Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušení filtru tyčového vysavače

Od: ivosisko® odpovědí: 22 změna:

Nádobka vysavače má malý objem a musí se často vyprazdňovat. To obnáší mj. i mytí filtru, který se musí vložit zpět do vysavače naprosto suchý. A zde je drobný zádrhel - volně někde položený schne i několik dnů. Co myslíte, mohl bych jej sušit v mikrovlnce? Podotýkám, že filtr se skládá i z plastových částí. (Teď mě napadl fén, ale ten nevlastním :()

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Přece ho nemusíte mýt vodou po každém použití. Stačí pořádně vyklepat a nejlépe vyfoukat. Já filtry domácího a robotického vysavače vysávám a vyfukuju průmyslovým vysavačem, který mám v dílně. Na mokro filtry omývám jednou za X měsíců.
hodnocení

Také pravda...díky *hi*

hodnocení

2x

provysavace.cz/...

Omyvatelný i neomyvatelný:

Ideálně vyfouknout stlačeným vzduchem

Vyfukovat proti směru toku vzduchu ve vysavači

Ne vysokým tlakem! Nechcete jej zničit, ale vyčistit...

Pokud nemáte tuto možnost:

Opatrně omést jemnějším kartáčkem nebo štětcem

Jemně vyklepat celou plochou filtru

Omyvatelný filtr

Propláchnete pod středním proudem vlažné vody:

Prvně proti směru proudu vzduchu

Poté souběžně se sklady filtru na opačné straně

Nechte důkladně vyschnout (24 hod)

Nesušte na topení nebo v troubě. To by bylo v troubě...

Maximální počet omytí je 3×, pak vyměnit

Všeobecně:

Filtr nedeformujte – praskne

Filtrem silně neklepejte – zase praskne...

Rozdíl v životnosti filtru?

Žádný! Životnost je shodná, liší se jen způsob čištění

No a víte vše :)

hodnocení

Děkuji za velmi obsáhlou odpověď *palec2*

hodnocení

2x

Mám stejný problém. Papírový filtr jako plisé, čistím ho suchým mapířským štětečkem. Nenávidím to, ale nejem schopná vysavač vyhodit. Možná ho někomu dám a přidám flašku rumu.

hodnocení

Dobrá rada...navíc mě pobavila :)

hodnocení

2x

Tak filtr po umytí jemně "vycpi" papírovou utěrkou nebo papírovými ubrousky. Ta nasaje přebytečnou vodu a pak na radiátoru musí být filtr za hodinku suchý. Stejně tak bude fungovat nějaký suchý nasákavý hadřík.

Neumím si představit, že něco schne v domácnosti několik dnů. Já když si vyperu oblečení, tak je do druhého dne suché.

Když ti doma filtr neuschne, zkus ho dát ven.

hodnocení

Díky, budu praktikovat - akorát já mám byt umístěný tak, že mám radiátory vypnuté a topí mi sousedé ze všech stran (23,5°C) ;)

To snad není možný. Tak to ten filtr asi budeš muset zanést k sousedům na radiátor, abys nemusel zapínat svůj radiátor.

21.03.22 08:43
hodnocení

*haha*

kimbert*
hodnocení

2x

Když jsem ještě loni měl podobný typ vysavače tak jsem dokoupil další dva náhradní filtry a měl jsem čas je vyčistit(vyprat),pokaždé jsem je nepral,vyčistil štětečkem ,nebo vyfoukal kompresorem.

hodnocení

Díky...také řešení *palec*

hodnocení

0x

A proč si myslíte, že filtr z netkané textilie musí být naprosto suchý? Stačí ručně vyždímat a vložit do vysavače.

hodnocení

Popravdě řečeno nevím - snad jsem to někde četl. Ale s tím ždímáním to nebude reálne:

Sušení filtru tyčového vysavače

@ivosisko pozor na to, já s takovým podobným prudčeji klepl a on se odlepil od toho plastového základu.

22.03.22 07:57
hodnocení

OK...dík

re4zon
Zdimat skladany hepa filtr a pak do nej za mokra natahnout prach. Vetsi blbost jsem uz dlouho neslysel.

Přesně takový, čistím malířským štěčkem nad popelnicí a jsem strašně naštvaná.

nov
hodnocení

0x

A vy potřebujete luxovat denně? Jednou za čas to pár dní bez vysavače vydržíte, filtr mezitím uschne. Svítí vám do bytu sluníčko? Položte filtr na parapet, rychleji vyschne. Děláte z komára velblouda...:-D

hodnocení

Máte naprostou pravdu - já už jsem takový šťoura a chtěl bych všechno hned *hi*

hodnocení

0x

Ještě teď se zpožděním mne napadlo, že prát a sušit filtr do vysavače asi nebude ta správná cesta.

On ten filtr je nějak konstruovaný a rozhodně není navržený na čistění a opakované použití.

To bude něco podobného, jako kdybys dal do pračky špinavý respirátor a po vyprání a usušení od něj chtěl stejnou filtrační schopnost jako od nového výrobku. (Neříkám že někteří šetřílci respirátor neperou, ale to už je jejich boj).

Filtry obecně mají zachytávat co nejvíce nečistot. Při čistění filtru odstraníš pouze povrchové nečistoty. Při praní filtru zase může prášek a voda změnit strukturu a filtrační schopnosti materiálu.

Možná by opravdu bylo lepší koupit sáčkový vysavač s rozumným poměrem objem sáčku / hmotnost vysavače.

hodnocení

Budu muset udělat rozvahu *zmateny*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]