Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo na vodu

Od: jarek111® odpovědí: 19 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit. Měl jsem na zahradě třístupňové čerpadlo na vodu. Sloužilo neuvěřitelných 45 let. Teď jsem si koupil nové třístupňové, smontoval to k původnímu motoru a spustil. Bohužel ale asi po půl minutě se začne motor hřát a tak ho rychle musím vypnout, aby se nespálil. Voda z hadice normálně teče. V návodu píší, že by se u nového čerpadla měla ucpávka povolit cca hodinu, aby voda mohla kapat, aby se tzv. mazalo vodou - hřídel. To jsem také udělal, dokonce je příruba u ucpávky úplně volná, ale kolem hřídele ani nekápne. Poraďte mi prosím, co s tím mám dělat. Nezdá se mi, že by motor byl slabý, když to celá léta šlo bez poruchy. Bohužel nemohu říct o jak silný motor jde, štítek už to žádný nemá. Posílám v souboru fotky. Mockrát děkuji za užitečné rady.

Čerpadlo na vodu
Čerpadlo na vodu #2
Čerpadlo na vodu #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jak moc se liší rozměry a parametry starého a nového čerpadla?

Elektromotor sice nemá štítek, ale má průměr tělesa, délku tělesa, osovou výšku hřídele od patek, průměr hřídele a další rozměry. Podle toho se dá v katalogu starších elektromotorů dohledat pravděpodobný (nejbližší) výkon elektromotoru.

Má ten motor správné otáčky? jak směr otáčení tak na štítku čerpadla uvedených 1450ot/min?

Odpoj čerpadlo od motoru a nech motor běžet na prázdno bez zatížení. Pokud se bude zase hřát, tak je motor vadný.

Zkus jak jde otáčet hřídelí čerpadla na prázdno. Pak zkus jak jde otáčet hřídelí čerpadla při sestavení s elektromotorem. Pokud ti elektromotor tlačí přes spojku axiálně do čerpadla, tak je to špatně.

hodnocení

3x
Zkuste na výstupu čerpadla přiškrtit průtok o 1/3, tím odlehčíte motoru, než se čerpadlo zajede.

jabraka*
hodnocení

2x

Použili jsme samonasávací třístupňové čerpadlo ze studny,Nebyl s tím žídný problém,ani ohřev.těsnění hřídele nemůže způsobit tak velký odpor ,aby se motor spálil.Je zhotoveno obvykle z lojové šňůry,ta se při větším odporu taví.

JB

111®
hodnocení

2x
Ten motor bude tak 1,5kW

Na čerpadle je požadovaný příkon 2 kW, tj pokud by Váš odhad byl správný- je motor přetížený. Zkusil bych jak někdo zde navrhl - seškrtit průtok vody. Tím se na křivce čerpadla dostanu více vlevo - menší průtok s vyšším tlakem a příkon by měl jít dolů.

hodnocení

2x

Tady chybí spousta informací.
1. Jaké tam bylo čerpadlo předtím?
2. Čerpá teď po startu čerpadlo vodu dobře?
3. Jde rukou hřídelí poměrně volně protočit?

Z vašeho projevu tuším, že s tím němáte zkušenosti. Když se na základnu namontuje čepadlo, musí se horizontálně i verikálně pečlivě seřídit jeho poloha oproti hřídeli motoru, obě hřídele musí být zcela souosé. Pokud to jen tak našroubujete, tak dokonce hřídel čerpadla může být v jiné výšce, než hřídel motoru, a pak s tím prakticky nejde otočit. Takže toto máte seštelované a hřídelí poměrně snadno rukou otočíte?

doplněno 23.03.22 11:48:

Bože, teď jsem si zvětšil ty fotky, co ten motor na těch trubkách? To jste dělal sám, nebo vám s tím někdo pomáhal? Souosé to asi nemáte, ale havně to vypadá, že jste tam předtím měl nízké čerpadlo SVA25 a místo něj jste dal větší SVA32. Ale motor malý původní, tak 550..750 W. No tak to vám nepojede, ten motor je k tomu viditelně malý a slabý, je potřeba kolem 2 kW.

