Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omítka na stodolu špryc

Od: konesak odpovědí: 5 změna:

Poprosil bych o radu, potřeboval bych nějak nejlevnějš a nejrychlejš upravit venkovní zdi stodoly větších rozměrů (25m x 10m). Zdi jsou nyní okopané až na kámen a nebo cihlu. Stodola je kombinace cihla + kámen. Zdi jsou celkem nerovné, takže nějaká hladká omítka nepřipadá moc v úvahu. Napadlo mě jen stodolu našprycovat cementovým šprycem. Co na to říkáte? Cílem je aby se ochránilo zdivo a aby to nějak vypadalo. Popřípadě co jiného byste doporučili?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den!

Jak se omítaly kdysi stodoly a pod. hosp. stavení u nás na Šumavě. Ze zkušeností mého tchána, starého zedníka, jichž jsem využil při opravě chalupy.

Zdivo po očištění navlhčili, pak "špric" cement. mlékem s přídavkem jemnějšího písku. Jen minimálně možná vrstva, házeno lžící. V předminulém století tuto operaci vynechávali, cement neměli.

Pak lžící nahazována vápenná, později vápenocementová omítka, s povrchem t.zv. "od lžíce", kdy se po nahození ihned lžící stahuje a urovnává povrch. Vzniká tak charakteristický vzhled omítky. Když to chtěli mít parádnější /movitější sedláci/, tak to nakonec přestříkli /zase jen lžící/ hrubším vápenným nebo vápenocementovým špricem. Žádné stahování latí do roviny, "hoblování", štukování a "filcování" Praktické a levné řešení. Pozn.: v Bavorsku je k vidění podobný způsob omítání i u starých domů ve městech, stopy po lžíci jsou pravidelnější, vzhlednější a parádnější. Princip je ale stejný. Prostě jen "od lžíce".

"Parádníci" si k tomu navíc nechali udělat kolem rohů a stavebních otvorů /vrata, dveře/ uhlazené, filcované pruhy, které pak byly v konečné úpravě i barevně odlišené.

No a nakonec pak tuto omítku pravidelně natírali vápnem - váp. mlékem. Když to chtěli barevné, tak použili do vápna šmolku a bylo to namodro. Viz Horažďovicko a Pačejovsko. Tam je do modra každá druhá stodola.

Nahazovat tak může zkušený zedník, ale i šikovný "amatér" to zvládne. Akorád si musí dát pod nahazovanou stěnu fošnu, co spadne sebere, přidá jemnější písek, vápno a cement, zamíchá a jede se dál. :)

hodnocení

2x
Proč ne. Na špric se prodává i takový mlýnek na kliku se kterým to i docela vypadá. Dřív se to dělalo metodou " přes koště" což taky šlo ale chtělo to trochu cviku.
Zajímavé. Celý život ziji v tom,že špric je cementové mléko, které primárně slouží jako podklad a nanáší se jakoby stříkáním lžící nebo lopatou... Mlýnek jsem myslela že je na břízák. No co už,jako správná blondýna v tom mám bordel *smich* jinak špric se mi jeví jako použitelný nápad, jednoduché a levné. Já bych to jen očistila a nešpricovala.
Špric je z němčiny střik takže v podstatě prostřik pod omítku i stříkaná omítka se do toho termínu vleze. Břizolit se, co vím škrabe. Možná nás rozsoudí někdo, kdo se tím živí. Já měl tátu zedníka takže vycházím z toho co se mě snažil naučit.

Já pamatuji jak na mlýnek (Omítačka ruční ČERT), tak i koštětem přes klacek. Ale nikoliv špric, ale stříkaná finální omítka.

Každopádně cokoliv řídkého jde čertem i válečkem. I břízolit, pokud není škrábaný, ale jen stříkaný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]