Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte tady někdo zkušenosti s tepelnými čerpadliy vzduch/voda, příp. i dalšími typy?
Předem děkuji za další odpovědi.
Rozdíl v ceně za elektřinu je mnohem větší. Doporučuji si předem zjistit ceny než jsem psát nesmysly. Na tepelná čerpadla je nyní sazba D55d. Cena VT je 3,95 Kč a NT 3,86 Kč za kW tzn. je skoro stejná po celý den. Ovšem oproti sazbě bez tepelného čerpadla D25d (ohřev vody) je ve VT o 1,99 Kč nižší a v NT o 0,06 nižší. V sazbě D25d je doba NT rozdělena až do 3 časových úseků většinou v takové době kdy to nevyužijete. Oproti sazbě na TČ máte skoro stejnou sazbu 24h denně pro celý dům... Elektřinu tak máte pro celý dům o cca 2 Kč nižší a to po celý den!
Jendo, nepochybuji o tom, že Petry, uhlí a dřevo ve starých kamnech je "nejlevnější" způsob vytápění. Ale pokud to srovnáváme s TČ, musíme porovnávat LEGALNÍ a stejně komfortní vytápění (včetně prosotorových nároků, nároků na obsluhu a teplotního komfortu).
Zdražení TČ v roce 2022 je fakt, ale upřímně řečeno, nic dramatického to není. 7kW TČ se vejde do cca 200tis Kč vč daně, 10kW TČ pak někde kolem 260tis Kč vč daně (na obě jsem si pro známou nechal dělat aktuálně nabídku). To není žádný dramatický rozdíl proti roku 2019 (a obě nabídky mám na značková TČ, nikoliv "no name").
TČ tedy můžeme cenově a provozně srovnávat pouze s adekvátní "jinou" náhradou, nikoliv se způsobem vytápění 60 let starým (a dnes také nezákonným). OK, kotle na dřevo, peletky...se silem, akumulační nádrží..s potřebou vložkovat komín atd. Pak je ta cena v podstatě velmi podobná ceně TČ.
Vložkování se týkalo samozřejmě plynu...
Ale to není tak podstatné.
Cena kotle na peletky se zásobníkem a montáží se zpravidla také dostane hrubě přes 100tis Kč..
Opět ale opakuji, ať si každý topí čím chce (za dodržení platných zákonů).
Ceny které uvádím jsou dnešní ceny, při uzavření smlouvy na neurčito + cena za rezervovaný příkon. Rozdíl mezi sazbou D56d a D55d je v době kdy bylo TČ instalováno. Existuje i D57d. Na cenách které uvádím to však nic nemění. Oproti D02d a D55/6/7d máte cenu za elektřinu nižší o cca 2 Kč. Ceny jsou dnešní! Píšete zde svá moudra, ale zkušenosti nemáte. Provozujete TČ? Já ano a hned 3. V rodinném domě mám vzduch/voda a ve 2 dílnách 100 m2 mám 2 TČ vzduch/vzduch. V RD jsem dříve topil automatem na uhlí. Začínal jsem na ceně 135 Kč za q. Nyní je cena 340 za q ořech 2 Most, Ledvice již stojí 380 Kč. S uhlím jsem za zimu protopil cca 25-30 000 Kč, mám dům 250 m2. Za elektřinu jsem platil dříve bez topení 21 600 Kč/rok. Vloni jsem platil za elekřinu domácnost + topení 38 000 Kč. Letos v ČEZ online vidím nedoplatek cca 4 000 Kč. Letos se to tedy zvedne na 42 000 Kč. Ať počítám jak chci, je to stále o 4 000 Kč levnější než topení uhlím. Je to bez bordelu, bez práce. Automatický kotel mám však stále ponechán jako rezervní, pro případ potřeby... Dále není pravda, že se sníženou sazbou jsou problémy. Mám NT vyřízen jak na domě, tak pro podnikání, kde musí být druhý elektroměr. Jako potvrzení, že se jedná o hlavní zdroj vytápění stačí protokol o instalaci TČ, kde jsou uvedeny tepelné ztráty domu. Každá solidní firma při instalaci TČ dodá vždy zdarma. Nikdo v domě nic nekontroluje. Nikdo to tepelné čerpadlo ani nechce vidět. PENB doopravdy nepotřebujete.
Ještě další příklad z praxe. V dílnách obě 2x 100m2 mám TČ vzduch/vzduch. Při temperování na 16-18°C platím za roční vytápění jedné dílny 6 000 - 8 000 Kč! Jsou zde úderníci, kteří si dali topení na naftu/mazut. Prý je to levné. Další zase v dílně topí petrami. Ten s tím mazutem topí nakonec taky v petrách, protože to tam nestačí lít a ten s petrami protopí taky 6 000 - 8 000 Kč, ale musí přikládat, čistit, vynášet popel. Já na začátku topné sezóny nastavím teplotu a až do konce nic neřeším...
Topte se čím chcete, když si to sám pro sebe dokážete zdůvodnit. Nepište ale blbosti, že topení TČ je drahé. Ano je drahé, když si koupíte čínský šmejd, co je přímotop místo TČ. Je to drahé, když máte tepelnou ztrátu 20kW a dáte si TČ o výkonu 10kW a bivaletní zdroj o 10 kW protože je to levnější tzn. zase si pořídíte přímotop... Ještě se tím chvástáte, že cena elektřiny letí nahoru a ostatní podle Vás nezdražuje... Uhlí a pelety stojí stále stejně? Ani náhodou, vše zdražuje stejným tempem.
To že se pár jedinců honících se za každou korunou nechalo nachytat od firem jako Kolibřík energy, Horní dolní energy i Bohomia energy neznamená, že topení i při dnešní ceně za elektřinu se nevyplatí. Ono totiž zdražilo i to uhlí i ty pelety...
A co ten výtah z ERÚ dokládá? Někde se tam uvádí potřeba PENB nebo že nelze získat NT a nebo že topení TČ je drahé, jak si tvrdil? Žádal jsem o NT 3x. Vždy to začíná žádostí o změnu distribuční sazby a nahlášením, co se bude instalovat a zda je to možné připojit. Po akceptaci se nahlásí rozplombování elektroměrové rozvaděče. Připravíš rozvaděč na instalaci TČ resp. pro osazení dvoutarifního měření / elektroměru. Pokud nemáš elektrotechnické vzdělání dle vyhlášky 50/1978, tak si pozveš na úpravu rozvaděče elektřikáře. Pokud rozvaděč nevyhoví, nainstaluje se nový. Požádá se o zaplombování. Následně se pozve firma a TČ nainstaluje, připojí, odzkouší. Vystaví revizi a vydá prohlášení, že se TČ používá jako hlavní zdroj vytápění. Revize a doklad o instalci TČ se předá energetické společnosti. Pokud se zvyšuje rezervovaný příkon, tak přijedou, vymění hlavní jistič a většinou i elektroměr, nainstalují HDO, které je pro spínání TČ sice zbytečné, ale i tak ho namontují. Následně potvrdí změnu distribuční sazby a tím vše končí. Nikdo z ener. společnosti TČ nechce vidět, jediné dva doklady, které jsou nutné, tak je revize rozvaděče (1 000 Kč) a potvrzení o instalaci TČ jako zdroj vytápění (dodá firma zdarma)!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.