Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba sila na pelety

Od: newcity® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

nemáte někdo zkušenosti se stavbou sila na pelety svépomocí mimo dům? Bohužel ve sklepě není prostor, kde by bylo možné vybudovat silo. Na paletách v pytlích tam uskladním až 6 tun, bohužel je to rozstrkané po celém sklepě, prostor pro vybudování sila o kapacitě do 6 t. tam není, proto uvažuji o stavbě sila za domem.

Předem díky všem za nápady

Petr

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nikdo nereaguje, tak jen můj laický názor. Pelety především nesmí zvlhnout. K tomu podle mě vedou dvě cesty, buď je to téměř vzduchotěsná dobře izolované nádoba, nebo větraný prostor dobře izolovaný od např. zemní vlkosti. Vy potřebujete 6 t, což je 10..12 m3. Řešení asi bude hodně o tom, kolik se vám do toho chce vrazit a jaká poloha a prostor je k dispozici.

Také jste nezmínil, jak je chcete ke kotli dopravovat, jestli foukat, šnekem, ručně, nebo jak.

Například můžete postavit zděnou, nebo jen plechovou či dřevěnou přístavbu, kde umístíte tyto dva zásobníky:

topenilevne.cz/...

Nebo pokud chcete dělat samodomo, tak do přístavby vestavíte dřevěnou konickou vložku.

avytapeni.cz/...

Tady jsou nějaké návody a odkazy:

waldera.cz/...

Hodně zajímavá je i možnost podzemního zásobníku:

etaenergy.eu/...

Umím si i představit cenově dostupné řešení použitím plastového zásobníku, jaké se dělají na dešťovou a odpadní vodu.

Jsou na to obdobné požadavky, jako na široce používané zásobníky na obilí a krmiva v zemědělství, takže ty ceny nejsou až tak přestřelené a může se vám podařit za rozumný peníz koupit něco použitého z plastu, lamina, nebo kovu.

Možností je hodně, je to o penězích, možnostech a požadavcích.

doplněno 26.03.22 11:35:

Tady je to celkem pěkně shrnuto:

ceska-peleta.cz/...

doplněno 29.03.22 21:40: Ona u pelet se cena pytlovaných a foukaných až tak neliší, takže je to spíš o pracnosti pro vás. U uhlí je rozdíl o dost větší.
hodnocení

Máte pravdu, i když 50 haléřů na kg udělá na šesti tunách rozdíl 3000,- Ale pravdou je, že ti kdo nabízejí pelety foukané, mají také navýšené ceny i na pytlovaných. Šlo mi hlavně o pracnost, jsem po těžkém úrazu ruky, tak je úklid pytlů náročnější..

hodnocení

Děkuji za zprávu a rady, omlouvám se, že reaguji až nyní. Odkazy a nápady jsem prohlédnul, bohužel náklady by byly dosti vysoké. Pravděpodobně (alespoň dočasně) vyřešíme přístavbou a umístěním pelet v pytlích na paletách, pytle pak bude možné dle potřeby naskládat oknem do sklepa. V budoucnu by pak stačilo přístavek upravit - dovybavit silem, dopravníkem atd. Přístavek by byl na zahradě "přilepený" na domek a propojení mezi sklepem (kotelnou) zajištěno jedním ze sklepních oken.

Ještě jednou děkuji Petr

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]