Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motorový spouštěč

Od: jarek111® odpovědí: 15 změna:

Zdravím. Mám nový elektromotor 2,2 kW, 1 447 ot/min, motor má psaných 10,7 A, k tomu nové čerpadlo třístupňové SVA 32 2,05 kW, 1450 ot/min. Na zahradě mám hlavní rozvaděč s počítadlem a z něho vedený kabel do podružného rozvaděče. ( vše na fotu). Na motorovém jističi je 15 A. Jde mi o to, zda budu moci zapínat čerpadlo tímto jističem, nebo si budu muset dokoupit tzv. Motorový spouštěč. Pokud ano, tak jak silný. Prosím přesný název. Vím že slouží k ochraně motoru před přetížením a případném výpadku fáze. Děkuji za opravdu přínosné rady.

Motorový spouštěč
Motorový spouštěč #2
Motorový spouštěč #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Motorový spouštěč je více než vhodný pro motory, proudová hodnota se dimenzuje podle jmenovitého proudu motoru. Těch 10,7A se mi nějak nezdá není za lomítkem na sítku další hodnota?
Pro zapínání čerpadla vhodnější vypínač než jej zapínat jističem.
Vybavení rozvaděče už má svá nejlepší léta za sebou, doporučuji vám vyměnit jistič pro čerpadlo za motorový spouštěč a doplnit proudovým chráničem a nové jističe pro zásuvky.

Rada dobra, plne suhlasim, len sa obavam,ked pan uvidi rozpocet za komplet rekonstrukciu, tak neurobi nic.

hodnocení

Toto je ten motor i s popisem ( foto)

Motorový spouštěč #4
Motorový spouštěč #5

To někdo napsal volovinu. Takový údaj na štítku není. Když se toto čerpadlo prodává i s motorem, tak se udává maximální proud 4,8 A.
pumpa.eu/...
Když budete chtít spouštěč, tak kupte s rozsahem 6 - 10 A.

Pokud se udává proud 4,8A, pak motorový spouštěč 6 - 10A je moc "velký"; nastavuje se dle jmenovitého proudu motoru. Kdyby byl ten proud opravdu 4,8A, pak spouštěč 4 - 6,3A, třeba elektro-motory.cz/...

To je pravda. Na štítku toho motoru, co koupil, je ale 7 A, tak jsem nechtěl poradit blbě. Chtělo by to koupit přes internet, aby se dal vyměnit.

hodnocení

4x

Třífázový motor 2,2 kW nemůže odebírat proud 10,7 A, ale z jedné fáze maximálně 5 A. Kde je ten údaj napsaný? .Z popisu není zřejmé, kde máte umístěný ten motorový jistič 10 A co je na první fotce. Je zapojený ještě za jističem ITV 16 A? K čemu je na tom podružném rozvaděči vypínač? Motor můžete naprosto bez obav zapínat jističem, ten však k vypínání není určený. Teprve až kdyby se rozbil, tak ho můžete nahradit vypínačem nebo mnohem dražším spouštěčem. Prvořadě ale není nutný. Jestli u čerpadla nejste, tak bych zvážil časové relé.

hodnocení

Fotky jsem poslal. Co se týče 1. snímku, tak to je hlavní vypínač na rozvaděči u hodin mimo zahradu.

Z popisu fotek nejsem schopen při nejlepší vůli pochopit, jak jdou rozvaděče a jisticí prvky za sebou. Můžete to popsat od hlavního jističe před elektroměrem až po vývod k motoru?

hodnocení

Tak ještě jednou. V klasické kapličce u zahrady je hlavní jistič 10A a tři pojistky ve spodní skřínce. Na zahradě mám svůj malý rozvaděček s jističi a vypínačem ( na snímcích.) Odsud pak vedou všechny rozvody i k motorové zásuvce. Snad už je to jasné.

Jestli máte hlavní jistič před elektroměrem 10 A, tak následující ITV 16 A a motorový 10 A nemohou fungovat. V tom případě by bylo opravdu lepší to předělat. Minimálně někde sehnat starý ITM 6A a místo motorového 10 A dát spouštěč.

hodnocení

3x

Istic je tam kvoli kablu, nie kvoli spotrebicu. Motorovy spustac sa dimenzuje podla prudu motora, je tam nastavovacie koliesko, cize kupite taky, aby vasich 10A bolo v rozsahu regulacie.

Celkovo ale ta instalacia posobi muzealnym dojmom, tie stare bakelitaky maju svoje odzite a nemusia fungovat spravne.

danecek*
hodnocení

3x

Nějak se to pomichalo, na obrázku je nejspíš 3f motor, uváděný proud je pro jednofázový. Taky podporuji další rádce. Jistič v rozvaděči chrání vedení, spouštěč by měl být někde u motoru, vypínač je velmi praktický.

hodnocení

0x
Tyto odpovědi vám nestačily? poradte.cz/... Dejte foto štítku motoru z důvodu vámi uváděného proudu. A znova stejná otázka po pár dnech... Občas si něco pamatujeme...
doplněno 30.03.22 14:28: A motorový spouštěč důrazně doporučuji, pokud nechcete za chvíli kupovat nový motor. Dnes už to nejsou předimenzované motory, jak kdysi dříve, vše je na hraně, po přetížení motor bez ochrany poměrně rychle končí..m
hodnocení

Dobře si pamatuji, nemějte obavy. Štítek motoru bohužel nemám k dispozici - vše se nachází v servisu na sestavení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]