Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V bytě vypadává elektrika

Od: tondaa® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

může mně někdo poradit s problémem s vypadávání el. v bytě?

Bydlím v 3 pok. bytě v domě se 4 bytovými jednotkami. Poslední dva dny mně vypadává el. i když jističe jsou v pořádku.

Mám zapnutou televizi + počítač - žádné spotřebiče s vysokým odběrem.

Elektřina se přeruší na cca 20 vteřin a poté zase sama naskočí. Oba jističe v bytě i na chodbě jsou v poiřádku.Může mně někdo poradit prosím co by to mohlo být?

Děkuje T.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

it
hodnocení

4x

Nejdříve je nutné vylučovací metodou, která je naprosto bezpečná a zvládne ji každý, zjistit kde je závada:

Nechat rožnuté (zaputé) světlo - lustr na stropě, ne lampičku v zásuvce.

Pokud vypne televize i zhasne světlo, tak je závada ještě před bytovými jističi (na přívodu do bytu).

Pokud vypne televize, ale světlo zůstane svítit, tak je závada v zásuvkovém okruhu bytu. V tomto případě udělat další zkoušku - do jiné zásuvky zapnout lampičku. Pokud vypne televize, ale lampička zůstane svítit, tak je vada v zásuvce, do které je televize zapojená, nebo v samotné televizi, včetně přívodu. Pokud vypne televize a zhasne i lampička v jiné zásuvce, tak se potvrdí závada v zásuvkovém okruhu bytu.

Tento TEST JE NUTNÝ před přivoláním elektrikáře! Bez tohoto testu by elektrikář musel procházet celé elektrické vedení, od elektroměru až k jednotlivým spotřebičům, nebo u vás doma sedět a čekat až dojde k výpadku elektřiny a potom rychle hledat závadu.

*smich* Ano, elektrikář bude u vás sedeět, dávat si kafe a čekat, až dojde k výpadku sítě *zed*

hodnocení

2x

V krabici nebo zasuvce bude uvolneny spoj, pri odberu se prilepi a pak funguje. Ale muze to byt i na privodu do bytu. Ostatni byty nepozoruji vypadky? Zavolejte elektrikare, at projde rozvadece, krabice a podotahuje spoje.

riva
hodnocení

2x
Zlomyslný soused?

hodnocení

0x

Cim to je? Zanedbanou udrzbou. Na dialku vam nik neporadi, dat to do poriadku tiez neviete, inak sa tu nepytate. Volajte revizneho technika, ten urci pricinu zavady a nasledne ju elektrikar odstrani.

id

Hmmm, u nás výjezd revozního technika stojí 2,5 - 3 tisíce. Třeba na dotáhnutí šroubků? Drahá rada a věřím, že by nikdo nejel. Elektrikář je dospupnější.

hodnocení

0x

Velmi by ma zaujimalo, ako vy ako laik urcite, co je nejaky istic v poriadku. To bez merania nie je mozne povedat. Pokial su to muzealne bakelitove cierne, tak je to zrele na komplet vymenu.

karel556*

Jako že jistič vypadne a za 20 vteřin se opět sám nahodí? To se mě ani u vadného jističe nikdy nestalo, vždy jsem ho musel nahodit ručně, sám jistič to nikdy nesvedl. Taky bych to tipl na volný vodič někde pod šroubkem.

hodnocení

0x

projdi zasuvky ve kterych mas zapojenej pocitac a televizi dotahni spoje

ja bych zkouk veskery zasuvky v byte a vyhod si na tu praci jistic at te to nedokope;)

hodnocení

0x

Tohle jsem řešil asi před rokem, i tady. Dělal mi to chránič, nevybavoval, jen občas nešly zásuvky. Závadu jsem nenašel, chránič jsem prostě vyměnil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]