Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tady někdo, kdo má na baráku naistalovanou fotovoltaickou elektrárnu od ČEZu? Zajímalo by mne, jak je to potom. Kolik se pak platí měsíčně, když už je celá instalace zaplacená. Vím, že se mohu zeptat přímo u nich, už jsem je kontaktovala a udělali mi předběžnou nabídku. Ale předtím, než si s nima domluvím závaznou schůzku, bych potřebovala vědět od opravdových spotřebitelů, jak to probíhá pak v praxi a jestli se to skutečně vyplatí. Mockrát děkuji.
Za mě žádnou energetickou skupinu. Předražené a pravá neví co dělá levá... jako srovnávací nabídka dobrý, ale to je tak všechno. Oni o tom nepřemýšlí a jen mrskají, aby vydělali hlavně oni. ČEZ a spol na instalace FVE určo ne.
Doporučuji zkusit najít v okolí někoho, kdo má a vyzpovídat ho. Hodně o tom přemýšlet. My jsme před tím zrušili plyn, který byl jen na ohřev TUV, protože bez elektrického bojleru je to škoda.
Pokud nemáte bazén nebo jiný letní velký odběr doporučuji cílit na cca 30% roční spotřeby. Vidina, že už nebudete platit za elektřinu je zcestná, ale úspora je to vynikající. Resp v létě ušetříte veškerou elektřinu, ale v zimě skoro žádnou. Proto těch cca 30%.
Právě proto jsem se chtěla zeptat lidí tady. Jestli se mi ta investice v mém věku vůbec vyplatí. Já právě nerozumím tomu, jak to pak funguje. Bazén nemám, ale topím elektřinou. Sice jsem měla kliku zafixovat si cenu elektřinu ještě v době před tím skokovým zdražením, ale 3 roky uběhnou jako voda a nevěřím, že to pak bude lepší. Jsem už dlouhodobě u ČEZu, proto jsem poslala poptávku k nim. Jsem sama ženská a nerozumím tomu a nikdo v mém okolí tuto elektrárnu doma nemá. Tak jsem prostě začala uvažovat, jestli bych si ty neměla nechat instalovat. Oni mi to předběžně podle mých údajů vypočítali s instalací na klíč na 289.000 Kč. Z toho je 99.700 Kč. dotace, kterou se nabízí vyřídit, takže by mne to celé vyšlo na 189.300 Kč. Kdybych to měla splácet, tak bych do toho nešla, protože bych asi umřela dřív, než bych to splatila. Navíc oni ani nevědí kolik mi je let a tu půjčku by mi vzhledem k věku podle mne nedali. Já to myslela tak, že bych to zaplatila najednou z peněz, co mám stranou, ale padly by na to skoro všechny mé úspory. A kdybych pak měla stejně za elektriku platit, tak je to na prd. V současné době platím 2 890 Kč měsíčně. Celý barák je na elektřinu, není tady plyn.
P.S.
Ono mne také trochu zlákalo to, že mám ten svůj baráček ideálně situovaný, jsem z jedné strany na východ a větší část stavení je na jih, a pere sem slunce celý den až do večera.
Teď jsem si znova přečetla co jste mi napsal. Takže vlastně pro mne by se to nevyplatilo, protože v létě netopím, bazén nemám, tudíž mám v tomto období nízkou spotřebu. Ale kdyby bylo v zimě pořád pošmourno a nesvítilo slunce, tak jsem namydlená, protože to nestačí vyrobit tolik elektřiny, abych tím pokryla spotřebu v topení a ohřívání běžné vody, a musela bych zase u nich tu elektřinu kupovat. A proč teda píšou, že v letním období je možné u nich nespotřebovanou elektřinu "ukládat"? já tomu rozuměla tak, že pak bych mohla čerpat z toho, co jsem si k nim jaksi "uložila". Ono to bude složitější, než si myslím.
všechno to musíte nejdříve spočítat. Virtuální baterie by se mi nevyplatila, protože letní přebytky dáme do bazénu, ve vašen případě by to bylo jiné. To mě nenapadlo. Samozřejmě to není zadarmo, ale asi se to vyplatí. No, každopádně do toho vstupuje i cena za 1kWh, kterou teď platíte... při topení elektřinou máte lepší sazbu než D02d oproti které jsem si spočítal návratnost cca 12 let a to je opravdu snad nejnižší možná návratnost. Většina jí dosáhne tak za 20 let... s novými cenami možná za 15
Tak ještě jednou děkuji. Ještě si to promyslím a případně tam zatelefonuji. Je mi blbé hned kliknout na to, aby sem přijel ten jejich technik a já si to pak rozmyslela. A sazbu produktu jsem si letos měnila na D57d.
