Chtěl bych se zeptat odborníků: mohou se vést vodiče přímo v té mezeře pod DIN lištou?. Mám teď na mysli jednotlivé vodiče, nikoliv vícežilový kabel, který má kolem jednotlivých žil ještě další izolaci. Viděl jsem, že to tak běžně bývá a někdy asi není jiná možnost. Ale jedná se mi o to, zda to předpisy povolují, či nikoliv. Se zapojením jednotlivých modulů nemám vůbec žádný problém, ale předpisy týkající se zapojení rozvaděčů opravdu neznám. Někdo se možná zasměje a řekne si "jak jinas bys to chtěl dělat", ale když si nejsem jistý, raději se zeptám. Děkuji za objasnění.
Moc Vám děkuji za odpovědi. Mám totiž takový speciální jistič, který musí mít přívod z vrchu a za ním bude proudový chránič, který má také přívod z vrchu. Tak se mi jednalo o to, jestli můžu výstup z jističe (čili zespodu) přivést na vstup fíčka a podvlíknout to pod DIN lištou, nebo to mám zleva "obíhat" bokem, kolem jističe. I když by to nebyl problém, tak jednodušší to bude provléct pod DIN lištou. Ještě jednou moc děkuji.
Případně použít chránič a jistič v jednom kvelektro.cz/... jsou i v třífázovém provedení
rozvadec
Normálně by to bylo jednodušší řešení, ale v mém případě se jedná o takový atypický speciální jistič, takže jsem potřeboval použít tento. A má bohužel přesně dáno, kde musí být vstup, a kde výstup a není možné to zapojit obráceně.
A můžete prozradit více o jističi? K čemu je dobrý... speciální jistič...?
rozvadec
Jedná se o elektronický jistič, na kterém lze nastavovat jak hodnotu proudu, tak i velikosti napětí (přepětí a podpětí). Kromě toho lze nastavit čas automatického zapnutí (restartu) po "vybavení". Tím, že je v jističi elektronika, nelze jej zapojit obráceně. Já to tedy nazývám hovorově, jako jistič, ale v podstatě je to ochranné relé.
Kupoval jsem to na Aliexpressu. Mají tam různé a od různých výrobců. Dokonce jsem tam viděl nastavitelný proudový chránič, u kterého je možné nastavovat velikost reziduálního proudu. Ty programovatelné jističe mají buď s LCD displejem nebo s klasickým sedmisegmentovým displejem. Můžu Vám sem vložit odkaz toho, co jsem bral přímo já, jestli chcete. Ten model s LCD displejem jsem viděl v prodeji i u nás a dokonce za zhruba stejnou cenu, jako přímo z Číny.
Když si na Alíku zadáte do vyhledávacího pole "adjustable voltage protector", tak Vám to vyhledá různá provedení a od různých výrobců. Já kupoval konkrétně ten, co dávám níže odkaz, ale čistě kvůli vzhledu. Funkčně to bude vše "na jedno brdo". m.aliexpress.com/...
Díky Vašim odpovědím jsem alespoň moudřejší, ale nakonec jsem zjistil, že jsem se ptal zbytečně. Měl jsem ten materiál, už objednaný, jen jsem čekal na dodání, tak jsem dotaz napsal, abych už byl předem připravený. Nakonec jsem zjistil, že ten rozvaděč nemá klasickou kovovou DIN lištu, ale jen plastovou, která je pevnou součástí rozvaděče. A pod tou DIN lištou není ani mezera, kudy by bylo možné vodiče protáhnout. Takže jsem vodiče stejně musel tahat "okolo".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.