Nejste přihlášen/a.
Pri rekonstrukci koupelny jsem odrbal stare kachle a zbytky lepidla viz. foto. A ted resim dilema co dal.
Pulka lidi mi rika ze hloubkove napenetrovat, zamaznout diry pripadne srovnat mensi nerovnosti (do 2-3mm) stejnym flexibilnim (S2) lepidlem kterym budu lepit obklad a nalepit obklad (900x300x10mm).
Druha pulka ze tam mam vsude naplacat cca 5mm vrstvu lepidla s perlinkou a tim to srovnat. Kdyz jsem se ale ptal proc perlinku, nikdo z nich mi nebyl schopnej nic rict, jen ze se to tak dela. Coz je mi k nicemu. Jak jeden z kamosu zminil, dnes davaji perlinku pomalu i do asfaltu pred barakem. Mel jsem za to, ze perlinka se pouziva proto, aby nepraskala omitka. Tady jsou steny 30let stare (jde o cihlovy bytovy dum) a kdyby to melo roztrhnout kachli, nejaka plastova perlinka to stejne nezachrani.
A co s plochou kde byla natrena stena? Staci oskrabat barvu na omitku jako na fotce a napenetrovat? Nebo se to musi jeste nejak omyvat apod.?
Dik za kazdou radu. Koupelka je malicka, a kdyz jsem videl jak dopadli ve vedlejsich bytech s remeslniky, nemam moc chut si nekoho volat. Takhle odrbat to zvladnu taky ![]()
Očistit od prachu, nic nepenetrovat. Perlinka je také zbytečná. Pokud je tam barva, tak ji trochu oškrabat. A lepit obkladačky lepidlem, nemusí být flexi. .
No, pro mne tezko rict co je nasakavy nebo nesoudrzny, ja se zivim vyvojem elektroniky ![]()
Ale nejak zvlast pevna ta stara omitka neni, ryhu pro kabel delal jen sroubovakem. Nasakave mi to prijde taky pomerne dost. Nova omitka kterou jsem zahazoval trubky je nesrovnatalne pevnejsi a tvrdsi. Ale zase na druhou stranu, kachle na tom drzely pevne a stare lepidlo jsem odsekaval pracne od zdi, takze soudim ze omitka by mela byt OK.
Nacakat to penetraci neda moc prace, spis mi slo o to celoplosne nahazovani do perlinky. A na to se teda asi vykaslu.
Nikdy ten povrch dokonale neočistis od prachu, i na penetraci musí být povrch pokud možno co nejsušší. Penetrací zpěvnost a sjednotila povrch, obvzlaste pokud na něj přijdou obklady.
Podle normy a vyrobců je potřeba takový povrch penetrovat. I v návaznosti na další pracovní postupy je lepší povrch, který není nasákavý a je stopro čistý. Největší kravina je cpát lepidlo na zaprášenou zeď.
Napenetrovat teď není nic náročného na znalosti, čas a ani ne na finance.
No nevim, na te penetraci pod lepidlo se shodli upne vsichni. Vcetne prodejcu ve stavebninach a Youtube ![]()
Tak, že se shodli prodavači, nebo podavači, na tom není nic divnýho. Ty by nejraději poradili dvakrát penetraci a pod to ještě kontaktní můstek.
Ale je zcela zbytečná.
Typci ve stavebninach odvedle mi prisli v pohode, vyrobce kachli doporucoval flexibilni lepidlo tridy S2 jako napr tohle denbraven.cz/...
Pry kvuli velikosti kachli a teplotnim zmenam ve sprchaci. Ale oni rikali ze je to zbytecne drahe a ze staci flexibilni S1 za 1/3 ceny. Neprisli mi ze by mne chteli za kazdou cenu odrbat. Mi je celkem jedno kolik to stoji, jen mi cele to nahazovani vrstvy s perlinkou prijde jako zbytecna prace. Nacakani penetrace je hned, takze to mou linou povahu prilis netrapi a myslim ze tomu tim nijak neublizim.
Nevím, nevím, řešíte blbiny a uniká vám podstata.
