Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjištění příčiny plísně v domě

Od: anda® odpovědí: 7 změna:
Zdravím.
Koupili jsme ruiničku, kde nebyla moc patrná plíseň.
Letošní první zimu však začalo peklíčko a z našeho domu se stalo muzeum plísně. Ráda bych to postupně řešila, ale zatim nejsou penize na kompletni podrezani domu, výměnu podlah apod..jak se to běžně dělá.
Kupříkladu je tu stěna na severni straně, která 20cm nad podlahou neustale plesnivi v pokoji, ktery obyvame. Tenhle pokoj je podsklepeny. Dalsi 2 pokoje kde se netopí v tehlech místech plesnive nejsou.
A teď mi jde o to, že bych ráda našla někoho, kdo tomu fakt rozumi. Kdo by přišel na to kouknout a rekl, ze za vlhkost jde zespoda/z boku. Pomohla by treba drenaz, rekl jak hluboka, skladba apod.
Jenze netusim na koho se obratit. Nasla jsem jednoho pana, který delal tdi, ale na total plno. Zkousela jsem projekcni kancelare, ale ze pry tohle nedelaji. Realizacni firmu nechci, bude doporucovat co se jim vyplati. Jak najit někoho, kdo tomi bude fakt rozumet, aby se to ještě nezhorsilo? Jakou musi mit kvalifilaci? Rada bych, aby se fakt věnoval idelane rekonstrukcim starých domu (nedelal primarne novostavby)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pomohla by treba drenaz, rekl jak hluboka, skladba apod***drenáž nikdy nepomůže vysušit zdivo, je to proti fyzice.

ráda našla někoho, kdo tomu fakt rozumi***soudní znalec v oboru izolace staveb, popřípadě hydrolog. Ale to je za prachy...

...že vlhkost jde zespoda/z boku***neznám Vaší stavbu, ale vlhkost jde vždy zespodu a z boku, pokud je terén nad podlahou.

Realizacni firmu nechci, bude doporucovat co se jim vyplati***chyba, pozvěte 5-8 firem, aby navrhli řešení dle místního šetření. Pak můžete konzultovat co se dozvíte.

Odborník je ng. Michael Balík, CSc. který napsal mnoho knih..

propamatky.info/...

casopisstavebnictvi.cz/...

databazeknih.cz/...

hodnocení

Dekuju za odkaz!
Ted se zeptam blbe, to vite, zenska od plotny :). Jaktoze drenaz nepomuze? Dost jsem na ni sazela. Proc ji teda lidi delaji? Nekteri tvrdi ze i pomaha.
Az k baraku je hlina a trava. Slunicko tam prakticky nesviti, hlina neustale vlhka. Prislo mi logicke, ze ta vlhka hlina v konzaktu se zdivem (cihla/veprovice) vlhci zdivo a v nem to vzlina. Ostatne plisen je po uplne cele tehle strane a jen v 20 cm vysce. Myslim, ze teren je cca ve stejne vysce jako podlaha.
Jinak je videt ze se tim zabyvate, tak vas zkusim poprosit o nazor na penosklo. Keden stavebnik mi to rozmlouval, ze ucel je, aby se vlhkost nedostala vubec do domu. Ja s touhle myslenkou u 100 let stary ruiny uplne nesouznim. Nijak me neurazi a nevadilo by mi, kdyby se vlhkost pres penosklo a drevenou podlahu dostala do mistnosti a tam vyvetrala. K větrání 2x denne jsme stejne dozivotne odkazani..
Zjištění příčiny plísně v domě

Jaktoze drenaz nepomuze? ***Drenáž pomáhá při melioraci pozemku, kdy je podloží silně podmáčené, to ale u Vás určitě není.

Dost jsem na ni sazela. Proc ji teda lidi delaji? Nekteri tvrdi ze i pomaha. ***Spousta lidí již podobně uvažovala, někteří i provedli, ale výsledek byl krátkodobý, spíše nebyl.

--------

Spoustě zákazníkům, kteří chtěli nopovku a drenážku jsem položil dotaz, kam se dostane voda, která naprší na pozemek? Zkuste mi, prosím, sdělit, jak se vysuší zemina nad trubkou, jak zabráníte dešti?

O dotyk mokré zeminy a neizolované stěny (nopovkou) zatím nejde.

jirib
hodnocení

0x
Podřezat...
Pokuď chybí i vodorovná izolace,tak i podlaha v přízemí...
Hlavně ne,nová okna a ne zateplení...
Větrat každou hodinu aspoň 10 minut.

petner
hodnocení

0x
Už to tu je na poradně několikrát. Nechci psát znovu co jsem psal. Ale v zásadě musíte kontrolovat vlhkost... Máme dům z roku 44, nepodřezán, nová plastová okna. Každý den vyvětrat a nevytvářet další vlhkost. Prádlo sušíme v sušičce, při vaření automaticky zapínám digestoř, koupelnu po koupeli vyvětrat, atd.
Musíte nad tím přemýšlet a hlídat to. Plíseň nikde nemáme. Topíme na 21.5 - nic přehnaného.
hodnocení

Tohle uz mame za sebou.. Poridili jsme i vlhkomer, vetrame nekolikrat denne. Dokud jsme to neresili a topili na nasich 18 tak byla plisen nad okny a v rozich. Co pravidelne vetrame a topime na 20-21 tak zustava jen plisen dole i podlahy, kde nekdy je i viditelne mokro v jedne mistnosti..

olinl
hodnocení

0x

Jedině ta vodorovná hydroizolace, začít alespoň podlahama v místnostech i sklepě. Se sklepem je nejvíce práce (moc novostaveb rodinných domků ho nemá), ten váš neodizolovaný se musí nechat lehce provětrávat "průvanem" přes celou místnost, aby vlhkost šla pryč, jinak to leze do zdí, do patra. Jak tu někdo už napsal-někdy je lepší zbourat celou barabiznu a postavit to "dnešními technologiemi". Po odizolování můžete zateplit, vyměnit okna, dveře..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]