Nejste přihlášen/a.
Po doplnění z 10:55 bych situaci trochu otočil. To, že by hrozilo zamrznutí či vysoká částka za topení - to podle mne nehrozí. Tj spíše bych se soustředil na druhotné jevy - pračka ... voda... půjdu tam naboso... tj udělal bych podlahovou smyčku a ta může plnohodntně či redukovaně topit a bude teplá podlaha, pokud něco vyteče tak na podlaze uschne, nebudou hrozit plísně ,... tj spíše komfort a bezpečnost tohoto prostoru. Co se týče zateplení... i 100 mm je poměrně slušná hodnota. Je otázkou zdali se využití místnosti nezmění a pak bude izolovaná stěna příjemným "překvapením".
Vy vycházíte ze zažitého (a dnes špatného) předpokladu, že v kotelně je teplo...
Inu bývalo tomu tak, dnes je to ale zcela jinak. V dnešní kotelně, která má správně navrženou výměnu vzduchu a veškeré technické zařízení je dobře izolováno, je ZIMA.
Jistě, kotel má nějaké tepelné vyzařování do okolí (stejně jako zásobník TV), ale to zpravidla na "temperování" místnosti nestačí.
Buď tedy zvolíte nějaký radiátor odhadem, nebo si to necháte spočítat.
Mrznout v technické místnosti ale nebude ani bez toho radiátoru...a nebál bych se ani teploty cca +7°C..
Příbuzný má dutinkové cihly jako obvodové zdivo (tloušťka cca 50 cm, asi Heluz) a ta zeď se údajně nemusí zateplovat. Teplota v tech. místnosti by měla stačit okolo 15-ti stupňů, aby zbytečně nechladlo okolí. Za mě zateplit můžeš EPS 15-20 cm, projektant by ti to ale spočítal přesně a poradil i tu ideální teplotu v tech. místnosti.
Myslel jsem že by stačilo třeba 10°C a místnost by nebylo potřeba vytápět protože by se vyhřála od kotle a zásobníku. Mezi touto již dříve přistavěnou místností a obytnou částí je zeď 45 cm. Zateplení 10 cm EPS jak jsem plánoval je tedy málo? Větší tloušťka už by dělala komplikace při napojení na střechu atd.
Jestli je to v přístavku, tak to zateplení má smysl jen kvůli ztrátám tepla na kotli a zásobníku+trubkách-za mě tedy být nemusí. Vzhledem k tomu, že ceny energií vzrůstají (nevím jaké zdroje energií budou v nejbližší době) tak bych to zateplil, ve velkých mrazech a výpadku plynu či elektriky, případně poruchy kotle se nemusíš bát o zamrznutí vody, navíc trochu omezíš i ztráty z hlavního domu.
Z hlediska zateplování jsou zhruba tyto tepelně izolační vlastnosti metriálů - lambda: Cihla obyčejná 0,8, cihla děrovaná 0,15-0.2, EPS 0,035. Takže pokud "zateplíš" 5 cm EPS, rovná se to "poměrově" cca 1m cihly obyčejné, 20 - 30 cm cihly děrované. Takže pokud je původní 30 cm děrovaná, pak by byla vlastně zdvojnásobená.
Co se týká vlastní otázky, podle mne stačí temperovat místnost na teplotu kolem 10 st.C (i nižší) a pokud se zateplí vnější zeď 5 cm EPS tak by to mělo stačit. A pokud je sousedící místnost vytápěná a je mezi nimi zeď 30 cm, tak by, podle mne, mohl stačit i pro dostatečnou temperaci i jak "průnik" tepla ze sousední místnosti, tak i ztrátové teplo zásobníku a plynového kotle. Ovšem důležité je zde rovněž, jak je zde velké a zda je kvalitní okno.v místnosti, které bývá právě dosti značným zdrojem chladu.
Ještě jsem zapomněl dodat, že v této místnosti bude i pračka a sušička. V ostatních místnostech se bude dělat podlahové topení, mohlo by se tedy udělat i v této místnosti, podlaha se bude stejně dělat nová. Jde mi spíš o to jestli to není zbytečné. Fasáda se musí také opravit, tak už bych to rovnou zateplil, podle toho co tu čtu by tedy zateplení stěn 10 cm EPS mělo být dostatečné. Okno je už nové plastové s dvojsklem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.