Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradní ohniště - tloušťka stěny

Od: rotorod® odpovědí: 23 změna:

dobrý den

přemýšlim o koupi nějakého ohniště na zahradu, bohužel nechci moc drahé (prostě na to nemám), ale i tak bych chtěl aby mi posloužilo. Ale nebudu v tom topit denně ani obden. Chtěl bych se zeptat jestli síla stěny 1mm je ok (z praxe někdo) nebo je to prostě málo a raději vybírat 2mm a víc? 1mm se propálí nebo ...? np něco jako toto, sice zde nepíše sílu stěny, ale z jiných stránek jsem podobné ohniště viděl a tam to psalo.

děkuji za rady

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Když nechcete aby to bylo drahé tak nekupujte hotový výrobek.
Ohniště můžete postavit z plných cihel z bouračky a maznice.
Buben z pracky co má boční plnění se dá použít bez úprav.
Zajděte do kovošrotu, disk z náklaďáku má hodně tlustou stěnu, nebo rozříznout tlakovou nádobu, ale neberte pozinkovaný materiál.

hodnocení

2x
Jestli to chápu dobře, tak vám jde o to, že si táborákem nechcete ničit trávník. Spíš asi raději dejte odkaz na uvažovaná ohniště, a vždy vám k nim někdo napíše, jaké mají výhody a nevýhody. Co,se týče tlouštky materiálu, to není jediný parametr, kterÿ rozhoduje o životnosti. Záleží na kontrukci, topivu, způsobu používání, čištění a skladování.
Pro info, kdysi jsem toto také řešil, tak jsem si navařil nožky na disk z auta. Funguje to perfektně, ale po dvou letech sw mi trochu omrzely párky a spekáčky opékané v ruce. Tak jsem vzal druhý disk a položil ho na ten první a na to dal drátěný rošt. Do původního spodního disku jsem vyříznul přikládací dvířka. Prostě jsem z ohniště udělal gril, na kterém se vše připravuje mnohem konfortněji, je lépe propečené a dá se grilovat i maso a sýry. Mám tedy teď možnost jak ohniště, tak grilu. Opékat v ruce od té doby už nikdo nechce, takže napřed všem ugriluji a pak kleštěmi sundám horní disk a sedíme u otevřeného ohně. Tím chci říct, že to možná ještě nevíte, ale také ve skutečnosti možná otevřené ohniště je jen předkrokem ke grilu.
doplněno 02.04.22 11:44:

Mám to teď přes zimu zaházené ve stodole. Minulý i předminulý rok jsme intenzivně bourali a stavěli a nebyl na pohodu čas.

Spodní disk je 14" ze Š100, centrální otvor jsem zmenšil předělením kouskem pásoviny a po obvodu má disk jen úzké štěrbimy, kterými téměř nic nepropadne. Ten má navařené cca 25 cm nožky Na něm sedí tuším 13" disk z jiné škodovky. Vypadá to dost podobně, jako na přiloženém odkazu, jen mám nožky dál od sebe kvůli stabiitě a menší přikládací otvor a disky na sobě jen položené, protože po lehkém oklepání okraje pasují. A na tom položenou kovovou mřížku na opékání. Ničím jsme to nenatíral, nemám to na parádu a nechci riskovat uvolňování nějakých látek, jen jsem první táborák rozfajroval,a by se barva opálila a druhý den barvu oškrábal drátěným kartáčem. A pak ještě pro jistotu jeden větší táborák bez opíkání.

hodnocení

disk z osobáku nebo dodávky? to je asi hlubší...

natíral jste to něčím? aspoň zvenčí?

dáváte dolu něco proti odpadavání popela na zem přez díry v disku?

dal by jste prosím foto?

díky

joudic*
natirat muzete zarovou barvou, ale buhvi jestli se z toho neco neuvolnuje, treba ne po vypaleni
hodnocení

děkuji za hezké video

hodnocení

1x

Co třeba něco podobného, případně se tam zajít podívat...zkuste zavolat, dohodnout se na typu, provedení...

