Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám takový dotaz. Při stavbě domu jsem míchačku nepoužíval, základové pasy i deska se vylévaly mixem. Ale čekají mě další stavby a teď jde o to, zda i na ty využít mix nebo zkusit připravit míchačkou.Ale říkám si, jak by to s tou míchačkou fungovalo...dejme tomu základy pod plot mi přijde zbytečné volat mix, ale pokud mám míchačku na jedno dejme tomu max 1,5-2 kolečka, tak než namíchám další rundu, tak ten beton ve výkopu už začne pracovat, ne? A dejme tomu, obědová pauza, tak to už se to vůbec nepropojí nebo ano? Ptám laicky, ale dělal jsem s betonem max malé věci, tam to bylo OK.
Když na to máš, tak využiješ domíchávač. Oni do toho betonu dávají nějakou chemii, takže takový beton doma nenamícháš. A když jde přijet domíchávačem na místo a vyklopit beton přímo na místo, tak je to rychlá práce.
Když mícháš beton míchačkou, tak si buď od někoho půjčíš velkou míchačku a nebo to děláš po dvou kolečkách. Prostě namícháš, vyklopíš, zhutníš a tak pořád dokola. Beton ve výkopu sice začne pracovat, ale pouze když ty budeš pracovat rychlostí šneka. Když bude jeden míchat a druhý vozít kolečka, tak se ani jeden z těch dvou nezastaví (kromě té přestávky na oběd). Když ti na tom betonu tak záleží, tak si můžeš dát pouze rychlou svačinu a obědvat až to budeš mít hotový.
My jsme normálně betonovali opěrnou zeď (vyplňovali jsme ztracené bednění). Míchačku jsme měli velkou na čtvery plné kolečka betonu a nikdy se nestalo, že by beton začal tuhnout.
A k tomu betonu z mixu: při betonování základů nám zbyl asi kubík v domíchávači. Tak jsme to vypustili na zem na geotextílii. Ten beton začal tvrdnout asi po čtyřech hodinách. Po několika měsících, až jsem se toho chtěl zbavit, tak jsem to musel rozbíjet zbíječkou na menší kusy a odtrhnout to od geotextílie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.