Zdravim,mate nekdo zkusenost s fotovoltaikou a baterii?jak to funguje a tak.mam tep.čerp.a chtel bych mu trošku přilepšit aby ten provoz nebyl tak drahej.
Njn, to je ten průšvih zelených zdrojů, že zpravidla nevyrábí elektřinu, když je opravdu potřeba. Nepíšete vůbec žádné parametry, tak já zkusím nějaký hrubý odhad. Tepelné čerpadlo 10 kW (třeba míň, ale zaokrouhluji). Slunko v zimě něco dodá sotva 6 hodim, ale je to zlomek toho, co v lětě. Aby to 10 kW čerpadlo mohlo z baterek tak na 50 % běžet aspoň cca 18 hodin, potřebujete akumulátor alespoň 100 kWh (bez rezervy, bez ztráty kapacity stárnutím). To je velikost většï baterie Tesly a nepředpokládám, že i s elektronikou by taková věc stála méně jak půl milionu. Ale to byla jen baterie. Abyste za pěkného zimního slunečného dne takovou baterku za 6 hodin nabil, potřebujete ze solárů výkon 16 kW. Soláry v měsících říjen..březen dávají sotva 1/3 letního výkonu, takže potřebujete solární zdroj skoro 50kW letního výkonu, tedy cca 170 m2 panelů. Pokud máte malý domek a 5kW TČ, tak si vše vydělte dvěma. Ekonomicky je to zjevně nesmysl, ovšem neexistují fyzikální a ekonomické zákony, které by nedokázala popřít dotace EU.
Já bych trochu oponoval - budu též uvažovat těch cca 10 kW TZ. Nebudu řešit extrémy - stejně jich je pouze několik málo dní či hodin /rok. V průměru se drtivou dobu topí na cca poloviční výkon , tj 5 kW topného výkonu, děleno cca 3 a mám příkon cca 1,7 kW x 24 hodin = 41 kWh, což je pořád "darda" za baterie . Pokud bych chtěl nabít za výše uvažovaných 6 hodin, tak potřebuji cca 7 kW elektrický výkon / a to neuvažuji účinnost dalšího řetězce či baterií /. Tj podle mne jaro až podzim - bojler + přitopení, léto bojler + klimatizace, ale celoročně pokrýt topení asi není reálné / a to vůbec neuvažuji o těch několika málo dnech s extrémně nízkou venkovní teplotou/. Tj i když na začátku zaaznělo ...oponovat...tak ve finále se shodujeme.
Teď když to po sobě čtu, tak mám chybu v kapacitě baterií. Potřebuji naakumulovat energii ne pro 24 , ale 18 hodin provozu, tj nikoliv 41 , ale cca 31 kWh. Ale na logice věci to moc nemění.
31kWh baterie, to je sama o sobě cena cca 550tis Kč...
Ale hlavní problém je ten, že těch cca 30kWh do ní v zímě nikdo z FV elektrárny nedostane, leda by si FV panely rozložil nejen po střeše, ale i po celé (velké) zahradě. A to jsou další peníze navíc...plus regulace, střídače...atd.
Ekonomicky výhodné řešení je několik panelů (např. 6 x cca 400Wp). Vhodný střídač pro provoz elektrického bojleru s MPP (cena cca 5000 až 10000Kč). Je to systém bez baterie (baterie je v postatě ten elektrický bojler). Jenom neakumuluje elektrickou ale tepelnou energii. Prostě to bude ohřívat vodu v elektrickém bojleru. To se celkem rychle zaplatí a jestli ohříváte vodu tepelným čerpadlem, tak mu i ulehčíte, protože v létě nebude muset v podstatě vůbec běžet.
Další věci můžete přidat postupně, když bude nálada a peníze na hraní si
A jakou máte účinnost tč? Tam bude asi problém. Jo a na mistry, co chtějí jen na FV mám radu: vždy prosinec leden únor výlet na Bali. Zbylých 9 měsíců se pak dá doma se solárama v pohodě
Nemyslim jen pomoci TČ ale baraku jako celku.aby to nahrivalo bijler atd.nevyznam se v tom,jen se ptam jestli ta moznost je a zda se to vubec vyplati.
kenav
Existují již bateririe která utáhne celý dům vyjma topeni a znam pripad kdy baterie začala hořet a od ní dům a to byl fičak něco jako když hoří elektromobil
Vlastnim FVE 2.6 kWp a vim jedno naprosto presne: bud pres den spotrebujete beze zbytku ziskany vykon pro dum nebo budete nabijet akumulatory. Oboji naraz pri danem vykonu panelu nejde. V noci ale akumulatory budou draze pohanet lednicku? To je trochu nakladne setreni.
V zimě vám toho FVE sice nevyrobí tolik, ale třeba pomůže virtuální baterie ... vyrobíte v létě, spotřebujete v zimě. Jasně, není to zadarmo, stojí to poplatek za distribuci, ale něco to ušetří tak jako tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.