČSÚ narostla cena bytů za posledních 10 let o 90%). Pak můžeme byt věnovat dětem, nebo se do něj přestěhovat na stáří nebo prodat.

vmgf
hodnocení

0x
Nepíšete, jak velké je to město a jaký je tím pádem rozdíl mezi centrem a okrajem. Já bych brala ten novější.
churchill
hodnocení

Je to Plzeň, byt A je podle map 6 minut autem od centra, byt B 10 minut.

Já tedy v každém případě se přikláním k tomu novějšímu. Do toho staršího se bude muset brzy investovat. Mám to doma u stejně starého baráku.

el
hodnocení

0x
Koupil bych ten v lepší lokalitě, nemusí to nutně znamenat blíž k centru, ale dostupnost služeb ( obchody, doprava, parkování, zeleň a neposlední řadě co nejdál od nájemních domů se sociálně slabším osazenstvem, kde se pohybují různé individua.
Důležité je také hospodaření SVJ/družstva. Kolik je našetřené ve fondu oprav, nebo kolik je třeba doplatit úvěr. To ve výsledku je taky rozhodující, v přepočtu na být to může být rozdíl dalších destisícu / statisíců.

martin45
hodnocení

0x
Rozhodl bych se pro byt po rekonstrukci. Sám byty pronajímám a není nic „lepšího, když Vám nájemce neustále volá, že přestalo fungovat to či ono. A jen tak pro zajímavost, nájem není to hlavní, co Vám bude vydělávat. Pokud beru byt za 3 mil. a inflaci 10%, za rok je to 300 000 a za měsíc 25 000. I při vyšších úrocích dnešních hypoték je to dobrá investice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]