Nejste přihlášen/a.
Nádobka vysavače má malý objem a musí se často vyprazdňovat. To obnáší mj. i mytí filtru, který se musí vložit zpět do vysavače naprosto suchý. A zde je drobný zádrhel - volně někde položený schne i několik dnů. Co myslíte, mohl bych jej sušit v mikrovlnce? Podotýkám, že filtr se skládá i z plastových částí. (Teď mě napadl fén, ale ten nevlastním )
Omyvatelný i neomyvatelný:
Ideálně vyfouknout stlačeným vzduchem
Vyfukovat proti směru toku vzduchu ve vysavači
Ne vysokým tlakem! Nechcete jej zničit, ale vyčistit...
Pokud nemáte tuto možnost:
Opatrně omést jemnějším kartáčkem nebo štětcem
Jemně vyklepat celou plochou filtru
Omyvatelný filtr
Propláchnete pod středním proudem vlažné vody:
Prvně proti směru proudu vzduchu
Poté souběžně se sklady filtru na opačné straně
Nechte důkladně vyschnout (24 hod)
Nesušte na topení nebo v troubě. To by bylo v troubě...
Maximální počet omytí je 3×, pak vyměnit
Všeobecně:
Filtr nedeformujte – praskne
Filtrem silně neklepejte – zase praskne...
Rozdíl v životnosti filtru?
Žádný! Životnost je shodná, liší se jen způsob čištění
No a víte vše
Tak filtr po umytí jemně "vycpi" papírovou utěrkou nebo papírovými ubrousky. Ta nasaje přebytečnou vodu a pak na radiátoru musí být filtr za hodinku suchý. Stejně tak bude fungovat nějaký suchý nasákavý hadřík.
Neumím si představit, že něco schne v domácnosti několik dnů. Já když si vyperu oblečení, tak je do druhého dne suché.
Když ti doma filtr neuschne, zkus ho dát ven.
Díky, budu praktikovat - akorát já mám byt umístěný tak, že mám radiátory vypnuté a topí mi sousedé ze všech stran (23,5°C)
A proč si myslíte, že filtr z netkané textilie musí být naprosto suchý? Stačí ručně vyždímat a vložit do vysavače.
Ještě teď se zpožděním mne napadlo, že prát a sušit filtr do vysavače asi nebude ta správná cesta.
On ten filtr je nějak konstruovaný a rozhodně není navržený na čistění a opakované použití.
To bude něco podobného, jako kdybys dal do pračky špinavý respirátor a po vyprání a usušení od něj chtěl stejnou filtrační schopnost jako od nového výrobku. (Neříkám že někteří šetřílci respirátor neperou, ale to už je jejich boj).
Filtry obecně mají zachytávat co nejvíce nečistot. Při čistění filtru odstraníš pouze povrchové nečistoty. Při praní filtru zase může prášek a voda změnit strukturu a filtrační schopnosti materiálu.
Možná by opravdu bylo lepší koupit sáčkový vysavač s rozumným poměrem objem sáčku / hmotnost vysavače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.