Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární trubicové panely

Od: zuzkaalukas22 odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, měl jsem problém se solarnimy trubicovými panely a při demontáži jsem jeden rozebral a toto je na něm vidět co to může být? A ještě jedna otázka čím je tato trubička plněná, nějakou kapalinou nebo plynem, dočetl jsem se že může prasknout, což by spíše odpovídalo kapalině že se roztrhne než když by bylo plnění plynem?
Solární trubicové panely

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

tyto solární panely jsou naplněny nemrznoucí směsí.Tedy kapalinové s etrylen či propylen glykolem.

JABRAKA

zuzkaalukas22
hodnocení

Dobrý den to vím, otázkou jest co tyto trubice co jsou zastrčený pod sklem čim ty jsou plněný jestli plynem a nebo nějakou kapalinou a hlavně proč je to dole takto barevné?

hodnocení

0x

Solární trubice je tvořena vnitřní černou trubicí a vnější trubicí z čirého skla, mezi nimi je vakuum , Vypadá to na únik nemrznoucí směsi

zuzkaalukas22
hodnocení

Dobrý den ano jak píšete jen ještě je uvnitř měděná trubička nejspíše plněná nějakým plynem a pouze vrchní část předává teplo do kapaliny v solárním systému... Cca 2 metrová trubička předává cca 10 cm předává teplo do kapaliny, což podle mě musí mít hrozně nízká efektivita ..

hodnocení

0x

Typ trubic, výrobce? Doba provozování? Foto celého panelu?.-.

doplněno 18.03.22 11:48:

A foto druhého konce Cu trubky...můžete dát?

zuzkaalukas22
hodnocení

Výrobce byl barx energy- ukončili podnikání, doba fungování netuším, koupili jsme nemovitost již s panely, dle informací souseda se předchozímu majiteli něco rozbilo a půl roku panely byly nainstalované na svém místě a kapalina se netočila, měděné trubičky nejsou plněné ničím což se mi zdá divné...a nejsou popraskané ale teplo stejně nejsou schopné přenášet...
Takže barx-energy, to znám, máme 3x15 trubic v provozu od roku +-2012?... Prozatím odešly dvě skleněné trubice (ztráta vakua), v záruce vyněnili, bylo to hned z počátku provozu. Něco o stagnaci, jak píšete, původní majitel... solarni-ohrev-vody.cz/... Dlouhodobě vysoká, poškození teplem... Aby to znovu fungovalo, chtělo by to nové Cu trubice stejného průměru i délky, dále výměna solární kapaliny, celková revize spojů...
zuzkaalukas22
hodnocení

Co se s těmi měděnými trubicemi stává? Našel jsem že praskají ale nikde praskliny nevidím... To přestanou vodit teplo?
Vypadá to, že došlo k úniku teplonosného média, stačí mikropraskliny. Zkuste trubici ponořit po celé délce do hodně horké vody a sledovat zda někde unikají bublinky...pokud kolektor nefunguje, jedna z možných příčin
riva

No pokud to půl roku neběželo, tak téměř každý den docházelo ke stagnaci - v měděné trubce se médium zahřálo klidně na 300 st.C, což není dobře. Trubice stagnaci obvykle přežije, ale tady se možná jednalo o stovku cyklů, a s tím zajisté výrobce nepočítal.

zuzkaalukas22
hodnocení

A v trubicích je co za teplonosné medium? Kapalina a nebo plyn... No pokud na ně sáhnu tak umístění kus v trubici je žhavý a zastrčený konec který vytáhnu že solaru je jen teplý rozhodně ne žhavý
No ten zasunutý konec je chlazen, předává teplo cirkulující solární kapalině...

hodnocení

0x

A nebyl ten konec prostě jen vystaven dešti a zbytek trubičky schovaný?
Potom by to byla obyčejná měděnka.

zuzkaalukas22
hodnocení

Dobrý den to určitě ne celý je schovaný v této skleněné baňce, proto se mi to zdá divne
Solární trubicové panely #2

riva
hodnocení

0x

Metanol, voda. Asi dle výrobce. A nevyloučil bych ani to, že se jedná o trubice určené do oblastí, kde nemrzne - třeba byly levnější.

vojtech
hodnocení

0x
Mame 4 panely trubicove prvni 3 roky bezva fungovaly,a ted po temer 10 letech nemuzem sehnat servis.Jedna trubice zbelala je tedy nefunkci.Potrebovali bychom novou nemrznouci kapalinu a pretesnit trubice.Jsme 500m od cedule Praha.Ozvala se firma z Trebone a rovnou.aniz jsem cokoliv popsala 30 000,-kc.
Poradte mi servisni firmu na solar.panely.
Dekuji Vojtechova
riva

Fototermika je díky levným fotovoltaickým panelům historií a nemá cenu v tom utápět další peníze.

Pokud máte normální systém, kde voda (nebo nemrznoucí kapalina) prochází jen horním kolektorem, vadná trubice moc nevadí. Pokud jste nechávali systém často ve stagnaci, mohly se poškodit měděné trubičky, ze kterých utekla kapalina, což se řeší výměnou. Pohledem to zjistíte až začnou mrazíky - na dobrých trubicích bude námraza, na těch vadných rychle zmizí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]