Já taky nejsem nejmladší, je mi 67 a šel jsem do toho. ČEZ jsem si vybral podle doporučení a hlavně kvůli záruce. Těžko soudit, jestli tady ještě různé firmy poskytující FVE za 15 let budou. Prostě jsem na to měl a přišlo mi rozumné v dnešní době investovat. Zatím nemohu poskytnout informace o tom, jak to funguje. Jsem v provizorním ržimu a čekám na revizi a 4q elektroměr.
Solární panely jsou dvou typů:
Fototermika jsou panely sloužící k ohřevu vody, ohřívá se tekutina ve vnitř. Fungují i v zimě k vytápění! Účinnost 50% na ohřev vody. Téměř nulová degradace.
Fotovoltaika slouží k zisku elektříny. Účinnost 5% na ohřev vody. Nezanedbatelná degradace.
A co domácí větrná elektrárna? Fouká u Vás?
Nebo nemáte potok za zahradou? Vodní elektrárna je jedna z nejlepších, slunko zande za hory, větr se unaví a uteče do dáli, ale voda, voda teče a teče.
Zrovna nedávno jsem četl odbornou kalkulaci na FVE + akumulátory + údržbu. V Českých slunečních pomínkách, současných (pro nás vysokých) cenách za elektřinu vyšla návratnost 20 let. To znamená, nic se neušetří. Po 20 letech znovu obnovit, zařízení už bude klimatickými podmínkami poničené. Jenže co bude za 20 let? Ano byl tam návrh dotovat FVE 90%, jenže stát nejsou politici, ale všichni my, kteří dotace zase nějak zaplatí.
V tom rozpočtu jsou zahrnuty solární panely, řídící jednotka a střídač. Určitě počítali i s tím, že budu také svítit a ohřívat vodu a používat to na všechny spotřebiče, vyplňovala jsem docela podrobný dotazník, kde se na tohle všechno ptali. Já nemám ten baráček nějak veliký, a nemám patro. A vytápěná plocha je jenom asi 80 metrů čtverečních. Také se ptali, kolik tady bydlí lidí, asi kvůli spotřebě teplé vody, to nevím.
Aha, tak na to bych se eventuelně teda zeptala, to mne docela překvapuje, že mi udělali tak divný návrh. A děkuji za upozornění. A nakonec mne právě tohle teda docela nakoplo k tomu, abych tam zavolala a na tohle se jich zeptala přímo. protože by měli teda také započítat i tu baterii, přece musí předpokládat, že budu chtít také svítit. A nejenom to, přece mám televizi a počítač. A to by teda nefungovalo? Je to nějaké divné.
Jirib, já ale nemám přímotopy. Mám normální radiátory a elektrokotel. Nic na palety si pořizovat nebudu, protože je mi přes sedmdesát let a jsem sama ženská. Zvykla jsem si jednoduše jedním cvaknutím spustit topení a druhým cvaknutím ho vypnout a nemuset se s ničím tahat, přikládat a čistit nějaký rošt, nebo co. Jde mi také o komfort.
Baterie. Ač životnost FVE je řádově v desítkách let, tak kapacita baterií po 7 letech začne prudce klesat. V současnosti sledovatelné na elektromobilech, které po 8 letech mají zanedbatelnou cenu až na 10% původní ceny.
Děkuji všem za čas, který mi věnovali. Rozhodla jsem se, že to nechám "plavat". Aby to mělo nějaký smysl, musela bych do toho investovat víc, než jsem si myslela. A v mém věku už bych to nestihla ani pořádně využít, takže to nechám tak, jak to mám. A ještě jednou všem děkuji.
Já už jsem na tohle hodně stará a už se mi nechce se učit něco nového, protože ono není jednoduché také to, jak to doma ovládat a kontrolovat. A po tom všem, co jsem si o funkci tohoto systému přečetla, se mi do toho už nechce. Chlapa doma nemám a kdyby se s tím něco stalo, tak budu mít jenom problémy. Dneska sem ještě v pohodě, ale pořád mi je 73 let a nedovedu si představit, jak bych řešila třeba 83 letech výměnu toho systému. Nebo nějaké opravy. Tohle je pro mladší lidi a a chce to mít také chlapa. Já si dobře pamatuji, jak se mnou jednali, když jsem měla problém s obyčejným elektrokotlem, jak byli sprostí, když si mysleli že mne oblafnou a já se nedala. Jenomže to byl jenom elektrokotel a to jsem sama vyřešit dokázala, tohle bych nemohla zvládnout. Ještě by se mi asi nejvíc vyplatilo tepelné čerpadlo, protože jeho ovládání zase snad není až tak složité. O tom teďka přemýšlím, ale rozhodnutá nejsem. Já jsem zvyklá zmáčknout čudel a topení jede. když mi je moc teplo, tak zase zmáčknu čudel a je to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.