Nejste přihlášen/a.
Majitelka nemovitosti odmýtá vyměnit kotel.Argumentuje tím,že to není její problém ale můj.Ona pokutu nedostane.Bud si ho mám koupit a nebo vypadnout.Jsem v důchodu a na právníky nemám.Prosím poradte.Děkuji.
Kotel je pevná součást bytu, stejně jako okna,dveře apod. Takže povinnost jde za ní, pokud kotel nesplňuje normy nebo není funkční.
"" podobný případ ""
Jsem majitelkou bytu, kterou obývá nájemník, který má na byt dekret (nájemní smlouvu). Teď je potřeba vyměnit starý plynový kotel, který má cca 23 let, za nový. Cena nového kotle vč. vyvložkování komína je cca 65.000 Kč. Platím ho celý já, nebo mohu cenu zohlednit v nájmu? Děkuji za odpověď. Erika.
ODPOVĚĎ:
Obecně nájemce je povinen hradit náklady na běžnou údržbu a drobné opravy. Pojem "běžná údržba bytu" definuje Nařízení vlády 308/2015, kdy obecně běžnou údržbou se myslí udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení bytu, které se provádí obvykle při delším užívání bytu. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn a čištění zanesených vodovodních odpadů až ke svislým rozvodům. Dále se běžnou údržbou rozumí udržování zařízení bytu ve funkčním stavu, pravidelné prohlídky a čištění předmětů uvedených v § 4 písm. g) a h), kontrola funkčnosti termostatických hlavic s elektronickým řízením, kontrola funkčnosti hlásiče kouře včetně výměny zdroje, kontrola a údržba vodovodních baterií s elektronickým řízením. Drobnými opravami se pak myslí opravy bytu a jeho vnitřního vybavení, pokud je toto vybavení součástí bytu a je ve vlastnictví pronajímatele, a to podle věcného vymezení nebo podle výše nákladů. Ze zákonné úpravy vyplývá, že výměnu nového kotle včetně vyvložkování komínu má povinnost hradit vlastník bytu, tedy pronajímatel. Nelze to zohledňovat v nájmu. Nájemce je povinen hradit pouze opravy či výměnu součástek kotle, výměnu celého kotle za nový ovšem nehradí.
ba naopak tohle je dokonalý případ...přesně tohle znění zákona bych dal jako přílohu dopisu, kde žádám o výměnu kotle...a tazatel je po právní stránce z obliga...
Mýlíte se. Za stav kotle je odpovědný majitel (pronajímatel). Nájemce platí pouze drobné opravy. Výměna vadného kotle, nebo jeho větší oprava je věc čistě a pouze jeho majitele.
Pravdu máte v tom, že pokud není provoz kotle nebezpečný, nemusí jeho stav (tím méně jeho ekologický provoz) nijak nájemce zajímat.
Majiteli předložte platné znění tohoto předpisu, sdělte mu, že výměna kotle zde uvedená není. Je to jeho povinnost. Pokud nesouhlasí, máte možnost topit dále a nechat problémy na něm, nebo si najít jiné bydlení.
Ja píše Prik - kotel odstaví dá mu tam přímotop a ať si užije platby za elektřinu Ještě rád ten kotel koupí... Můžeto ale zkusit, vyjednat část ceny nebo slevu na nájmu...
Nový kotel na 99% bude mít o dost menší spotřebu, pokud si platí palivo tak to může mít brzy zpátky..
Nebo se přestěhovat... Tam zase může být vyšší nájem, platit stěhování... výhodné to být nemusí..
asd, ale to je vše o vyjednávání. Jasně, že je pro majitele nejlevnější pořídit přímotopy, ale to je pravda již desítky let. Já taky dával do bytů přímotop 3,5kW/h, a boiler, pak dosáhnu na sazbu D57. Spotřebu platí nájemník.
Ale v dnešní době si pak nájemníci hledají, zdali platit drahou elektriku, nebo hledat nájem jinde.
Vše je o vyjednávání a počítání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.