Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokles výkonu při dlouhé prodlužce

Od: batk odpovědí: 15 změna:
Zdravím. Jak moc zhruba klesne výkon spotřebiče o příkonu 4kw, pokud jede na prodlužce o délce cca 60-70 metrů? Kabel je 3x2,5mm. Na té délce je to dost znát, ale jsem na to laik.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co se týká vyhlášky 50, mám jen §4, tedy Osoba poučená.

Nicméně i tak ze školení vím, že omezení prodeje hotových prodlužovaček na maximálně 50 metrů má své důvody. Stejně jako to, že lze mít prodlužovák i delší, ale musí to zapojit odborník s příslušným vzděláním a papírem.

hodnocení

0x

Pominu-li, že takto výkonný spotřebič nesmí být připojen do běžné 16 A zásuvky, záleží taky na typu zátěže. Pokud budeme uvažovat konstatní proud 17,4 A (cca odpovídá 4 kW při 230V), bude na 70 m kabelu úbytek napětí 17 V (7,5%), což je ztráta 300W.

111®
17V bude tak na jednom drátě
Ne, 17V je celkový úbytek, ale čekal jsem, že se někdo ozve, aniž by si to ověřil *smich*
111®
Ale měl jsem podobný problém se svářecí trafem na 25m prodluzce. Vyřešila to 3f prodluzka 5x2,5

vyreseno
hodnocení

0x

Závisí to na hodně věcech, konstrukce kabelu, materiál vodičů, povaha spotřebiče. Oteplením vedení se odpor zvětší takže bude záviset i na tom jak dlouho bude spotřeba trvat. Třeba topný spotřebič řízený termostatem bude vykazovat značné rozdíly v úbytku výkonu. Nejspolehlivější a jednoduchá metoda je si to změřit, bude se to v čase měnit.

batk
hodnocení

Bude u mě jistá akce a bude tam stroj složený ze 4 traf z mikrovlnek. Takže to vlastně nebude 4 ale kolem 3,2 kVA. Kabel je klasika cyky 3x2,5. Jen mě tak zajímalo, kolik výkonu se asi ztratí a je-li to vůbec bezpečné pro elektroinstalaci.

Ak ste laik, preco zapajate trafa z mikrovlnky? Pred tym mam respekt aj po rokoch praxe a nepustil by som nikoho do okolia zapnuteho trafa.

batk
hodnocení

U mě bude ta akce, ale je to konstrukce cizí výroby. Jen mě zajímalo, jestli to bude s takovou prodlužkou efektivní.

hodnocení

0x

To neznie dobre, nejake domace pokusy, dlhy predlzovak a vykon cez 3 kW. Ked sa niekomu stane uraz, nedoplatite sa a v lepsom pripade dostanete podmienku. Zvazte dokladne zabezpecenie pred urazom, dotykom casti pod napatim, poskodenim kabla (zakopnutie, pad ostrych predmetov) a pod.

Vas hlavny problem sa vola "impedancia slucky. Prilis dlhy kabel ma straty, to je ale podruzny problem, hlavny problem je : istic nevypne dost rychlo alebo nevypne vobec, napriklad pri poruche, ked sa na kovovom kryte spotrebica objavi fazove napatie.

Urcite pouzite prudovy chranic a prizemnenie PE vodica na konci.

Aky pokus budete robit?

batk
hodnocení

Jeden známý přiveze na ukázku teslův transformátor. Mě dal za úkol najít vhodné místo na spuštění :D

hodnocení

0x
Na takovou délku je nutné přizemnit Pe vodič na konci, stačí zatlouct tyč, proudový chránič je samozřejmost.
Další důležitá věc jak ty moty budete spínat, určitě ne před zásuvku a vidlici.

hodnocení

0x

Při měrném odporu mědi 0,0175 bude mít 70 m kabelu 2,5 mm2 odpor 1 Ω. Odpor spotřebiče 4 kW/230V je 13,2 Ω. Obvodem s prodlužovačkou pak bude při 230 V kvačit 16,2 A. S dostatečnou přesností tak bude na spotřebiči 214 V. Při odporu 13,2 Ω bude mít výkon 3 470 W.

doplněno 23.03.22 18:56:

Elektroinstalaci žádné nebezpěčí nehrozí, nic není potřeba přizemňovat ani používat nějaký přídavný chránič. Je ale možné, že vzhledem k indukčnímu charakteru zátěže bude potřeba trafa připojovat postupně.

Ve výpočtu vám chybí důležité parametry a to jaká je hodnota impedanční smyčky na začátku vedení- zásuvce, a jaký je odpor uzemnění ochranného vodiče v zásuvce.
Proto takto nemůžete vypočítat reálné úbytky napětí.
Máte pravdu v tom že instalace to vydrží, ale nemůžete vypočítat jestli obsluha přežije případnou poruchu protože nemůžete vypočítat dotykové napětí v případě poruchy a dobu automatického odpojení.
jarin*

Klid, pan Hlada mu to jistě dá písemně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]