Dobrý den, mám dvoukomorový septik s přepadem do kanalizace,v domě jsem nechal dělat nové odpady ale zapomnělo se na odvětrání, odpady jsou jen v přízemí, nahoře je jen prázdná půda, v septiku jsou pár dní bakterie možná že ještě nezačali působit ale septik smrdí ven, mám tam ještě dva hodně špatně těsnící poklopy které vylepším a utěsním,ale když by utěsnění nebo výměna poklopů nepomohlo, tak zvažuji udělat dodatečně odvětrání zasekáním 100mm trubky do stěny domu z venku až nad střechu,trubku bych vyvedl přímo z komor septiku.Vnitřkem už to nepůjde protože tam už je to připravené na obklad. Bude takto odvětrání vedené trubkou přímo ze septiku venkem ve fasádě fungovat? Děkuji za rady a názory
Odvětrání po fasádě fungovat bude, čím vyšší, tím vyšší tah..
Nicméně likvidace splaškových vod z vaší nemovitosti by měla být vyřešena poněkud sofistikovaněji než dvoukomorovým septikem (který by byl špatně i před 40 lety, natož dnes).
Pokud by šlo o splaškovou obecní kanalizaci, pak musí septik zrušit a kanalizaci napojit napřímo.
Pokud je to (a to předpokládám) "jednotná" kanalizace do tzv. otevřených výústí, tak má obec stanoveny limity znečištění a dvoukomorový septik je špatně.
jarda1
No píšu to tak jak to tam je, tak jsem to koupil a normálně přihlásil na vodárny a platím normálně vodné/stočné v obci normálně kanalizace je je to na kraji města tak nevím proč mám septik
jarda1: Potom septik zcela zrušte, nemá žádný smysl, na naopak škodí. Vodárny to ani nemusí vědět, že to máte takto špatně. Nebyl byste první ani poslední případ. Ale nejdříve si ověřte, že kanalizace je opravdu svedena na městskou (obecní) ČOV.
jarda1
Děkuji a to mohu normálně jít na vodárny a tam se zeptat kam kanalizace vede? A to mám říct že mám ještě septik a chtěl bych se napojit? A co když zjistí že to mám špatně?
Ak platíte vodné a stočné podľa spotreby, je namieste predpoklad, že sa jedná o splaškovú kanalizáciu napojenú na ČOV. Problém s odvetraním ale bude aj po zrušení / bajpase septiku. Kým nemáte obklad, predĺžte aspoň stupačku od záchodu na strechu. Je to menšie zlo znovu to zahodiť ako sa následne 10 rokov trápiť smradom a vytiahnutou vodou z bublajúcich sifónov.
Malý dodatek k diskusi. Původní stav u nás v minulosti - septiky a jednotná kanalizace svedená do řeky. Pak výstavba ČOV, rekonstrukce kanalizace, do řeky už jednotné kanály nevedou, vše to končí na ČOV. Ale...!, když chtěl kamarád v domě v historické, staré části města zrušit septik a napojit se přímo, dozvěděl se že to do rekonstrukce kanálů v této části města nejde, pro nedostatečnou kapacitu části kanalizace. Od správce kanalizace /podotýkám, že se znali/ se dozvěděl, cit.:" Ty hov.a, vložky, papíry, ubrousky a prezervativy si tam doma nech. Tu šťávu z nich máme na čističce rádi, tu nám posílat můžeš" A je to...
Možná je u původního tazatele podobná situace, to snadno prověří a zjistí.
vitovec: Standardně to takto nebývá a opak je pravdou. Pokud je městská ČOV dobře navržena a spočítána, pak naopak potřebuje ke své funkci "černé" vody a nikoliv naředěné či "předčištěné".
Ale tazatel opravdu bude muset zajít za správcem kanalizace a zjistit co a jak.
jarda1
Děkuji ale co když správce zjistí že mám špatný septik? Mohla by z toho být třeba pokuta? U mě v ulici jsou baráky normálně napojené a já mám na pozemku přístavbu a ta je taky napojená tak mi nejde do hlavy proč mám septik a z přepadu jde normálně cítit odér kanálu
Většinou to takto bývá proto, že se majiteli nemovitosti nechce dávat peníze za sanaci septiku (vyvezení, zasypání, propojení..) a tak to po vybudování kanalizace nechá tak, jak to bylo (což je špatně, ale "zadarmo".).
Bez toho, aniž byste zjistil jak to doopravdy je se nedá nic dalšího poradit.
P. martincakl - ano, s tou "potravou" pro čističku máte pravdu. Ale v tom případě popisovaném v mém příspěvku , správce zatím dočasně /do rekonstrukce kanal. sítě/ trvá na provozu septiků. Pro nedostatečnou dimenzi, spád a techn. stav kanálů, navíc komplikovaný shybkou pod řekou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.