Především si položte velkou vodováhu nebo rovnou lať na podklad u hned uvidíte, kde je problém. Možná budete muset oklepat vše až na cihlu a znovu omítnout nebo třeba jen lokálně brousit a vyspravovat.Podklad by měl být rovný +- 2mm na 2m lati. Větší nerovnosti tenkovrstvým lepidlem sotva vyrovnáte. Pokud brousíte, pak penetrujte. Jde o to, že podklad vám zůstane zaprášený a penetrací zvýšíte přilnavost další vrstvy.
A rozhodování o tom, jestli lepidlo S1 nebo S2 záleží od materiálu obkladu , způsobu zatěžování a expozici vnějších podmínek. V interiéru postačí s přehledem klasifikace S1 - deformovatelné. Ale myslím, že obecně stačí při obkládání bělninovým obkladem v interiéru klasifikace bez požadavku na deformovatelnost.
Např. podle inspekce ČOI v roce 2015 vyhověla lepící malta Baumit Baumacol FlexTop, C2TES1 právě požadavku deformovatelnosti, což u jiných výrobků nebývá pravidlem
S tou lati jsem to zkousel, stena je vicemene rovna do tech cca +-2mm. Nekde prijde trosku zbrousit apod. ale jinak je celkem slusne udelana. Ja mel na mysli lepidlem srovnat ty diry po odsekavani starych kachli. Ale jeste pred obkladanim a nechat vytvrdnout. Aby tam pri naslednem obkladani byla vsude pekne stejnomerna vrstva lepidla.
Penetrace a perlinka jsou taková dnešní módní záležitost, většinou zbytečná. V dobách minulých nic takového nebylo, lepidla byla mnohem méně kvalitní a přesto všechno drželo. Nejsem obkladač, ale pár kachlíků jsem v životě už taky nalepil (první před 40 lety celou koupelnu cementem na vápenou omítku 90 let starou, poslední zatím před měsícem (ale to bylo jen doplnění řady v kuchyni)) a ještě se nestalo, že by mnou nalepený kachlík někde odpadl. Když je někdy z nějakých důvodů potřeba kachlík sundat (havárie vody), musí se rozsekat. Odloupnout většinou nejde.
Záleží na soudržnosti podkladu. Takže odstranit všechno, co nedrží a penetrovat pokud je podklad extrémě nasákavý, nebo se drolí. Jinak je to zbytečné. Perlinka je zbytečná v každém případě. Zamáznout ty největší díry. Lepit se dá i na silnější vrstvu lepidla, akorát je to náročnější na přesnost, zručnost a čas. Nátěr odstranit tam, kde to jde bez většího úsilí. Nic nezkazíte, když ho nějak narušíte (nemusíte po celé ploše). Dnešní lepidla dobře drží i na umakartu (koupelnové jádro v paneláku).
On je pry hlavne problem ve velikosti dnesnich kachli (ja mam 300*900mm) a jejich jinou teplotni roztaznosti nez podklad, kde hrozi riziko utrhnuti. Driv byly jen male kachliky a tam to nebyl problem.
Ty diry se chystam zalepit v kazdem pripade. Pry se lepidlo pri vysychani smrstuje a pokud je ho nestejnomerna vrstva, hrozi riziko ze se v tech dirach muze utrhnout, protoze se vetsi vrstva smrskne vic. Netusim nakolik je to kriticke, ale jistou logiku to ma. Proto bych je srovnal predem a nechal zatuhnout, at je ho pri obkladani vsude zhruba stejna vrstva.
Každý at si to dělá jak chce! Ale vězte-čím víc různých vrstev tam bude, tím větší riziko že se neěco poondí a sníží soudržnost!
OSOBNĚ-okopal bych to na cihlu,provedl penetraci vodou, pak jádrovou omítkou-tak aby ve všech směrech byla kolmost! Pže píšete velkoplošný formát-ten se doporučuje lepit dvojmo-natáhne se lepidlo na stěnu a ještě na obklad!
Ale jak píšu jsem jen amatér co je vyučen v oboru od konce sedmdesátých let!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.