Tělo ohniště je dostatečně vysoko nad terénem a nehrozí tak poškození podkladu pod ohništěm. Zde více typů...

Místo odběru zboží Český Těšín

Sklad WALMARK – Aga24

Ul. Nová Tovární 1940/85

Český Těšín 73701

Česká Republika

GPS: 49.7318899,18.6243158

Pracovní doba:

Pondělí - Pátek 8.00 - 15:30 hod.
Odpolední pauza: 12:00-12:30 hod.
Telefon:
+420 777 608 982
+420 775 775 791

doplněno 31.03.22 20:49:

Nebo ze silnějšího ple/... ale poměrně levné... Kulaté ohniště s průměrem 50 cm a hloubce mísy 13 cm je vyrobeno z oceli o tloušťce cca 2,5 mm.

doplněno 31.03.22 20:55:

Až teď jsem se podíval na váš odkaz...

Možná máte něco z toho doma...

hodnocení

Díky za tipy, ale to jsou pravě bohužel všechno bohužel nízká ohniště nad zemi, cca těch 10cm a to je pry málo, pokud to budu mít někde na trávě...
(myslím ty tipy z svet-trampolin)

joudic*
hodnocení

0x
ja mam velky smaltovany lavor z davnych dob a nestezuje si, muzete koupit par malych samotek a dno s mezerami vyskladat

hodnocení

Asi si protiřečím, nechci drahy ale funkční,... ale nechci stálé ohniště někde na zahradě, proto hotový výrobek. Takže 1mm je fakt málo nebo by stačilo?
Děkuji
1mm je i není, záleží co to je za materiál a jak velkému žáru bude vystaven.
Mate vyhlídnutý konkrétní výrobek, odkaz?
Drahý je kolik?
Co vše to ohniště musí splňovat?
hodnocení

tak třeba ten odkaz co jsem dal? topit uhli nebo dřevo a na opekání párku nebo nějaké maso na roštu nebo zelenina. Nic extra, žádné bukové dřevo. Drahý je víc jak 2000,- s roštem

hodnocení

a ještě se zeptám, pokud to má nožičky a spodek mísy je cca 11cm od země... je to natolik nísko, že se bude vypalovat trávnik od toho žáru?

joudic*
ano vypaluje

jabraka*
hodnocení

0x

Mnoho let na pálení odpadových organických materiálů(papír,větve dřevo,používám starý 200 l sud.Jen se dole vytvoří otvor m5 - 8 cm ,případně se nechá vyšroubované nalévací víčko.Pouze s jedním hliníkovým sudem jsem neuspěl.Při vyšších teplotách totiž hliník shoří.

JABRAKA

hodnocení

ohniště Hermes - síla oceli 2,5mm, celková výška 31cm - to by už asi nemělo vypalovat trávu, to bude od spoda cca 20 a to už je vysoko...co myslíte? děkuji

A tady velmi podobné...29cm vysoké... a za polovinu. Dolů pod ohniště můžete dát ochranu, pokud bude třeba...třeba kus plechu

hodnocení

Diky za tip, ale váha 3kg to bude určitě 1mm plech, toho se tak trochu bojím, ale nevim jestli oprávněně
Máme už více jak deset let takový ten gril na třech nožkách, se dvěma kolečky, tam je plech tak odhadem půl až nula osm milimetru...a drží, pořád je celý, nepropálený... vypadá takto, ale není to litina, stál do tisícovky rajnabytku.cz/... je to tento, už jsem ho našel mall.cz/...

hodnocení

a topíte jen dřevěným uhlím nebo normálně to rozfofrujete naplno a opekáte třeba špekáčky

I párky...ale ne pokaždé...2x, 3x ročně...
joudic*
@rotorod jinak mam dobre zkusenosti se stavebnim koleckem, neni to extra esteticke, ale na spekacky a podzimni zahrati osazenstva je to ok

hodnocení

tak nakonec koupen ten Hermes, vypada fakt dobře

děkuji všem za rady, názory a pomoci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]