Zdravím. Co dělám špatně, že excentrická bruska zanechává na dřevě stopy? Pokud se nemýlím, je určena k tomu, aby stopy nezanechávala ne? Brousím zlehka, nijak netlačím. Co teda dělám špatně? Díky za rady
Typické pre excenter sú škrabance v tvare prasačieho chvostíka. Vačšinou ich odstránite následným brúsením. Ak nie, bude možno potrebné vrátiť sa o krok nazad. Podľa toho, aké drevo brúsite, stačí väčšinou voliť zrnitosť P60-P120 (-P240). Neprekračujte v jednom kroku dvojnásobok (napr. prechod medzi P50->P100 je OK, ale P40->P120 nie.). Zase nemusíte ani použiť každý papier v rade, je to zbytočné. Záleží na dreve a samozrejme dostupných zrnitostiach. Chce to trochu cviku. Ďaľšou príčinou - okrem nevhodnej techniky - sú aj nečistoty. Ak brúsený povrch zostane znečistený zrnami hrubšej zrnitosti, prípadne sa vysypú z prístroja, budú robiť škrabance. Používajte pokiaľ možno odsávanie a dosku pred brúsením jemnejším brusivom otrite od prachu. Nie je od veci prístroj pravidelne prefúknuť stlačeným vzduchom. Brúsny papier sa opotrebováva. Ten menej kvalitný sa priamo rozpadne. Tie kvalitnejšie síce držia po hromade podstatne lepšie, ale časom sa otupia a nemajú úber. Brúsite a nič nevybrúsite. Posledných mohykánov dobrúste ručo, prípadne sa zamyslite, či budú viditeľní.
juna
Můj obor je elektrikář a tak s tímto nemám zkušenosti. S excentrem dělám poprvé. Jen mě zajímalo, proč to škrábe povrch. Je pravda že odsávání nefunguje a na desce zůstávají jemné piliny. To bude ten problém? Škrábance jsem zabrousil vibračkou ale po použití excentrické brusky se objeví znova. Zrnitost byla 120.
Buď máte kotouč s příliš hrubým zrnem, nebo vám z kotouče odpadávají kousky brusného povrchu. Řídil bych se tím co napsal miso, akorát ta zrnitost 60 se mi zdá moc hrubá, začal bych spíš od 80 či výš (podle nerovnosti dřeva).
juna
Tohle právě byla zrnitost 120.kotouč byl čistý a nic z něj neopadávalo.jinak bych začal u toho
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.