Pracoval jsem u firmy, kde jsme mimo jiné měli i techniky na opravy domácích spotřebičů. Oba mi potvrdili, že to sklo žárovky bývá tak zalepené nečistotami, že často nejde rukou povolit. Měli na to, už grif: přes nějakou hadru to opatrně chytli sikovkami (nesmí se sklo moc zmáčknout) a pomocí těch kleští povolit (princip páky). Problém bývá u trub, kde je krycí sklo zapuštěné (utopené) a netrčí moc do prostoru trouby. Krycí sklíčka mají buď klasický závit, nebo tzv. bajonet.
Teď mě ještě napadlo, že by mohlo pomoci sklo nahřát fénem. Usazený tuk v závitu by mohl změknout a šlo by to povolit možná i rukou (třeba přes kuchyňskou chňapku, aby jste se nespálil). Teploty se bát nemusíte a prohřejte to pořádně, sklo i žárovka jsou na to stavěné.
Tak "jedlý"olej? NIKDY. když už tak klasika-stříknout WD,nebo nějaký obdobný vzlínavý prostředek!
Tazatel-není ten skleněný kryt náhodou jištěný šroubkem? Žárovkuv několika trobách jsem již měnil každá měla onen ochranný kryt přišroubovaný, a vždy to šlo povolit dost těžko-bylo to zarezlé.Horko + páry z pečení udělají své!
Vážený tazateli, doufám že neskočíte na tak "zvláštní" radu, stříkat do pečící trouby ropný produkt - WD. Pan rádce si asi něco "šňupnul", nebo něco "požil". Jinak to nejde vysvětlit !
Vážený p.Vítovče a kápnout do trouby RO je OK? ten to zhorší ještě víc protože se to připeče a pak to už nepůjde vůbec! A ten ropný produkt za chvíli vyprchá, ale kdo to nedělal ten jen kritizuje. Bez WDčka bych si troubu neopravil a už bych asi za ten čas musel 2x měnit celý sporák!
K odpovědi colomba bych doplnil: - před pokusem o výměnu rozhodné odpojte od elektřiny. Nevidíte, kam strkáte ruku a i žárovka může být prasklá. - točí se klasicky doleva - to předehřátï na cca 50°C by mohlo pomoct povolit mastnotu. S případnou rzí je to horší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.