doplněno 23.03.22 12:00:

Už na fotce je vidět, že ta spojka motoru je úplně mimo osu spojky čepadla, jak to padlo, tak to padlo.. Takto by se vám za chvilku vymlel tan plastový spojovací kus, trpěla by ložiska a mlátilo by to jak blázen. Takže ať už výměníte motor za silnější, nebo čerpadlo za slabší, nezapomeťe na tu souosost. Do stran se řeší posouváním při lehce povolebých šroubech, do výšky podložkami. Po přiložení pravítka shora i zboku na spojky hřídelí nesmí být pod pravítkem škvíra. Konrolujeme že sedí i po pootočení. Může být potřeba odrbat barvu z té spojky.

Ale jak říkám, nezlomný problém je v tom slabém motoru připijeném k výkonnému čerpadlu.

hodnocení

2x

Od pohľadu mi ten motor príde rozmerovo malý. Podľa mňa môže mať okolo 800 W, nie potrebných 2.05 kW. Taktiež by bolo vhodné overiť otáčky. Tie (medené?) trubky pod jeho prírubou sú tiež podozrivé. Oska motoru aj čerpadla musia byť precízne vystredené.

Odfotte nám štítok alebo aspoň rozmery pôvodného čerpadla.

hodnocení

0x

Zkusil bych vyměnit ucpávku za novou, nicméně problém bude asi ještě jinde.

hodnocení

Čerpadlo puvodni bylo toto na obrazku.Bohuzel zadne stitky se nedochovaly.Mne spis zarazi, proc nevyteka voda kolem ucpavky na cerpadle i kdyz je povolena, ani kapka.Hrideli jde normalne lehce otacet s propojenim s motorem.Jsem laik, ale mozna tedy ze bude motor slaby.
Čerpadlo na vodu #4
Čerpadlo na vodu #5
Čerpadlo na vodu #6
kenav

To původní cerpadlo je jiný typ než to nové SVA, rodil je v otáčkách motoru proto se hřeje

Voda za chodu nevytéká, protože odstředivé čerpadlo u hřídele saje. Kdyby bylo na výstupu plně zatížené, tak by asi prosakovalo tlakem prvních dvou článků, ale vám čerpadlo vlastně ani nefunguje a motor nemá plné otáčky, má příliš velký skuz. Navíc nová ucpávka i povolená je jestě hodně pružná.
kenav

Co to povidaš,u ucpavky je právě výtlak !

Když vezmete jen jeden stupeň, vodu odstředivou silou nasává od středu k okraji. Voda z něj obvykle odstřikuje, protože ji pod tlakem do posledního stupně tlačí předchozí stupně. Záleží tedy na poměru tlaků na vstupu a výstupu posledního stupně, jestli bude odstřikovat, nebo přisávat. Obvykle v domácí vodárně odstřikuje, protože tlačí cca do 2..4 atm. zásobníku. Ale i tam můžete pozorovat, že odtřik stoupá s tlakem na výstupu.Tady ale motor běží na snížené otáčky, tedy čerpadlo ze studny, nebo nádrže první stupně sotva nasají (záleží z jakě hloubky), zatímco na výstupu zřejmě není velký protitlak (nevíme tedy, do kolika metrů to tlačí, ale 40 m to asi nebude).

bbq
hodnocení

0x

Nevim jak velkou zahradu mate a jaky prutok a tlaky potrebujete, no tyhle relikvie likviduju.

Jak delam opravy ja: Z Tesca vezmu celou vodarnu za 1200-1800 Kc v akci, z 5 metru to saje v pohode a tlak to dava do 3 baru a hlavne je to cela vodarna a ne jen samotne cerpadlo. Tedy zastavim vodu a sama se zastavi. Prikon je smesny (500W jsem nameril) a hlavne zadna prace s tim.

