Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může mně někdo poradit s problémem s vypadávání el. v bytě?
Bydlím v 3 pok. bytě v domě se 4 bytovými jednotkami. Poslední dva dny mně vypadává el. i když jističe jsou v pořádku.
Mám zapnutou televizi + počítač - žádné spotřebiče s vysokým odběrem.
Elektřina se přeruší na cca 20 vteřin a poté zase sama naskočí. Oba jističe v bytě i na chodbě jsou v poiřádku.Může mně někdo poradit prosím co by to mohlo být?
Děkuje T.
Nejdříve je nutné vylučovací metodou, která je naprosto bezpečná a zvládne ji každý, zjistit kde je závada:
Nechat rožnuté (zaputé) světlo - lustr na stropě, ne lampičku v zásuvce.
Pokud vypne televize i zhasne světlo, tak je závada ještě před bytovými jističi (na přívodu do bytu).
Pokud vypne televize, ale světlo zůstane svítit, tak je závada v zásuvkovém okruhu bytu. V tomto případě udělat další zkoušku - do jiné zásuvky zapnout lampičku. Pokud vypne televize, ale lampička zůstane svítit, tak je vada v zásuvce, do které je televize zapojená, nebo v samotné televizi, včetně přívodu. Pokud vypne televize a zhasne i lampička v jiné zásuvce, tak se potvrdí závada v zásuvkovém okruhu bytu.
Tento TEST JE NUTNÝ před přivoláním elektrikáře! Bez tohoto testu by elektrikář musel procházet celé elektrické vedení, od elektroměru až k jednotlivým spotřebičům, nebo u vás doma sedět a čekat až dojde k výpadku elektřiny a potom rychle hledat závadu.
V krabici nebo zasuvce bude uvolneny spoj, pri odberu se prilepi a pak funguje. Ale muze to byt i na privodu do bytu. Ostatni byty nepozoruji vypadky? Zavolejte elektrikare, at projde rozvadece, krabice a podotahuje spoje.
Cim to je? Zanedbanou udrzbou. Na dialku vam nik neporadi, dat to do poriadku tiez neviete, inak sa tu nepytate. Volajte revizneho technika, ten urci pricinu zavady a nasledne ju elektrikar odstrani.
Velmi by ma zaujimalo, ako vy ako laik urcite, co je nejaky istic v poriadku. To bez merania nie je mozne povedat. Pokial su to muzealne bakelitove cierne, tak je to zrele na komplet vymenu.
Tohle jsem řešil asi před rokem, i tady. Dělal mi to chránič, nevybavoval, jen občas nešly zásuvky. Závadu jsem nenašel, chránič jsem prostě vyměnil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.