Tohle co mate, samozrejme zvladne vyssi tlak pri vetsim prutoku, ale to vy nepotrebujete. Zmerte si prikon motoru a pokud by byl o vice jak 30% nad nominal (tipnu tak 1500W?) tak to opravdu utavite. K to u slouzi motorova ochrana, ktera vypne pri nadproudu, aby se vam nespalilo vinuti motoru. Nevim zda jde o 1 nebo 3f motor?

Jen technicka: ta moje vodarna vs to vase cerpadlo, i v prikonu je to neporovnatelne, jestli potrebuje 2 kW motor, tak se vsadim o co chcete, ze urcite nedava 4x vice vody/tlaku nez ta moje (500w zmerenych).

myslim ze pri mereni mi vysly take 4 kubiky za hodinu (bez tlaku) takze asi podobne jak ta vase. Viz stitek a Qr.

hodnocení

Motor mam trifazovy, vysku vytlaku prevyseni z potoka na zahradu asi 8 metru, proto si myslim, ze by to slabsi cerpadlo nedalo, myslim jeste strikat zahradu.Co se tyce zapojeni motoru, samozrejme ze by mi to udelal elektrikar.Cerpadlo jsem koupil pred mesicem, takze prodat ho by asi nebylo vhodne.

hodnocení

Takźe mi nezbývá než koupit jiný motor.Mohl by jste mi poradit přesně jaký? Jsem opravdu laik, takže se v tom nevyznám.Jestli bych mohl poprosit o nějaké odkazy kde koupit.Mockrát děkuji za ochotu.

hodnocení

0x
Motor potřebujete takový, jaký je předepsaný na štítku čerpadla. 1450 otáček, 2200 W.
Ale myslím, že byste se do toho pouštět neměl. Zase vyhodíte 4000 a budete se trápit s tím seřízením souososti a úplně se děsím představy, že zapojujete motor.
Chápu, že vás láká představa, že to pasuje do vašich trubek a že to bude chodit dalších 40 let, ale na vaše použití jen na zahradu je asi fakt lepší za ty 3..4 tisíce koupit něco hotového.
Druhá možnost je, že to SVA32 prodáte. Pokud je zánovní, někdo vám za něj 2000..2500 dá, když nebudete s prodejem spěchat. A zajděte s tím starým čerpadlem do Sigmy/Pumpy, kde vám vedle něj položï jeho náhradu. A nebo ho oměřte a srovnejte s výkresy těch SVA25.
doplněno 23.03.22 15:16: Mimochodem, na ten většï motor vám nebude sedět ani ta základna, to je dalších pár stovek.

hodnocení

0x

Buď mate vadný sací koš v studni alebo vysokú saciu výšku. Hoci je čerpadlo samonasávacie,tak niekedy sa mu nepodarí nasať vodu. Takže sa zalieva vodou pred spustením. Elektromotor vám bude postačovať,až zhorí,tak potom môžete dať silnejší. V bežnom používaní v domácnosti to považujem za málo pravdepodobné. Na násavacej prírube by malo byť namotované Tečko so zátkou na zalievanie prívodného potrubia a čerpadla. Zalejete potrubie a čerpadlom ručne pootočite v smere otáčania,aby sa aj tam dostala voda cez turbinky. Voda musí byť uplne po zatku a nesmie spadovať v násavacom potrubí,vtedy je vadný sací koš a vodu púšťa do studni. Nad čerpadlo sa dáva spätná klapka, typ na fotke je veľmi vhodný,dobre drží aj časom a predlžuje životnosť lojovej šnúry,lebo čerpadlo nie je po vypnutí pod tlakom vody stále.

doplněno 23.03.22 22:27:

Pod ten motor idú také obdlžníkové podložky, akoby z jakloviny,no stena má sílu asi 0,5 cm. To čo máte vy vám nebude držať súosovosť.

Čerpadlo na vodu #7

111®
hodnocení

0x

takže ve finále asi bude nejlepší koupit celou sestavu i s motorem a vaše čerpadlo se pokusit vrátit nebo prodat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]